Nieuws

Rijnsburgse Boys kijkt toe hoe Katwijk domineert

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

24 november 2019

RIJNSBURG - Aanhaken bij de kopgroep of afhaken, niets minder dan dat was de inzet voor de jongste aflevering van de klassieke derby-reeks tussen Rijnsburgse Boys en Katwijk. Met de Rijnsburgers op plaats zes en de Katwijkers met slechts één punt meer een plaatsje hoger geklasseerd was het belang van een goed resultaat in de onderlinge krachtmeting voor beiden zonneklaar.

 

In de recente historie waren het de oranjehemden uit Katwijk die steeds met een goed gevoel en drie punten in de tas de hemelsbreed 1500 meters terugreisden naar De Krom. Een nieuw seizoen is echter niet per definitie belast met het verleden. Nieuw in Rijnsburg zag trainer Henk Wisman zijn ploeg inmiddels een op z'n minst acceptabel te noemen openingsserie neerzetten, al kan hij nog niet tevreden geweest zijn met de wisselvalligheid in zijn ploeg. Afgetekende winst op Quick Boys en AFC mocht immers gekoesterd worden, maar het feit dat de laatste drie wedstrijden slechts één punt opleverden vormde hiermee echter een te groot contrast. Los van deze beschouwingen kon Rijnsburgse Boys sowieso een moeilijke middag tegemoet zien, wegens de ongelukkige schorsing van topscorer Joël Tillema na zijn rood vorige week bij Koninklijke HFC. Ongelukkig, omdat de niet verdiende straf hiermee niet beperkt bleef tot die ene wedstrijd.

 

Kay Blokland (links) en Dani van der Moot hebben puur oog voor de bal.

 

Katwijk deed tot nog toe qua wisselvalligheid niet of nauwelijks onder voor de Rijnsburgers. Coach Jan Zoutman zag mooie winstpartijen tegen bijvoorbeeld HHC Hardenberg en Noordwijk net zo makkelijk weer gevolgd worden door een zeperd zoals bij TEC. Het enige verschil met Rijnsburgse Boys kon gevonden worden in de prestatiecurve over drie laatste wedstrijden, waarin de mannen van Zoutman toch maar mooi zes punten konden bijschrijven.

 

Ingeleid door de United Cheer Cheerleaders, bekend van ADO Den Haag en speciaal voor de derby ingehuurd, ontbrandde de wedstrijd direct na de eerste anti-racismeminuut zonder actie. Al is het toepasselijker om te spreken van Katwijk dat ontbrandde, want Rijnsburgse Boys stond erbij en keer ernaar. Een beeld dat de thuisclub vervolgens negentig minuten bleef vertonen. Op alle posities in het veld had Katwijk een betere en/of effectievere speler staan. In nota bene de eerste echte aanval was het meteen raak voor Katwijk. Een verre ingooi van Kay Blokland, de specialiteit van de verdediger, werd door Roland Bergkamp in de doelmond ongehinderd doorgekopt. Het tegen de bal aanlopen van Robbert Susan was daarna al voldoende voor een doelpunt. Aanvoerder Susan raakte bij de actie overigens wel zodanig geblesseerd dat hij enkele minuten later absoluut niet meer verder kon. "De doelman landde precies op mijn enkel," legde de routinier van Katwijk na afloop uit. Zoutman zond Marouane Afaker als vervanger het veld in.

 

Slechts korte tijd later zag ook bij Rijnsburgse Boys een sterkhouder geblesseerd afhaken in de persoon van Jeffrey Jongeneelen die door liesklachten niet verder kon. Het wedstrijdbeeld had zich in een krap kwartier tijd echter al helemaal ontvouwd en wel in opperste eenzijdigheid. Geconcentreerd opbouwend en soms fel jagend lieten de bezoekers hun gastheren zo onderhand alle hoeken van het veld zien. Vooral in de achterste linie was het gebrek aan overtuiging en zekerheid bij Rijnsburgse Boys pijnlijk om aan te zien. De afwezigheid van de geblesseerde Thomas Bakker en Carlos Opoku kon door Masies Artien en Nick Zeijlmans duidelijk niet opgevangen worden, al moet gezegd dat laatstgenoemde uiteindelijk als één van de weinige Rijnsburgers nog net een voldoendetje kon scoren.

 

Afaker slaagde er als invaller al snel in te overtuigen, iets wat van Edo Knol als vervanger van Jongeneelen beslist niet gezegd kon worden. De 'net niet' acties van Knol hielpen de geelzwarte motor namelijk geen moment op gang. Afaker groeide ondertussen rustig in de wedstrijd, totdat hij op slag van rust zowaar de 0-2 aantekende. De ranke middenvelder aarzelde geen moment toen de bal na een flinke slalom van Marciano Mengerink pardoes voor zijn voeten belandde.

 

Marciano Mengerink en Jordy Strooker (5) gaan de strijd aan met elkaar.

 

Ongeacht het cliché dat je het in het voetbal nooit weet zolang het laatste fluitsignaal niet geklonken heeft, wist iedereen op de Middelmors maar al te goed dat de derby gestreden was, eigenlijk zelfs zonder ooit op een derby te hebben geleken. Want hoe zou Rijnsburgse Boys, dat de hele eerste helft lang geen enkele lijn in het spel wist te brengen, het tij nog kunnen keren? Dat Katwijk-verdediger Guus van Weerdenburg één keer de bal van de eigen doellijn had moeten koppen was namelijk niets anders dan een voetnootje bij de verder voor de Rijnsburgers zo desastreuze vertoning.

 

Hoe berustend Rijnsburg-coach Wisman aan de zijlijn ook oogde, de ervaren coach wist in de rust wat hem te doen stond: "Coachen doe ik in de kleedkamer. Het heeft geen zin om aan de kant te staan roepen en springen, dat is alleen maar voor de buitenwereld. Natuurlijk was ik boos. Want mijn ploeg stond in het begin gewoon te slapen. De rug rechten, dat moesten ze van me. Volle bak erin, wilden we nog enige kans maken."

 

Wisman had het echter nog niet gezegd, of het stond 0-3. Want wat waarschijnlijk nooit eerder vertoond is, presteerde Katwijk: een doelpunt maken in zowel in de eerste actieve minuut van de eerste helft als in de eerste minuut van de tweede helft. Het snelle doelpunt na rust was zelfs nog een ietsje sneller. Marouane Afaker had nu slechts ruim dertig seconden nodig voor zijn tweede treffer, dit keer na voorbereid werk van Joey Jongman.

 

"Hiermee was het wel definitief klaar, in één keer. Proberen grotere schade te voorkomen, dat was het enige wat we nog konden doen," wist Henk Wisman. Het lukte zijn ploeg om dat doel te bereiken, vooral doordat Katwijk zich tevreden stelde met het onbedreigd uitspelen van de wedstrijd. Voor het publiek was er daardoor nog minder te genieten dan voor rust al het geval was. Katwijk creëerde zich nog een enkele kans en Rijnsburgse Boys helemaal geen. Anthony van Dongen en Dani van der Moot werden niet voor niets voortijdig door Wisman gewisseld. Sander de Brito Roque deed uiteindelijk het enige juiste, hij floot af na negentig minuten zonder ook maar één seconde bij te tellen.

 

Nick Zeijlmans zet extra hoog in om Roland Bergkamp af te troeven.

   

"Voor mij telt niet dat wij Tillema er niet bij hadden en dat Jongeneelen zo snel eraf moest," bezwoer Henk Wisman zijn gehoor na afloop. "Ik kan helemaal niks met hadden, ik moet het doen met wie we wel hebben. En die verloren vandaag volkomen terecht." Op vragen over de wisselvalligheid van zijn ploeg beperkte Wisman zich wijselijk tot: "Vorige week speelden we één van onze beste wedstrijden, nu de slechtste. Die wisselvalligheid zit me niet lekker. Het feit ligt er. Volgende week? Dan wacht ASWH."

 

Zoutman liep ondertussen alleen maar te glunderen: "Qua derby heeft dit niet gebracht wat gehoopt werd. Daarvoor speelden wij te dominant, maar wat mijn ploeg betreft ben ik content met onze prestatie. Mooi is dat de goede lijn van de laatste weken vandaag is doorgetrokken. Houden we dit vast dan zit er nog wel wat moois in dit seizoen." Hinkend en wel kwam Susan nog een keer terug op zijn blessure: "De enkel is heel dik nu, maar ik kan er wel op staan, even afwachten maar." Waarna hij breedlachend vervolgde: "Het zorgde in ieder geval voor een gouden wissel." Geen woord teveel aan gezegd, al was deze keer degene die gewisseld werd ook goud waard met zijn doelpunt.

 

Rijnsburgse Boys - Katwijk 0-3 (0-2)

Doelpunten 2. Robbert Susan 0-1, 43. Marouane Afaker 0-2, 46. Marouane Afaker 0-3
Scheidsrechter S. de Brito Roque
Toeschouwers 2500
Rijnsburgse Boys Van der Meer, Artien, Strooker, Ros, Jongeneelen (15. Knol), Spruijt, Zeijlmans, Koomen, Van der Moot (75. Reyneveld), Van Dongen (59. Zeldenrust), Schet
Katwijk Kieboom, Susan (6. Afaker), Van Weerdenburg, Jongman, Van den Ban, Bergkamp, Sinteur, Blokland, Van der Meer, Mengerink (85. Tesselaar), Esseboom
Gele kaart Bert Koomen (Rijnsburgse Boys)

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Orange Pictures