Nieuws

Hoe hoog ligt de lat bij IJsselmeervogels?

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

29 november 2019

Hoe hoog ligt de lat bij IJsselmeervogels? Op die vraag is een klip en klaar antwoord te geven: hoog, onbeschrijfelijk hoog. Lees en luister naar de reacties na de 1-5 verliespartij tegen Koninklijke HFC. De websiteredacteur kopte 'beschamende nederlaag'. Coach Ted Verdonkschot verwoordde na afloop zijn emoties als volgt: "Wat mijn ploeg in de tweede helft op de mat legde, vond ik echt een schande. Dit mag IJsselmeervogels gewoonweg niet overkomen. Dit kan gewoon niet."

 

En toch gebeurde het. Het was de bikkelharde realiteit maar tegelijkertijd ook zo illustratief voor de onderlinge niveauverschillen in de Tweede divisie. Wie het waagt om niet honderd procent gemotiveerd en geconcentreerd een wedstrijd in te gaan, is bijna per definitie het haasje. Zo zijn er dus dit seizoen al meer 'schandalige' uitslagen de boeken in verdwenen. Zo verloor Spakenburg met 6-1 van HHC Hardenberg en ook nog een keer met 5-0 van Scheveningen. En ging Koninklijke HFC een week voor de glorieuze 1-5 niet roemloos met 4-1 ten onder bij De Treffers? Allemaal schandalige uitslagen? Welnee, gewoon niet bij de les en zonder het vermogen zoiets tijdens een wedstrijd nog in een positieve richting om te draaien. Spakenburg lijkt met een recente serie van drie gewonnen wedstrijden inmiddels zijn slechte seizoenstart definitief achter zich gelaten te hebben. En Koninklijke HFC voert voor het eerst in de Tweede divisie de ranglijst aan.

 

Coach Ted Verdonkschot ziet IJsselmeervogels met 1-5 verliezen van Koninklijke HFC en broedt op plannen hoe het beter moet.
Foto: Orange Pictures

 

De vraag is of IJsselmeervogels revanche kan nemen op zichzelf. Na de nederlaag bij Quick Boys (2-1) kwamen de 'rooien' met een passende respons (1-3 bij hun bezoek aan Kozakken Boys). Deze keer gaan Verdonkschot c.s. op bezoek bij Scheveningen. De Houtrustbewoners verloren het cruciale duel met Excelsior Maassluis met 2-0 en bleven daardoor hangen in de gevarenzone. In de weken daarvoor knoopte de ploeg van John Blok vier duels aan elkaar zonder nederlaag, met daarin die eerder genoemde eclatante 5-0 zege op Spakenburg, met een glansrol (drie doelpunten) voor Mehmet Aldogan. Maar de Scheveningers moeten nog wel een keer serieus gaan poetsen om hun positie op de ranglijst blijvend te verbeteren.

 

HHC Hardenberg is misschien wel de meest stille (bescheiden?) in de kopgroep van de Tweede divisie, maar vergis je niet in de kracht van de ploeg van Gert Jan Karsten. In de zomer vonden er wel mutaties plaats binnen de selectie, maar zo mondjesmaats dat het geraamte van het team overeind bleef. Dat geeft precies die gewenste vastigheid, maar tegelijkertijd ook nieuwe impulsen. Karsten is bezig aan zijn laatste jaar bij HHC Hardenberg. Sinds 2014 is hij in dienst, eerst als assistent-trainer en vanaf oktober 2016 als hoofdcoach. Dat werd destijds wel gelijk een heel bijzonder voetbaljaar met aan het eind die ultieme ontsnapping aan die gevreesde p/d-wedstrijden. Met tien man - en in de slotminuten zelfs met negen - wist HHC Hardenberg met 1-2 te winnen van UNA en zich daardoor rechtstreeks veilig te spelen. Het feest na afloop in Brabant had veel overeenkomsten met het vieren van een kampioenschap.

 

15 september 2018: HHC Hardenberg in de knel tegen Excelsior Maassluis. Tot zover de foto, want HHC Hardenberg won die middag met 2-0. Het was voor het eerst in de Tweede divisie dat HHC thuis won van de 'tricolores'. Het seizoen daarvoor rolde er tussen beide clubs op de Boshoek een 1-1 uit de bus. In het startjaar van Tweede divisie (2016-17) nam Excelsior Maassluis de volle buit (0-3) mee naar huis.
Foto: Harry Noordhof

 

Excelsior Maassluis gaat op bezoek bij HHC Hardenberg met de opdracht op de Boshoek een goed resultaat te halen om zo richting middenmoot door te stoten. Vorig seizoen eindigde Dogan Corneille met zijn ploeg op een tweede plaats. Daar blijft Maassluis deze reis voorlopig ver bij achter. Wisselvalligheid in uitslagen heeft de overhand. HHC Hardenberg is wat dat betreft veel stabieler. De Sallanders wonnen al eens vier keer op rij en bleven in een serie van vijf duels ongeslagen. Dat zie je vertaald in het verschil op de ranglijst van de Tweede divisie.

 

Als donderslag bij heldere hemel was Richard Plug vertrokken bij DVS '33 Ermelo. De coach had al aangekondigd dat het zijn eerste en gelijk laatste seizoen in Ermelo zou zijn. Er broeide dus kennelijk iets dat meteen tot uitbarsting kwam met toch het per direct opzeggen door Plug. Niet op één lijn met de technische leiding, luidde de verklaring. Simon Ouaali heeft het stokje inmiddels overgenomen. Ouaali is geen onbekende in het zaterdagamateurvoetbal. Onder Ouaali pakte Sparta Nijkerk in 2014 de titel en keerde daardoor terug in de topklasse. Dat avontuur was geen lang leven beschoren, want de Nijkerkers vielen meteen weer terug naar de hoofdklasse. Daar was de club wel opnieuw topfavoriet voor het kampioenschap, maar in november 2015 viel na een reeks tegenvallende resultaten het doek voor Ouaali.

 

Simon Ouaali, hier nog in de hoedanigheid van coach van Sparta Nijkerk (seizoen 2014-15).
Archieffoto: Ferrry Toth

 

De in Marokko geboren coach kent dus de klappen van de zweep en zal die ervaring nodig hebben om DVS '33 aan te sturen. Het ambitieniveau in Ermelo is bepaald niet kinderachtig. Alle ogen zijn gericht op de Tweede divisie. Dat levert een interessant spanningsveld op met ook Sparta Nijkerk in de competitie van de Derde divisie. Om in de buurt te blijven bij de alsmaar doorstomende koploper zal DVS '33 Ermelo moeten winnen van Hoek. Wie de Zeeuwen een beetje kent, weet dat dit geen appeltje-eitje wedstrijd zal zijn. Als de kans zich voordoet, speelt de ploeg van Lieven Gevaert het spel listig.

 

Breaking news bij Sportlust '46, het contract met coach Patrick Loenen is met twee jaar verlengd. Loenen zou komend seizoen aan de slag gaan bij DOVO (het idee van hogerop), maar bij alle ontwikkelingen in Veenendaal zag de wereld er toch ineens anders uit. De technische commissie bij DOVO gaf de brui eraan, wat aanleiding was voor Loenen zijn al getekende contract te laten ontbinden. Sportlust '46 deed meteen zaken en legde de succestrainer - Loenen werd vorig seizoen kampioen met de club - vast voor nog eens twee jaar. En waarom niet gewoon hogerop met Sportlust '46? In de wandelgangen blaast de club niet hoog van de toren, maar diezelfde club staat wel op plek twee in de hoofdklasse A.

 

De aankomende wedstrijd tegen DHSC is wel een cruciale, want een directe concurrent. De Utrechtse fusieclub (2007) barst van de ambities. In 2017 werd DOS-Holland-Stichtse Boys-Combinatie kampioen in de tweede klasse en onder Ton Vink pakten de Utrechters afgelopen seizoen de titel in de eerste klasse. Vink kreeg ruim een week geleden te horen dat zijn contract niet verlengd zou worden. Ook bij DHSC kan het steekspel om een nieuwe coach beginnen. John van Loen nam al in oktober in zijn column in het AD de situatie bij DHSC op de korrel. De oud-prof noemde het 'bijna misdadig, als Gert Kruys bij DSHC heeft getekend'. Al vroeg in het seizoen kondigde Kruys zijn vertrek aan bij DOVO. De clubleiding van DHSC bracht op de eigen website het nieuws over het aanstaande vertrek van Vink als volgt naar buiten: "Het bestuur heeft besloten om geen nieuw contract af te sluiten met de huidige hoofdtrainer, John Vink. Wij als DHSC hebben veel ambitie en denken dat daar voor het volgend seizoen een nieuw gezicht bij past."

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

Scheveningen - IJsselmeervogels
HHC Hardenberg - Excelsior Maassluis
DVS '33 Ermelo - Hoek
DHSC - Sportlust '46