Nieuws

DHSC is een karakterploeg pur sang

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

1 december 2019

UTRECHT - DHSC is nog maar een piepjonge club, maar timmert als absolute nieuwkomer al stevig aan de weg in de hoofdklasse A. Sportlust '46, ook al een promovendus, betrad als nummer twee het veld (natuurgras!), maar moest na negentig minuten zijn meerdere erkennen in de Utrechters die in de tweede helft lieten zien een karakterploeg pur sang te zijn. Op basis daarvan viel er op de 2-1 overwinning niet zo veel af te dingen.

 

De ontstaansgeschiedenis van DHSC is in stappen verlopen. In 2004 smolten eerst DOS en Holland aan elkaar tot DHC '04. Drie jaar later kwam ook Stichtse Boys onder dezelfde paraplu en was de geboorte van DHSC een feit. Het eerste succes was al snel binnen met in 2008 het kampioenschap in de vierde klasse (zaterdag). In 2015 volgde promotie (weer als kampioen) naar de tweede klasse en daarna ging het in rap tempo omhoog. In 2017 weer de titel gepakt en twee jaar later andermaal nummer één in de eerste klasse A onder John Vink, die inmiddels te horen heeft gekregen dat zijn contract niet zal worden verlengd. De clubleiding is de mening toegedaan dat Vink niet past in de ambitieuze ideeën van DHSC, die in een vorm van een nog niet uitgeschreven tienjarenplan moeten uitmonden in de Tweede divisie.

 

Rodney Sneijder ontwijkt Zakaria Issarti.

 

Mocht dat ooit realiteit worden, dan loopt de club (500 leden) in de accommodatiesfeer tegen zijn grenzen aan. De terreinen van DOS en Holland grensden aan elkaar aan de Thorbeckelaan. Bij de fusie in 2007 werden die gesloopt en kwam er een nieuw sportpark Thorbeckelaan, dat een zittribune ontbeert maar er ook geen plek voor heeft. Anders zou DHSC er een veld voor moeten opgeven. Vanuit de knusse bestuurskamer wijst DHSC, onder aanvoering van voorzitter Hans Berrens, graag naar de directe omgeving van de volkswijk Ondiep "als ze daar nog iets konden slopen". Dat wordt dus lobbyen bij de gemeente en dat kan lang duren. Het complex van DHSC draagt inmiddels wel de naam van Wesley Sneijder, die ooit zijn carrière begon bij DOS, net als zijn broers Jeffrey en Rodney. Wesley, gestopt met zijn voetbalcarrière, zit heden ten dage op de bank bij DHSC als supersupporter, althans zo gedraagt hij zich. 'Geen buitenspel' waarnemen en dat ook luidkeels duidelijk maken, ook als je dat vanuit zijn positie helemaal niet kan waarnemen. Hoe fanatiek kun je meeleven.

 

Ook broer Jeffrey zit op de bank, maar dan in de hoedanigheid van assistent-trainer. En Rodney (28) is de gedreven aanvoerder binnen de lijnen, met een motoriek vergelijkbaar met zijn veel illustere broer die 134 interlands voor Oranje (een record) bij elkaar voetbalde. Rodney Sneijder is ook een opgewonden standje. In de eerste helft moest de DHSC-captain aangeslagen even naar de kant, maar kon het geduld niet opbrengen te wachten op het signaal dat hij weer mee mocht doen en dus maar naar eigen goeddunken het veld in liep. En dan ook nog aanmerkingen maken richting de scheidsrechter. Marco Oosting haalde rustig de gele kaart te voorschijn en legde ook nog even kalm uit dat Rodney Sneijder buiten de regels om had gehandeld en dat hij dat gedrag niet kon accepteren. De in Niekerk (er gaat niets boven Groningen) woonachtige arbiter floot verder een prima wedstrijd. Oosting liet doorspelen waar dat mogelijk was in de geregeld felle duels. De vaart bleef er zo lekker in, wat de amusementswaarde ten goede kwam.

 

Tim van de Berg kan de doelpoging van Mark van der Weijden niet meer verijdelen. 

 

Het duel ging in hoog tempo van de kant. Na vijf minuten al lag de bal in het net van Sportlust '46. Een kwestie van doordrukken in een scrimmage na een hoekschop. Centrale verdediger Tim van de Berg sloot het af met een rake kopbal en bezorgde zo DHSC een bliksemstart. Luttele minuten later stonden er maar liefst vier kansen genoteerd, keurig verdeeld over beide ploegen. Meteen na de 1-0 moest DHSC-doelman Niels Willemse handelend optreden met zijn voet bij een actie van Deen van Embricqs. Even later wilde Mark van der Weijden het iets te mooi doen voor Sportlust '46. Daarna was het de beurt aan DHSC om te dreigen door centrumspits Mitch van der Vlist.

 

Sportlust '46 had het zwaar te verduren in de beginfase met een tegenstander die enorm veel energie stak in zijn manier van handelen. Pas na een kwartier kregen de Woerdenaren voor het eerst een beetje grip op de gang van zaken. En toen sloeg uiteindelijk in de eerste helft het wedstrijdbeeld om in hun richting. De ploeg van Patrick Loenen was in die fase de voetballende ploeg. Evert Brouwers zette als eerste de toon met een kruip-door-sluip-door actie waarin hij drie tegenstanders op de vierkante meter liet staan en Van der Weijden aan het werk zette die vervolgens strandde op doelman Willemse. Bij de volgende aanval van Sportlust '46 was het wel raak. De voorzet van Van Embricqs richting Zakaria Issarti mislukte, maar Van der Weijden gebruikte de afvallende bal voor een doeltreffende uithaal: 1-1.

 

Tot aan de rust heeft heel DHSC het hart vastgehouden of 1-1 ook de ruststand zou worden. Van der Weijden liet zo maar drie honderd procent kansen onbenut. Keeper Willemse deed zijn stinkende best om zijn doel verder schoon te houden, maar dat Sportlust '46 niet de leiding nam, was ook terug te voeren op halfslachtig afwerken van de mogelijkheden. "Ons probleem lag bij nummer tien (Issarti, red.). We vergaten door te dekken. Daardoor ontstond er ruimte", keek Vink na afloop terug op die mindere periode voor zijn team. "Die kansen hadden er niet in gekund, die hadden erin gemoeten", trok Loenen in de nabeschouwing een voor de hand liggende conclusie.

 

Emre Bal (11) loopt na zijn doelpunt recht in de armen van oud-international Wesley Sneijder, naar wie het sportpark van DHSC is vernoemd. Links achter Wesley, zijn broer Jeffrey Sneijder, assistent van coach John Vink (uiterst links).

 

Pas richting de pauze wist DHSC zich weer enigszins op te richten om dat na de thee serieus voort te zetten. DHSC werd de bovenliggende partij. De thuisploeg had alles in zich, vuur en tevens een vleugje gif in de persoonlijke duels, maar toch ook de rust om de tegenstander tactisch klem te zetten. Bovendien genoeg spelers met specifieke kwaliteiten. Berry van 't Land (voorheen Ajax-amateurs) bijvoorbeeld is een blok van een verdediger en rechtsback Tom de Klein is van vergelijkbaar postuur met ook nog een feilloze lange trap in de benen. Op het middenveld fungeert Sneijder als een constant draaiende machinekamer. Na ruim een uur paste Vink een dubbele wissel toe. Aan de ene kant versterkte hij de defensie door Mike van Oostrom (met Van den Berg als extra slot op de deur daar vlak voor), maar bracht met Emre Bal voorin een nieuwe impuls. De ingreep betaalde zich snel uit toen Bal helemaal alleen door mocht richting doelman Menno de Jong die kansloos was op de afronding van de invaller.

 

"Onze linksback staat te slapen. Die vergat te stappen, anders was het buitenspel geweest", foeterde Loenen achteraf. "Tot aan de 2-1 creëren zij ook niets. Ik had wel het gevoel dat we de wedstrijd niet meer in handen hadden. We waren besluiteloos, ideeloos, trokken onze poot terug. DHSC nam wel het initiatief. Op basis daarvan is de overwinning verdiend.'' Sportlust '46 wist in de hele tweede helft geen enkele serieuze kans meer af te dwingen. DHSC kreeg na de 2-1 nog wel de ruimte voor meer. In de slotfase zag invaller Redouan Aamri zijn lobje eindigen op de lat. Het kon de pret niet drukken. "Tegen Jodan Boys (1-0 nederlaag, red.) was het zielloos. Deze week hebben we scherp getraind en pikte de ploeg dat weer op in de wedstrijd", ventileerde Vink zijn tevredenheid over hoe zijn team zich op basis van veel strijd leveren naar plek twee van de ranglijst had opgewerkt.

 

DHSC - Sportlust '46 2-1 (1-1)

Doelpunten 5. Tim van de Berg 1-0, 19. Mark van der Weijden 1-1, 68. Emre Bal 2-1
Scheidsrechter M. Oosting
Toeschouwers 250
DHSC Willemse, De Klein, Van de Berg, Van 't Land, Winkelman, Sneijder, Najah (61. Van Oostrom), Berkvens, Oliekan (88. Aamri), Van der Vlist (61. Bal), Lazic
Sportlust '46 De Jong, Nick Verhagen, Geefshuijsen, Mulder, Jansen, Werkhoven (76. Van Gulik), Issarti, Heideman, Van Embriqs (76. Wils), Van der Weijden, Brouwers (64. El Hasnaoui)
Gele kaart Rodney Sneijder, Marley Berkvens (DHSC), Floris Mulder (Sportlust '46)

 

Tekst: Aad van der Graaf

Foto's: Ferry Toth