Nieuws

HHC Hardenberg speelt als een titelkandidaat

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

1 december 2019

HARDENBERG - Afsluiten met een spetterend seizoen, voor minder wil vertrekkend coach Gert Jan Karsten het in zijn laatste seizoen bij HHC Hardenberg niet doen. "HHC was en is een geweldige club voor mij. Wat dat betreft zal ik het misschien wel nooit meer zo meemaken als hier. Van vechten tegen degradatie ging het naar klasseringen binnen de top zes. En dit jaar zit er méér in, in ieder geval gaan wij voor méér," klonk het begeesterd als altijd uit de mond van Karsten. "Vandaag speelden we bij vlagen als een titelkandidaat, zeker in de eerste deel van de tweede helft."

 

Om het pak slaag op de broek dat het bezoekende Excelsior Maassluis op De Boshoek te verwerken kreeg kon niemand heen. Op de 5-0 uitslag was niets af te dingen. Het was eerder zo dat de oranjehemden zomaar nog drie, vier doelpunten meer hadden kunnen maken. De Maassluizers wisten vanaf minuut één niet waar ze het zoeken moesten en stonden al binnen een kwartier op twee treffers achterstand. Ravelino Junte schatte eerst een voorzet van aanvoerder Glenn Kobussen al koppend precies op de juiste waarde in en even later was de rechterspits er als de kippen bij om een uitstekende pass van Ashwin Manuhutu in te tikken. De aanval die tot de tweede treffer van Junte leidde was tekenend voor de effectiviteit van het huidige HHC. Karsten zag zijn team in hooguit twee seconden zo ongeveer als één man overschakelen van het afslaan van een aanval naar een eigen splijtende tegenstoot.

 

"Sta je zo snel met 2-0 voor tegen een niet zo sterke tegenstander dan speel je natuurlijk niet zo'n moeilijke wedstrijd meer, maar je moet niet alleen naar de tegenstander kijken. Mijn ploeg startte heel gedreven en dat betaalde zich uit." Karsten was dik tevreden over de sterke opening van de Hardenbergers. Een opening die tot gevolg had dat de rest van de wedstrijd zo vroeg al tot een formaliteit werd gedegradeerd. Excelsior kwam er namelijk ook na het eerste kwartier in geen enkel opzicht aan te pas. Qua voetballend vermogen was HHC namelijk een klasse beter en ook wat kracht betreft kwam niemand van Excelsior in de buurt van de thuisploeg. Op slag van rust zette Serge Fatima met een rake kopbal nog maar eens een uitroepteken achter de superioriteit van de thuisploeg. De centrale verdediger kon met zijn lengte volkomen onbedreigd de lange luchtreis van een voorzet van Kobussen afwachten.

 

Glenn Kobussen geeft Redouan Omar Ouali weinig ruimte.

 

Excelsior-coach Dogan Corneille vertrok briesend van woede naar de kleedkamer. "Ik ging enorm uit mijn stekker, wat dacht je dan? Ik verwachtte van elf spelers niets anders dan dat zij hun taak zouden uitvoeren. Ze brachten er helemaal niets van terecht. Onthutsend, dat is wat ik ervan vond en dat heb ik ze gezegd. En ze wisten het zelf ook hoor, dat het op niets leek." Corneille kon na enig nadenken alleen Vincent van den Berg nog een magere voldoende voor zijn spel geven.

 

In de andere kleedkamer was de toon totaal tegengesteld. Karsten wees zijn ploeg nog maar eens op de rechtstreekse uitzending op Fox: "Laat zien wat wij in huis hebben. Vermaak de supporters en de kijkers." Kritisch naar de eerste helft kijkend wees de coach nog wel op een verbeterpunt: "Dat wij de veel sterkere ploeg waren maar toch niet dominant speelden, kwam door slordigheden en onnodig balverlies. We moeten op dat punt nog beter worden."

 

In de openingsminuut van de tweede helft kreeg de woede van Corneille bijna het gewenste effect. Daan Blij kwam van dichtbij bijna tot scoren, waarna het één hachelijk moment en twee hoekschoppen later alweer gedaan was met de dadendrang van de Maassluizers. HHC herpakte zich namelijk direct om door te gaan waar het in de eerste helft gebleven was. Excelsior lukte het vervolgens niet meer om ook maar één keer nog een bal tussen de palen van het doel te richten. Jurjan Mannes groeide bij HHC uit tot uitblinker in zijn stuwende rol achter de spitsen Rob van der Leij, Rivalino Junte en de iets teruggetrokken spelende Rick Hemmink. De mooiste acties bewaarde Mannes echter voor zichzelf. Bij de onvermijdelijke vierde treffer lanceerde de middenvelder eerst zichzelf met een lobje, waarna hij met een volgend lobje doelman Jean-Paul van Leeuwen schaakmat zette. Ondanks dit wonderschone doelpunt was Mannes was nog niet verzadigd. Zijn loepzuivere afstandsschot dat de 5-0 eindstand op het bord bracht verdiende namelijk hetzelfde predikaat. "Als ik scoor, dan zijn het meestal mooie doelpunten," lachte Mannes na afloop, zonder dat iemand zich geroepen voelde om dat nog tegen te spreken.

 

HHC Hardenberg viert een feestje om de 2-0 van Ravelino Junte (blauwe schoenen). Robin van der Ende (Excelsior Maassluis) probeert even aan iets heel anders te denken.

 

Topscorer Van der Leij had ondertussen bij een schot op de lat pech. Nadat hij even later net voorlangs kopte, werd duidelijk dat zijn aandeel in de productie van HHC deze keer op nul zou blijven steken. Karsten zou het hem niet euvel duiden: "Zag je hoe goed wij speelden in die fase? Met de drive van onze backs, met de vele steekballen. En daarna, die laatste minuten toen het donker werd, dat was puur genieten van de sfeer met de supporters." Geen woord teveel aan gezegd door Karsten, want met name aan de zijde van de staantribune kolkte het op de Boshoek.

 

Na afloop ging het toch vooral weer over het laatste jaar van Karsten bij HHC: "De beslissing was moeilijk, want wat is het goede moment? Ik wilde hier stoppen op het hoogtepunt. Er is altijd een risico dat je dat verkeerd inschat. Feit is dat ik hier nu vier jaar mocht werken met grotendeels dezelfde groep, heel homogeen dus. Er zijn genoeg jongens hier die nu al voor het vierde jaar naar mij luisteren. Dan is het verfrissend om eens een ander geluid te gaan horen. In mijn jaren hier is meer bereikt dan ik bij mijn aantreden als hoofdtrainer voor mogelijk hield. Naast heel hard werken komt daar altijd een zekere mate van geluk bij kijken. Zelfs vandaag zag je dat nog, want had Excelsior na rust wel direct gescoord dan kon het zomaar anders lopen. Wat mijzelf betreft, ik ben wel toe aan wat minder reistijd vanuit mijn woonplaats Nunspeet. Binnenkort zal duidelijk worden bij welke club ik volgend seizoen verder ga. Ik ben met een hoofdklasser concreet in gesprek. Mijn vertrek bij HHC is dus zeker niet het einde van mijn trainerschap. Belangrijkste nu is hoe we hier in Hardenberg verder gaan. Schrijf daarom maar in je agenda: zaterdag 11 januari 2020, IJsselmeervogels - HHC Hardenberg, 15.30 uur."

 

HHC Hardenberg - Excelsior Maassluis 5-0 (3-0)

Doelpunten 7. Ravelino Junte 1-0, 13. Ravelino Junte 2-0, 43. Serge Fatima 3-0, 52. Jurjan Mannes 4-0, 71. Jurjan Mannes 5-0
Scheidsrechter T.R. Winkel
Toeschouwers 900
HHC Hardenberg Danes, Fatima, Warmolts, Munuhutu, Amakodo (54. Metaj), Kobussen, Van der Leij (72. De Bondt), Junte, Hemmink, Bouws (67. Görtz), Mannes
Excelsior Maassluis Van Leeuwen, Smith, Van der Ende, Ouali (46. Kruithof), Blij, Van den Berg, Da Fonseca (67. Moreno), Dercks, Sylla, Kurt, Klooster (77. Berkhout)
Gele kaart Görtz (HHC Hardenberg)

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures