Nieuws

Koninklijke HFC probeert bescheiden te blijven

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

6 december 2019

Koninklijke HFC heeft zijn tweede week achter de rug als koploper van de Tweede divisie. Toch is bescheidenheid troef in de reacties daarop. "Het is niet reëel om nu te zeggen dat we mee gaan doen", liet coach Gertjan Tamerus optekenen op de clubwebsite na de 1-5 zege op koploper IJsselmeervogels, waardoor zijn ploeg bovenaan de ranglijst kwam te prijken.  

 

Het wordt wel vaker vertoond. Bovenaan staan en toch maar kanttekeningen blijven plaatsen. Voetballers zitten anders in elkaar. Die gaan ergens voor en die van Koninklijke HFC maken dat glashelder, met als voorlopige apotheose die 1-5 bij IJsselmeervogels. Die klap kwam bij de club die zo vaak landskampioen is geweest (zestien keer de beste zaterdagclub, zeven maal de sterkste van het land) hard binnen. Ook HFC (in 1959 kende koningin Juliana de club het predicaat Koninklijk toe) werd drie keer landskampioen maar dan wel in de negentiende eeuw.

 

In meer recente historie is de Haarlemse Football Club van ver gekomen. In 2008 werd de 'Koninklijke' kampioen in de derde klasse en daarna ging het in rap tempo verder, grotendeels onder leiding van coach Pieter Mulders. Achtereenvolgende promoties in 2010, 2011 (kampioen eerste klasse), 2014 (kampioen hoofdklasse) en 2016 leverden een plek op in de nieuw ingestelde Tweede divisie. Pieken op het juiste moment heet dat. In de Tweede divisie maakt Koninklijke HFC een opmerkelijke progressie door. Onder Ted Verdonkschot was het allemaal nog schuchter (dertiende in 2017 en tiende in 2018), maar met Tamerus (speelde het seizoen daarvoor nog in de hoofdmacht) aan het roer schoten de Haarlemmers afgelopen seizoen door naar een vierde plek. En dan nu bovenaan.

 

Gertjan Tamerus, coach Koninklijke HFC
Foto: Orange Pictures

 

Het valt de buitenwacht ook op. Floris van der Linden (11 goals) is voor volgend seizoen al vastgelegd door Spakenburg en middenvelder Lars Weistra, vaak uitblinkend, stapt komende zomer over naar Katwijk. Weistra kan komende zaterdag uitgerekend aan zijn toekomstige club nog eens een keer laten zien wat hij waard is. Behalve Koninklijke HFC zit ook Katwijk in de kopgroep van vijf die met recht kunnen claimen dat ze mee kunnen doen voor de titel. De ploeg van Jan Zoutman kende wel een wat minder periode, maar is nu weer aan de winnende hand met drie overwinningen op rij. Tegen Jong Sparta (2-1) moest dat wel uit de tenen komen. Marciano Mengerink maakt zijn 100-ste doelpunt voor Katwijk, maar die van verdediger Bart Sinteur in minuut 90 was deze keer net even iets belangrijker.

 

DOVO heeft plan B in werking gesteld ten einde te gaan overleven in de Derde divisie. Na de 2-6 verliespartij tegen Excelsior '31 (vierde nederlaag op rij) kreeg Gert Kruys zijn ontslag en was de opvolger in de persoon van Scott Calderwood relatief snel gevonden. Tegen ONS Sneek zit Calderwood voor het eerst als hoofdcoach op de bank. DOVO is inmiddels nog wel twee nederlagen verder. Waar te beginnen? Nijpend probleem bij DOVO is het gebrek aan scorend vermogen. Daar had DOVO met Joshua Patrick in de ploeg geen omkijken naar. Afgelopen seizoen maakte de aanvaller in de competitie het onwaarschijnlijke aantal van 37 doelpunten. Maar Joshua Patrick kon absoluut niet meer opschieten met Kruys en trok samen met zijn broer Enrico de deur dicht in Veenendaal om richting DVS '33 Ermelo te vertrekken. DOVO bleef met een leemte zitten, die dit seizoen nog niet merkbaar is opgevuld. Het zal ook beter verdedigen moeten worden. Een totaal van veertig tegentreffers is niet bepaald een kwaliteit te noemen.

 

13 april 2019, DOVO - ONS Sneek, uitslag 2-1. Joshua Patrick, hier geheel los van Serginho Fatima, neemt die middag na een 0-1 russtand beide DOVO-treffers voor zijn rekening. 
Foto: Jeroen van den Berg

 

ONS Sneek heeft zelfs nog vijf doelpunten meer dan DOVO moeten incasseren. In het Friese kamp geen reactie om de positie van de coach ter discussie te stellen. Ter vergelijking met de situatie bij DOVO, Paul Ravenau verloor al een keer zeven duels op rij. Nuchter beschouwd is de vraag of een nieuwe coach het beter zou doen dan Ravenau, die bij de start van het seizoen met een ingrijpend gewijzigde selectie aan de slag moest. Het was een complete uittocht geweest aan het eind van vorig seizoen. Ale de Boer, Klaas de Vries, Serginho Fatima, Michael Lanting, Martijn Barto, Cutrick Gonzales en Yumé Ramos (allemaal basisspelers) gingen naar een andere club of stopten met voetballen. Ramos, nu bij Flevo Boys actief, zette in zijn laatste jaar in Sneek toch nog altijd twintig goals op zijn naam. Belangrijk genoeg om de club te laten overleven. Dat wordt dit seizoen een meer dan lastige klus. Wel zag Ravenau zijn ploeg met 3-2 winnen van Barendrecht. Het was de eerste overwinning dit seizoen voor de Sneekers. DOVO - ONS Sneek, een duel in de kelder met een helder doel voor beide ploegen.

 

Op speeldag nummer zes (op bezoek bij DUNO D.) leed SC Feyenoord al zijn derde nederlaag in de hoofdklasse A. Met 5 uit 6 was er zonder meer sprake van een belabberde start voor een ploeg die geacht werd weer mee te kunnen doen voor de prijzen. Vorig seizoen pikten de Rotterdammers als hoofdklassedebutant een periodetitel mee. In de nacompetitie om een plek in de Derde divisie schakelde SC Feyenoord wel ACV uit (0-1 en 2-0), maar strandde vervolgens op Staphorst (0-3 en 4-0). Een mooi voetbaljaar schept hoe dan ook verwachtingen in het seizoen daarop. Het beeld van tegenvallers is inmiddels naar de achtergrond verschoven. De ploeg van Raymond Frehe won vijf keer op rij (geregeld met forse cijfers) en is de kopgroep inmiddels dicht genaderd. En als de achterstallige wedstrijd tegen Achilles '29 winst oplevert, staat SC Feyenoord met beide benen in die kopgroep.

 

De Giovanni van Bronckhorst tribune van het nieuwe Varkenoord, thuisbasis van SC Feyenoord. 
Foto: Aad van der Graaf

 

SC Feyenoord startte het seizoen op een spiksplinternieuw Varkenoord, het onderkomen van de Feyenoord Academy, de jeugdopleiding van de BVO Feyenoord met alle elftallen en staf die daarbij horen. De amateurs van SC Feyenoord nemen een aparte positie in, liften mee als het ware in het gebruik van de nieuwe accommodatie. Komende gast is FC Rijnvogels. De Katwijkers zitten SC Feyenoord op de hielen, alle aanleiding derhalve om in het 'hol van de leeuw' een goed resultaat te halen. De ploeg van Jimmy Simons (laatste seizoen bij FC Rijnvogels) presteert wisselvallig dit seizoen, geen peil op te trekken soms. Max van Steen en Jaap van Duijn zijn al even grillig, maar scoren wel geregeld op de meest onverwachte momenten belangrijke doelpunten voor hun ploeg.

 

Klik hier voor de stand in de Tweede divisie

Klik hier voor de stand in de Derde divisie

Klik hier voor de stand in de hoofdklasse A

Klik hier voor de stand in de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

Koninklijke HFC - Katwijk
DOVO - ONS Sneek
SC Feyenoord - FC Rijnvogels