Nieuws

SC Feyenoord is weer volop in de running

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

8 december 2019

ROTTERDAM - De start van SC Feyenoord dit seizoen was zwak, om niet te zeggen bedroevend. Voor de Rotterdammers het in de gaten hadden, stonden er drie nederlagen op hun conto. Met vijf punten uit zes speeldagen zat de ploeg van Raymond Frehe ver beneden het standaardgemiddelde van een ploeg die het seizoen daarvoor nog een (mislukte) gooi had mogen doen naar een plek in de Derde divisie.

 

Maar na de 3-2 nederlaag bij DUNO D., waar SC Feyenoord zich een 1-2 voorsprong liet ontfutselen, is er kennelijk toch een knop gevonden in Rotterdam-Zuid om om te draaien. De amateurs van Feyenoord gingen ineens wel winnen en geregeld met forse cijfers, 5-1 (FC 's-Gravenzande), 6-0 (ARC) en 1-8 (Smitshoek, nog steeds van slag daarvan). FC Rijnvogels is de zesde club op rij die zijn meerdere moest erkennen en kwam uiteindelijk met 3-0 nog genadig weg. Kortom, SC Feyenoord is weer volop in de running voor de prijzen in de hoofdklasse A. En als dat in het gunstigste geval de hoofdprijs gaat worden, dan zou weer een deel van de ambities zijn ingelost. Die staan gericht op het eindstation Tweede divisie. "Allemaal binnen het bestaande budget", geeft penningmeester Peter Bak zonder bedragen te noemen het financiële kader aan.

 

Over het bedrag dat gemoeid is geweest met de realisering van een nieuw Varkenoord (geopend in augustus dit jaar) wordt niet geheimzinnig gedaan. Voor de uitvoering van het gezamenlijke plan van de Feyenoord Academy (de jeugdopleiding van Feyenoord) en SC Feyenoord moest in totaal maar liefst 24 miljoen op tafel komen. Het mag wat kosten, maar dan heb je ook wat. ''Je was nog niet geweest hier? Door de kantine en dan links de gang in en verderop rechts zit het bestuur. Ik zie je straks", voorkwam technisch coördinator Hans Maus verder dwalen van de dienstdoende verslaggever. Kantine? Ja zeg, modern, maar warm ingericht Grand Café is een passender benaming.

 

Romano van der Stoep moet achter Junior Obiku aan.
Foto: Aad van der Graaf

 

Met zo'n accommodatie zit SC Feyenoord geramd voor zelfs de verre toekomst en de Sportclub lijkt in een aantal opzichten verder opgeschoten dan de BVO Feyenoord die smacht naar een nieuwe Kuip en ook naarstig op zoek is naar een serieuze speelomgeving voor het hoogste belofteteam. In 2013 verruilde SC Feyenoord de zondaghoofdklasse voor de vierde klasse zaterdag en heeft in vijf jaar dat vrijwillig gekozen terreinverlies weer helemaal terugveroverd. In 2018 werd Frehe kampioen met SC Feyenoord en promoveerde naar de hoofdklasse. De selectie van toen staat in grote lijnen nog overeind, met slechts een paar nieuwkomers met de bedoeling die basisspeler te maken. Khalid Rahli kwam over van Rijsoord en Jeffrey Duijnstee verdedigde vorig seizoen nog de kleuren van Brielle. Hoewel beiden de dertig al gepasseerd zijn, kan Frehe hen goed gebruiken. Rahli is als valse spits aan de rechterkant een behendige handenbinder. Duijnstee kan een bal goed afschermen en is daardoor een permanent aanspeelpunt voorin.

 

Voor de rest veel vertrouwde gezichten. Onder de lat Rick van der Burg die niets lijkt in te boeten op concentratie en reactievermogen en de achterste linie met Matthew Jones, Jordy Dobber en Joris van Eijck speelt al sinds 'mensenheugenis' met elkaar waar Jerry Tieleman zich een paar jaar terug naadloos bij aansloot. Op het middenveld ook al veel routine met Tim Schoonheijm, Sandin Avdic (beiden 27) en Quincy Oosterom (26) die later tegen FC Rijnvogels nog speelminuten kreeg. Aan het front op de flanken zijn Adil Akanioui en Junior Obiku tegenpolen van elkaar. Akanioui is lichtvoetig, Obiku een puur krachtmens. Zonder bal vertoont Obiku niet zo veel activiteiten, maar schenk hem het ronde speeltuig dan explodeert de linkspoot en lijkt het halen van de achterlijn om een voorzet te geven kinderspel. Het gerucht gaat dat clubs wel interesse hebben in Obiku, maar dat vader Mike Obiku, oud-Feyenoordprof en altijd aanwezig met een kritisch oog, zijn 23-jarige zoon toch het liefst in een Feyenoord-tenue ziet.

 

Obiku leidde de openingstreffer in door langs Dirk Jan van den Oever te vliegen om hard en strak voor te geven. Ricardo de Vlugt tastte finaal mis in een poging om opruiming te houden en Rahli stond pal daar achter om droog af te ronden. Dat was wel even slikken voor de Katwijkers die het duel veelbelovend waren begonnen. De tweede minuut liep nog toen Jaap van Duijn met een lob trachtte doelman Van der Burg te verschalken. "Ik gleed weg", verklaarde Van Duijn na afloop waarom zijn doelpoging net niet zuiver genoeg was. Maar de kans die Dennis Bakker kreeg om de score te openen had er wel in gemoeten. Maar op dat moment stak Van der Burg een reddende voet uit. De rebound was voor Roy van Leeuwen maar die zag zijn schot geblokt.

 

Jordy Dobber houdt scherp in de gaten welke kant Jaap van Duijn op draait.
Foto: Piet van Kampen

 

SC Feyenoord had aanvankelijk moeite passend tegenspel te vinden. Rijnvogels-coach Jimmy Simons had zijn huiswerk wel gemaakt en koos voor een gesloten systeem, met veel mensen achter de bal, maar wel met steeds wisselende opkomende spelers. Dat bleek toch lastig te verdedigen, want geregeld kreeg FC Rijnvogels schietkansen. De Rotterdammers hadden het geluk altijd nog een voet uit te kunnen steken om groter onheil te voorkomen.Toen SC Feyenoord de speelruimtes kleiner maakte en zelf geregeld de helft van de tegenstander opzocht, verdween de bijdrage van FC Rijnvogels als sneeuw voor de zon. De thuisclub vergat ook niet de kansen die er kwamen te benutten. De Vlugt maakte zijn tweede inschattingsfout van de middag en weer wist Rahli te profiteren. En tot overmaat van ramp voor de Katwijkers maakte Obiku er op slag van rust 3-0 van op aangeven van Akanioui die via een kruip-door-sluip-door actie aan de achterlijn toch nog een voorzet op maat kon loslaten.

 

Over de tweede helft viel niet meer zo veel te berichten, want formaliteit. FC Rijnvogels straalde voornamelijk machteloosheid uit en SC Feyenoord liet na de score verder op te voeren. Obiku kreeg op een briljante assist van Duijnstee een opgelegde kans daartoe en Duijnstee zelf vergat tot twee keer toe zichzelf te belonen voor zijn sterke optreden. "Kansen missen hoort erbij", kon Frehe luchtig reageren omdat het verschil toch al was gemaakt. "Dat het zo makkelijk zou gaan, viel niet te verwachten. FC Rijnvogels is toch een ploeg waar je rekening mee houdt."

 

Dat viel dus tegen, of mee, gezien uit Rotterdams perspectief. "We hebben met ons laten sollen", trok Van Duijn, na afloop met een troostend sigaretje in de vingers, zijn conclusie. "Door individuele fouten kregen we goals tegen en konden we de linies niet meer kort op elkaar houden. We hebben aardig gefaald." Simons liet zich uit in soortgelijke bewoordingen. "De spelers moeten het invullen", reageerde de Rijnvogels-coach. "Het antwoord dat er had moeten komen, is meer dan dit. Je moet het gras opvreten. Dat heb ik niet gezien."

 

SC Feyenoord - FC Rijnvogels 3-0 (3-0)

Doelpunten 8. Khalid Rahli 1-0, 34. Khalid Rahli 2-0, 44. Junior Obiku 3-0
Scheidsrechter M. de Bruijn
Toeschouwers 350
SC Feyenoord Van der Burg, Jones, Dobber, Tieleman (70. Ulysoy), Van Eijck, Rahli (83. Dieterich), Schoonheijm (70. Oosterom), Avdic, Akanioui, Duijnstee, Obiku
FC Rijnvogels Verkerk, Van den Oever, Wijmer, De Vlugt (46. Kaabouni), Ossevoort, Slegt, Thong, Bakker (60. Driebergen), Van der Stoep, Van Leeuwen (85. Hoogerwaard), Van Duijn

 

Tekst: Aad van der Graaf