Nieuws

Katwijk hoopt op meer, Koninklijke HFC geniet

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

8 december 2019

HAARLEM - Coach Gertjan Tamerus en zijn selectie beleven mooie tijden. Koninklijke HFC mengde zich dit seizoen immers met een serie klinkende uitslagen als serieuze kanshebber in de titelrace in de Tweede divisie. Voorafgaand aan de topper tegen Katwijk stonden de Haarlemmers zelfs ongedeeld als eerste geklasseerd, een feit dat de grootmachten als bijvoorbeeld IJsselmeervogels, AFC en Katwijk toch wel even in de ogen deed wrijven.

 

Bij de Koninklijke HFC glimt men in het knusse clubhuis van trots op de prestaties van hun vlaggenschip, ongeacht hoe het seizoen zich verder zal ontvouwen. Qua budget kan men aan de Haarlemse Spanjaardslaan niet tippen aan wat de zaterdagtoppers te besteden hebben, maar er is niemand die daarover treurt. Een stabiele toekomst voor de club als geheel achten de koninklijken de belangrijkste waarde. Afhankelijk zijn van een enkele supersponsor past daar duidelijk niet bij. "Ik ben blij dat me elke week weer gevraagd wordt of we voor de titel gaan," glimlachte Tamerus, nadat hij zijn team een 1-1 remise had overeen zien komen met Katwijk. "Ik kan niet in een glazen bol kijken. We zien wel hoe het verder gaat, maar feit is dat wij met onze goede ploeg gewoon heel lekker bezig zijn."

 

De glimlach van de coach van Koninklijke HFC had ongetwijfeld ook te maken met hoe het gelijkspel tot stand kwam, namelijk door een soort van wederopstanding in de tweede helft. In de eerste vijfenveertig minuten was Katwijk nadrukkelijk de ploeg met het overwicht en het meeste balbezit. Gestart in de vertrouwde 5-3-2 formatie met de spitsen Floris van der Linden en Joël Donald lukt het de thuisploeg geen moment om lijn in het spel te krijgen. "Onze eerste helft was heel matig. We waren slordig aan de bal en wat mij vooral stoorde was dat het ons niet lukte om sneller van kant te wisselen. Terwijl juist daarin tegen Katwijk onze mogelijkheden lagen. Bovendien speelden onze spitsen absoluut te statisch."

 

Vreugde bij Joey Jongman na zijn doeltreffende afstandsschot.

 

De analyse van Tamerus sloeg de spijker op zijn kop. Hoewel Katwijk in de openingsfase ook zoekende was, kregen de oranjehemden naarmate de speeltijd de wedstrijd geheel onder controle. Dat Marouane Afaker wegens een enkelblessure al vroeg gewisseld moest worden voor Brandon Robinson, deed aan het ritme geen afbreuk. Integendeel, met zijn ijver bracht de snelle Robinson juist wat extra drive in de ploeg. Kort na de wissel zette Joey Jongman met een zuiver geplaatst afstandsschot de Katwijkers op voorsprong. Onder aanvoering van uitblinker Jongman was Katwijk voor de rest van de eerste helft de ploeg in gewonnen positie. Pas enkele minuten voor het rustsignaal lukte het de Haarlemmers om doelman Ricardo Kieboom een keer serieus te bedreigen. Joël Donald mikte echter net langs de verkeerde kant van de kruising.

 

Vanaf de tribune volgden vele Katwijkse ogen met speciale aandacht de verrichtingen van Lars Weistra. De middenvelder verdedigt namelijk volgend seizoen de clubkleuren van Katwijk. Weistra deed zijn best, dat zeker, maar hij was te ongelukkig in zijn spel om met zijn acties veel indruk te maken op zijn toekomstige supporters. Van Jordy Hilterman, de Katwijkse spits die komend seizoen de omgekeerde gang maakt, kregen zijn toekomstige supporters helemaal geen indruk. Hilterman werd door Zoutman de gehele wedstrijd op de bank gehouden.

 

Tamerus besloot in de rust in te grijpen. De naar Spakenburg vertrekkende Van der Linden mocht in de kleedkamer achterblijven, ten faveure van Khalid Tadmine. Meer beweeglijkheid was immers dringend geboden. Tadmine liet inderdaad al snel na zijn entree zien dat hij garant staat voor dynamiek. Totaal in tegenstelling met het beeld van de eerste helft was het nu Koninklijke HFC dat de tegenstander in de verdediging drong. Toen Lewis Franklin na een klein kwartier Paul Kok mocht aflossen tekende de ommekeer zich nog sterker af. "Om beter van kant te kunnen wisselen had ik een rechtspoot achterin nodig," zo lichtte Tamerus naderhand toe. De gelijkmaker liet nu niet lang meer op zich wachten. Uitgerekend Tadmine kroonde zichzelf tot goudhaantje door een strakke voorzet van Sam van Huffel buiten bereik van Kieboom in het net te koppen.

 

Vanaf de zijlijn zag Katwijk-coach Jan Zoutman dat het tijd werd om zijn ploeg uit de problemen te helpen: "We konden de bal niet meer in de ploeg houden. HFC speelde goed een man vrij op het middenveld. Het leek mij beter om Roland Bergkamp iets meer achter de spitsen te laten spelen." En inderdaad, in de slotfase kantelde het spelbeeld zowaar weer in het voordeel van Katwijk. Er kwam zelfs een heus slotoffensief tot stand, waarbij het de thuisploeg maar ternauwernood lukte om overeind te blijven. Jacob Noordmans trad in de slotminuten koppend op de doellijn als reddende engel op, waarna een paar hoekschoppen de code rood-status nog verder onderstreepten. Het eindsignaal van scheidsrechter Bronsvoort werd dan ook met merkbare opluchting begroet.

 

Khalid Tadmine springt het hoogst en kopt voor Koninklijke HFC de gelijkmaker (1-1) binnen.

 

Bij Katwijk was daarentegen van opluchting geen sprake. De spelers verdwenen één voor één teleurgesteld in de kleedkamer. Zoutman kon dit wel plaatsen, gelet op het scoreverloop: "Wij wilden winnen natuurlijk. Laat dat duidelijk zijn. In de eerste helft waren wij de betere ploeg, en ook in de slotfase zag het er goed uit. Een flink deel van de tweede helft echter deden wij te weinig met de ruimtes die HFC ons moest laten. Positief is dan weer dat we ook in die fase maar weinig kansen weggaven. Achteraf gezien had ik Roland Bergkamp al eerder op een wat andere positie moeten zetten, maar ja dat is achteraf bekeken. Al met al kan ik zelf wel leven met dit gelijkspel."

 

Tamerus had ook gezien dat Koninklijke HFC in de slotfase nog flink in de verdrukking kwam. Niet voor niets wisselde hij een paar minuten voor tijd spits Donald nog voor verdediger Danny Hols. "Het werd nog even billen knijpen, maar de wijze waarop wij het punt hier hebben bevochten stemt me tevreden. Tegenover de sterke tegenstander die Katwijk nu eenmaal is, herstelde het elftal zich prima in de tweede helft. Wat dat betreft is de laatste thuiswedstrijd in 2019 voor ons zeker een feestje geworden."

 

Nog tijdens de wedstrijd zorgde de aanhang van Katwijk met luid gezang al voor een feestelijke sfeer op het sportpark. De Haarlemse clubleden zetten het feest daarna nog tot diep in de avond voort.

 

Koninklijke HFC - Katwijk 1-1 (0-1)

Doelpunten 21. Joey Jongman 0-1, 62. Khalid Tadmine 1-1
Scheidsrechter W.H. Bronsvoort
Toeschouwers 800
Koninklijke HFC Boks, Morgan, Wilffert, Boer, Kok (60. Lewis), Volkert, Van Huffel, Noordmans, Weistra, Donald (87. Hols), Van der Linden (46. Tadmine)
Katwijk Kieboom, Sinteur, Esseboom, Blokland, Van Weerdenburg, Jongman, Van der Meer, Afaker (15. Robinson), Van den Ban (62. Van Noord), Mengerink, Bergkamp
Gele kaart Volkert, Tadmine (Koninklijke HFC), Van Weerdenburg (Katwijk)

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures