Nieuws

DOVO kan blijven hopen op betere tijden

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

8 december 2019

VEENENDAAL - Is er nog licht in de donkere kelder van de Derde divisie? Die vraag kon gesteld worden bij het duel in Veenendaal tussen DOVO en ONS Sneek. Beide clubs vertoeven op een plek, waar geen enkele club met een geschiedenis als de hunne terecht zou willen komen. Nu is het kaarsje in de duisternis nog niet uit.

 

ONS Sneek wist namelijk ineens drie punten bij het magere totaal te voegen door de 3-2 zege op Barendrecht, terwijl DOVO na de breuk met trainer Gert Kruys en andere technische mensen nu in Scott Calderwood een vervanger heeft gevonden. Op sportpark Panhuis stond er dus veel op het spel voor de twee ploegen die op dit moment niet overlopen van het zelfvertrouwen. Met een ruime 5-0 zege heeft het zelfvertrouwen van DOVO wel een geweldige 'boost' gekregen en moet ONS Sneek coach Paul Raveneau al zijn talenten aanwenden om zijn jonge ploeg (gemiddeld 21.75 jaar) over deze teleurstelling heen te helpen.

 

Calderwood is dus zijn klus begonnen met een klinkende zege. In de aanloop naar het duel had hij met de spelers vooral veel individuele gesprekken gevoerd en steeds aangegeven om vooral de komende wedstrijden veel moed te tonen. "Gert heeft hier toch prima werk geleverd en nu moet ik daarop verder borduren met mijn eigen nuances. De groep is leergierig en met een klein beetje meer zekerheid in het spel, kunnen er wedstrijden gewonnen worden. Zij kunnen dat", klonk het zelfverzekerd.

 

Roy Bakkenes heeft Ruendel Martina achter zich gelaten.

 

Calderwood zag in de beginfase hoe zijn ploeg nog voorzichtig aan een veldoverwicht werkte. De kans op een snelle tegentreffer zat nog steeds in het hoofd. De zes verloren wedstrijden en de vele tegentreffers hadden duidelijk hun tol geëist. In die fase van de wedstrijd kon ONS Sneek ook aardig mee in het duel. De ploeg van Raveneau moet het dus doen met vele jonge spelers. "We zijn bezig met een overgang naar een nieuw elftal. Die overgang had eigenlijk al een paar seizoenen eerder in gang gezet moeten worden. Nu zijn er een groot aantal ervaren spelers vertrokken en moeten we het doen met jongens die nog niet zoveel 'vlieguren' hebben gemaakt in de Derde divisie. In het noorden van het land vind je nu eenmaal geen vijver waar je direct spelers uit kunt vissen die ook nog een hoog niveau hebben. Die moeten we zelf opleiden en daar zijn we nu mee bezig."

 

Na een kwartier begon DOVO ook kansen te krijgen. Kopballen van Roy Bakkenes en Simon van Zeelst kwamen in handen van doelman Justin van der Dam. Ook een rush van de prima spelende Jasper Waalkens vond geen medewerking bij één van zijn medespelers. De bezoekers kregen een kleine mogelijkheid via Ruendel Martina, maar verdediger Jordi Balk kon de bal op tijd afschermen. In de 28-ste minuut zorgde een botsing tussen DOVO-doelman Sebastiaan van der Sman en ONS Sneek aanvaller Davey Lohman dat de wedstrijd een tijdje niet verder kon. Bij een stuiterende bal kwamen beiden vol met de hoofden tegen elkaar. Even leek de doelman het grootste slachtoffer, maar het was uiteindelijk Lohman die met een hoofdwond van het veld moest.

 

Verslagenheid bij ONS Sneek, terwijl DOVO op de achtergrond een feestje viert.

 

DOVO werkte aan een veldoverwicht en vanaf de kant bleef Calderwood zijn team maar coachen om de linies dichter bij elkaar te houden. Dat deed het spel zeker goed en de beloning kwam in de 38-ste minuut. Van Zeelst kon van net buiten het strafschopgebied uithalen en passeerde doelman Van der Dam in de uiterste hoek: 1-0. Terwijl het vertrouwen bij de thuisclub steeg, nam dat juist bij de bezoekers af. De weelde van een grotere voorsprong kwam in de slotminuten van de eerste helft. Eerst werd Kevin Schmidt in de 44-ste minuut door Pernelly Biya in de doelmond aangespeeld. Hij draaide zich vrij en passeerde Van der Dam voor de tweede keer: 2-0. In blessuretijd deed Biya zelf nog een duit in het zakje. Waalkens en Bakkenes zorgden ervoor dat hij de bal voor het intikken had: 3-0.

 

Wat een weelde voor de rooien uit Veenendaal, maar niemand zat nog erg rustig op zijn stoel. Er moest namelijk nog een tweede helft gespeeld worden en daarin ging het vaak nog mis. In de tweede helft bood ONS Sneek zeker meer weerstand, maar konden de Friezen het de thuisploeg toch niet echt moeilijk maken. Dat had het wel geworden als een inzet van de behendige Genridge Prijor via een paal in het doel was gegaan. Nu caramboleerde de bal weer het veld in. Dat was ook eigenlijk het laatste wapenfeit van de bezoekers.

 

DOVO drong verder aan en kreeg in de 65-ste minuut een strafschop. Biya werd neergelegd door Denzel Prijor en Schmidt kon vanaf elf meter raak schieten: 4-0. Een kwartier later de mooiste treffer van de wedstrijd. Met een schitterende lob wist Waalkens de doelman te passeren en gaf daarmee de prima wedstrijd van zijn team een waardig slot: 5-0.

 

Kevin Schmidt in jubelstemming voor het oog van de camera.

 

Calderwood moet meer blijheid gevoeld hebben dan hij na afloop toonde. Hij bleef heel reëel naar de wedstrijd kijken. "Wat ik heel belangrijk vind is dat we nu de nul hebben gehouden. Daar heb ik ook in de rust op gewezen. Na een 3-0 voorsprong mogen ze best proberen om meer treffers te maken, maar er moest alles aan gedaan worden om geen tegentreffer te krijgen. Nu maar kijken wat voor een effect dit resultaat voor de komende wedstrijden heeft. DOVO heeft een spelersgroep met vele mogelijkheden en daar zullen we dus iets mee kunnen doen."

 

De coach van DOVO dus tevreden, maar dat kon zijn collega Raveneau toch niet echt zijn. Toch zag hij wel wat lichtpuntjes voor zijn team. "Als je puur kijkt naar de cijfers dan is dit een zware nederlaag. Maar ik vind dat we in vele fases van de wedstrijd aardig meededen. We kunnen niet op tegen de potentie van de spelers van DOVO, maar Nick Kleen en de gebroeders Prijor stemmen me toch tevreden in de richting van de toekomst en daar moeten we nu naar kijken."

 

DOVO - ONS Sneek 5-0 (3-0)

Doelpunten 38. Simon van Zeelst 1-0, 44. Kevin Schmidt 2-0, 45+3. Pernelly Biya 3-0, 65. Kevin Schmidt (strafschop) 4-0, 81. Jasper Waalkens 5-0
Scheidsrechter V. Ris
Toeschouwers 350
DOVO Van der Sman, Velagic, Van Walsem, Balk, Middelwijk, Van Zeelst, Bakkenes, Zeeman, Biya (85. Den Haag), Schmidt (85. Arends), Waalkens
ONS Sneek Van der Dam, Denzel Prijor, Mulder (45. De Jong), Kuipers, Brandsma, De Graaf, Tankink, Dos Santos, Lohman (28. Kleen), Genridge Prijor, Martina (76. Crowther).
Gele kaart Middelwijk, Zeeman, Van Zeelst (DOVO), Mulder (ONS Sneek)

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Jeroen van den Berg