Nieuws

Karaktervol Katwijk doet weer volop mee

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

15 december 2019

KATWIJK - Daar staan ze dan op het veld in Katwijk voor de camera van FOX-sport. Twee gerenommeerde trainers met een tas vol prijzen. Jan Zoutman en Ted Verdonkschot staan rustig hun verhaal te doen. Zij zijn allebei in hetzelfde schuitje beland, namelijk hun huidige club gaat ondanks de goede klassering in de Tweede divisie niet verder met hen. Beiden moeten nu op zoek naar een nieuwe uitdaging.

 

Verdonkschot, die ook zelf besloot om niet te verlengen, heeft die gevonden in de zondag hoofdklasser Velsen, voor Zoutman moet de zoekactie nog beginnen. Afsluiten met een prijs hebben beide ambitieuze trainers nog wel in hun boekje staan en daardoor kreeg de topper op sportpark De Krom nog een extra dimensie. Katwijk van Zoutman begon met vier punten achterstand op IJsselmeervogels van Verdonkschot en wilde dat zo snel mogelijk goed maken. Dat lukte ook met een 2-1 zege in een wedstrijd waarin de wind een grote rol had vervuld. Katwijk kon daardoor opklimmen naar de derde plaats, terwijl IJsselmeervogels de koppositie en de titel 'Herbstmeister' nu aan HHC Hardenberg moet laten.

 

Marciano Mengerink (links) en Eef van Riel gaan een kopduel met elkaar aan.

 

Terwijl beide supportersscharen zich met luide zang lieten horen en voor een prima sfeer zorgden sloeg dat niet direct bij beide teams aan. Er werd hard gewerkt en menig stevig duel werd er uitgevochten, maar van echt vloeiende combinaties was geen sprake. Nu was dat ook moeilijk door de krachtige wind, die in de lengterichting van het veld stond. De wil om te winnen was duidelijk aanwezig, maar toch leek de angst om niet te verliezen de boventoon te voeren. Er werd elkaar weinig ruimte gegund en vaak werd er op het middenveld wat aangerommeld. Met twee kansen voor Katwijk en één voor de Vogels werd een matige eerste helft afgesloten. In de tiende minuut tikte Marciano Mengerink een voorzet van Bart Sinteur net naast. Zes minuten later de kans aan de andere kant. Ahmed El Azzouti kwam vrij, maar doelman Ricardo Kieboom redde. Weer vijf minuten later ging IJsselmeervogels-doelman Jaimy Schaap onder een corner door, maar Robbert Susan kon koppend niet profiteren.

 

Verdonkschot, die aangaf dat er geen sprake was van een controverse tussen hem en spits Danny van den Meiracker, toonde direct na de pauze aan om meer op de winst te willen spelen. Zo bracht hij zijn topscorer ook direct na de rust voor de onzichtbaar spelende Robbert Olijfveld. Direct was er meer dreiging in het spel van de bezoekers. Zo zorgde Van den Meiracker ervoor dat Michael de Harder alleen op doelman Kieboom kon afgaan. Dat Kieboom uiteindelijk De Harder van een treffer kon afhouden, zou later een heel belangrijke redding blijken te zijn. De prima doelman, die samen met zijn collega Schaap een uitstekende wedstrijd afleverde, kon na afloop alleen maar blij zijn. "Het is prettig dat je als keeper zo belangrijk kan zijn. We zijn de laatste tijd goed bezig en deze wedstrijd moesten we winnen om mee te blijven doen. Het team heeft karakter getoond en ik ben blij dat ik daar een onderdeel van was," aldus de uitblinker. De Vogels dus niet op een snelle 0-1 voorsprong en dat gaf de thuisploeg de kans om nu op hun beurt meer naar voren te spelen.

 

Raoul Esseboom kijkt de pass van Achmed el Azzouti na.

 

Katwijk had in de 53-ste minuut wel succes. De behendige Marouane Afakar wist met een 'slim' balletje Mengerink vrij te spelen en die gaf doelman Schaap, in de verste hoek, geen kans. De Vogels moesten nu als koploper alles op alles zetten om niet tegen een nederlaag op te lopen. Ondanks de lastige wind tegen werd er ineens beter gecombineerd en kwamen er kansen. El Azzouti verscheen vrij op de rand van het strafschopgebied, maar ook nu kwam Kieboom als winnaar uit de bus. Toch kon ook hij de gelijkmaker niet tegenhouden. Met een uitstekende actie zorgde Van den Meiracker in de 68-ste minuut ervoor dat zijn aanvalsmaatje El Azzouti nu voor de derde keer oog in oog met met Kieboom. Nu profiteerde de spits van een lichte weifeling bij de doelman en zijn lob leverde de op dat moment verdiende gelijkmaker op: 1-1.

 

In de slotfase, toen de wind sterker werd en er ook op z'n tijd een flinke regenbui viel, werd het steeds meer een wedstrijd met voetbal op goed geluk. Dat geluk kwam in de 88-ste minuut bij de thuisclub terecht. Van ver liet Mengerink een lastige bal richting tweede paal draaien. Schaap kon, ten koste van een corner, redding brengen. Maar uit die corner moest hij toch het hoofd buigen voor een kopbal van aanvoerder Robbert Susan: 2-1. De tijd was toen tekort voor de ploeg van Ted Verdonkschot om dat nog te kunnen repareren.

 

Maikel de Harder loop achter Robbert Susan aan.

 

Natuurlijk was Zoutman blij en zeker in de situatie waarin hij nu verkeert. "Ik ben vooral blij dat het ons gelukt is om een goede reeks neer te zetten. Dan is zo'n overwinning als vandaag daar een geweldige beloning voor. We hebben aangetoond dat we een aantal echte winnaars in de ploeg hebben en voor niemand hoeven onder te doen. Het is toch prachtig hoe zo'n kleine mannetje als Afaker vooral in de tweede helft staande bleef. Er zijn mensen die zeggen dat het duel met een gelijkspel een terechte uitslag zou hebben gehad. Gelukkig kregen die mensen dit keer ongelijk."

 

Verdonkschot was teleurgesteld en nam maar eens een sigaret om zijn emoties in goede banen te houden. "Ik kan mijn ploeg niets verwijten. Ze hebben, ondanks de moeilijke omstandigheden, veel inzet getoond. Met het inbrengen van Danny, die gewoon weer goed speelde, konden we zelfs even een overwicht krijgen en kwamen we ook verdiend op 1-1. Ja, als iedereen dan denkt aan een gelijkspel, valt er vlak voor tijd zo'n tegentreffer uit een corner. Dat kan gebeuren, maar is wel een domper," aldus zijn rustige analyse na afloop op een koud en winderig sportpark in Katwijk.

 

Katwijk - IJsselmeervogels 2-1 (0-0)

Doelpunten 53. Marciano Mengerink 1-0, 68. Ahmed El Azzouti 1-1, 88. Robbert Susan 2-1
Scheidsrechter N. Tunnissen
Toeschouwers 1200
Katwijk Kieboom, Sinteur, Esseboom, Blokland, Van Weerdenburg, Van Noord, Van der Meer, Susan, Afaker (90. Robinson), Bergkamp, Mengerink
IJsselmeervogels Schaap, Buitenhuis, Monteiro, Van Diermen, Justiana, Nejmi (61. Van de Laar), Van Riel, Stout, De Harder (86. Akla), Olijfveld (45. Van den Meiracker), El Azzouti

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures