Nieuws

Het komt zeker niet aanwaaien bij HHC Hardenberg

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

15 december 2019

HARDENBERG - Nadat de spanning om de uitslag van het duel met Quick Boys (3-1 overwinning) was verdwenen, begon iedereen die direct dan wel indirect iets heeft met HHC Hardenberg angstvallig naar de stand op NOS Teletekst te staren. Koninklijke HFC was geen probleem meer. De Haarlemmers hadden bij GVVV met 2-0 verloren en daarmee hun kans om op kop te komen verspeeld.

 

Nee, HHC Hardenberg stond bovenaan, maar de wedstrijd tussen Katwijk en IJsselmeervogels was nog gaande. En in de Tweede divisie gebeuren nu eenmaal juist in slotfases van wedstrijden de meest onwaarschijnlijke dingen. Maar de klok liep al tegen half zes, toen de dienstdoende redacteur bij de NOS de stand in Tweede divisie aanpaste. Op dat moment begon in de bestuurskamer annex sponsorruimte het servies voor uitgedeeld drink- en etenswaar mee te trillen in de geluidsgolven. Het was nu echt een feit, HHC Hardenberg bovenaan, voor het eerst in de nog niet zo erg lange geschiedenis van de Tweede divisie (drie-en-een half seizoen oud). Op social media zwerft nu ook een beeld rond waarin de stand zichtbaar verspringt van IJsselmeervogels 15-31 naar IJsselmeervogels 16-31 ten teken dat de Vogels verloren hadden bij Katwijk.

 

Rick Hemmink ontwijkt een sliding van Jeffrey Ket.

 

En dus kon heel HHC Hardenberg alle voorafgaande vrolijkheid nadien nog eens intenser gaan beleven. Maar adel verplicht. Gert Jan Karsten stond vooraan in de rij met trotse mensen, maar had nog wel een aandachtspuntje gezien die middag. "Het was vandaag zichtbaar dat er toch wel wat spanning op zat", vond de coach. Juist getypeerd waar het ging om de eerste helft. "Quick Boys speelde goed en de 1-1 stand bij rust was terecht", ging Karsten verder. Weer een reële vaststelling. Nee, het komt zeker niet aanwaaien bij HHC Hardenberg. Dat maakte Quick Boys, voor het eerst in de historie van de voetballerij de tegenstander van HHC, glashelder.

 

De Katwijkers waren halverwege de eerste helft wel op achterstand gekomen bij een spelhervatting van de thuisclub. Daarbij lieten ze het maar gebeuren, eerst het terug koppen van puntspeler Rob van der Leij en daarna het met het hoofd toeslaan door centrale verdediger Stephen Warmolts. Het was de eerste serieuze kans voor HHC Hardenberg, maar Quick Boys reageerde scherp. De ploeg van Edwin Grünholz gooide de aftastfase helemaal overboord, ging op zoek naar ruimte om te voetballen en vond die ook. Daarbij hielp HHC Hardenberg wel een handje met slordig en onsamenhangend gedrag waar de ploeg zich wel vaker aan schuldig maakt in het begin van wedstrijden. Maar alle eer ook aan Quick Boys dat er bovenop op zat om de bal weer te veroveren en er daarna iets leuks mee te doen. De Katwijkers ontsnapten direct na de 1-0 wel aan de 2-0 (kans Rick Hemmink, redding doelman Paul van der Helm), maar daarna kwamen ze toch echt serieus aan zet om hun gezicht te laten zien.

 

Op de momenten dat Tommy Bekooij op de linkerflank de bal kreeg aangespeeld, was er sprake van dreiging van Quick Boys, een beeld in de wedstrijd dat eigenlijk van meet af aan ontstond. Bekooij is iemand van negentig minuten er vol voor gaan. De linker winger stond ook aan de basis van de gelijkmaker. Om een pass van Jeffrey Ket te ontvangen stak Bekooij over van de linker- naar de rechterflank, bracht de bal onder controle en zette vervolgens Dennis Kaars in gang. Kaars omzeilde één tegenstander, vermeed de volgende en prikte tot slot in alle drukte de bal in het doel. Quick Boys gooide in die fase alles in de strijd en pakte ook gele kaarten. Frank van den Elzen was begonnen met een lullige (beetje overdreven) prent voor rechtsback Chima Bosman, maar de bonnen voor Ivailo Staal en Mohamad Mahmoed waren voor noodremacties en dus terecht.

 

Jurjan Mannes (22) zet HHC Hardenberg koppend op een 2-1 voorsprong. Jan-Willem Kamp en doelman Paul van der Helm hebben het nakijken.

 

Quick Boys had de overhand in feite, hield HHC Hardenberg ver van het eigen doel en kreeg vaak vele meters cadeau om het eigen spel te spelen. Bekooij zelf kreeg de kans om de 1-2 te maken, maar vond slechts de voeten van doelman Sander Danes. Ook bleef hij loeren op mogelijkheden om ploeggenoten in stelling te brengen. Bekooij was ook nog goed voor een buitenspelgoal, om nog maar eens te onderstrepen dat Quick Boys de ploeg was die voetbalde. Dat beloofde wat voor de tweede helft. Mocht Quick Boys de lijn doortrekken na de pauze, zou het nog wel eens een vervelende middag kunnen worden voor de oranje-zwarte ploeg.

 

Daar is voor de bezoekende club op de Boshoek helemaal niets van terecht gekomen. Serge Fatima kopte al snel na de pauze uit een hoekschop op de paal en dat was een voorbode voor een periode waarin HHC Hardenberg dicteerde, domineerde en uitvoering gaf aan hoe een topploeg kan spelen. Op het middenveld bemanden Joël Amakado, Ravelino Junte, Glenn Kobussen en Jurjan Mannes de regiekamer van waaruit de aanvalspatronen op de mat kwamen. Quick Boys kwam ogen en oren te kort om het allemaal enigszins te volgen. Waar voor rust Ricardo Kuyvenhoven en Mohamad Mahmoed namens Quick Boys aan de touwtjes trokken, sneeuwden ze nu volledig onder in defensieve arbeid. Mogelijkheden en kansen op een voorsprong regen zich aaneen en Jurjan Mannes zorgde na ruim een uur spelen dat de 2-1 er ook daadwerkelijk kwam. Amakado liet een schot los, Quick Boys keek toe na het half afketsen van de doelpoging, maar Mannes reageerde als enige wel attent en kopte de bal langs de vergeefs uitgestoken arm van keeper Van der Helm. Meteen daarop voorkwam Van der Helm met zijn vuist dat Mannes met zijn vlammende schot zijn tweede treffer zou hebben geproduceerd.

 

Rutger Etten zet de achtervolging in op Marc de Kruijs.

 

En zo ging het nog wel even door. Het wachten was op 3-1, maar die wilde toch maar niet vallen. Grünholz had intussen wel wissels toegepast en als laatste verscheen Martin van Eeuwijk binnen de lijnen. En die is nu eenmaal een meester in lepe steekpassjes en daardoor werd het toch wel weer af en toe dreigend voor HHC Hardenberg. Het is voetballers puur eigen om terug te gaan lopen om vast te houden wat je hebt, maar dan is 2-1 toch maar een magere marge. Gehoord en gezien de reacties vanaf de zijlijn was Karsten er toch niet helemaal gerust op. HHC Hardenberg vergat overigens wel de ruimte die Quick Boys weggaf te benutten om het duel af te handelen. De 3-1 viel pas in de laatste minuut van de blessuretijd (90+5) na een gladde aanval. Mannes zette invaller Kevin Görtz aan het werk, die vanaf de achterlijn de voorzet gaf waaruit Rutger Etten, ook invaller, voor definitieve opluchting zorgde.

 

Lekker voor een coach om ook bankzitters te hebben die belangrijk kunnen zijn. "We willen meedoen, nu staan we er, drie weekenden bovenaan", jubelde Karsten na afloop en weer verwees de oefenmeester naar de wedstrijden die straks na de winterstop gaan komen. IJsselmeervogels uit en Koninklijke HFC thuis. "Die gaan ons aan het werk zetten. Verzin het maar", temperde Karsten ook al te optimistische gedachten. Maar genieten van het moment koploper geworden te zijn deed HHC Hardenberg met volle teugen, in meerdere opzichten.

 

HHC Hardenberg - Quick Boys 3-1 (1-1)

Doelpunten 21. Stephen Warmolts 1-0, 26. Dennis Kaars 1-1, 62. Jurjan Mannes, 90+5. Rutger Etten 3-1
Scheidsrechter F. v.d. Elzen
Toeschouwers 1250
HHC Hardenberg Danes, Bouws (87. Görtz), Fatima, Warmolts, Manuhutu (19. Metaj), Kobussen, Mannes, Amakodo, Junte (73. Etten), Van der Leij, Hemmink
Quick Boys Van der Helm, Bosman, Ket, Staal (69. Bloemendaal), Ravensbergen (76. Van Eeuwijk), Kamp (66. De Kruijs), Mahmoed, Kuyvenhoven, De Vré, Kaars, Bekooij
Gele kaart Bouws, Van der Leij (HHC Hardenberg), Bosman, Staal, Mahmoed (Quick Boys)

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures