Nieuws

Staphorst remt niet uit zichzelf

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

15 december 2019

STAPHORST - Aan ontzag voor ACV geen gebrek in het door Staphorst uitgegeven programmablad voor de topper tegen de Assenaren. Vol respect werd op voorhand vastgesteld dat Staphorst een goede dag moet hebben om deze tegenstander eronder te krijgen. Gelet op de seizoensfeiten lag deze voorspelling voor de hand, want het onderlinge verschil op de ranglijst bedroeg vooraf slecht één puntje in het voordeel van Staphorst. Beide ploegen, geklasseerd op de plaatsen drie en vier, hijgden de lijstaanvoerders Eemdijk en Swift met respectievelijk één en twee punten achterstand vervaarlijk in de nek.

 

Kortom, het affiche was dat van twee topploegen die aan elkaar gewaagd zouden zijn. Negentig minuten vechtvoetbal later stelde het publiek echter eensgezind vast dat er van gelijkwaardigheid werkelijk geen moment sprake was geweest. Op de 4-0 waarmee Staphorst de concurrenten afstrafte viel namelijk niets af te dingen. Integendeel, was het 5-0 of 6-0 geworden dan was dat alleen maar een nog betere afspiegeling van de krachtsverhoudingen geweest.

 

ACV-doelman Morten Otto klaart de situatie.

 

Ondanks de pijnlijke oorwassing kwam ACV-trainer Fred de Boer na afloop als eerste naar buiten om de pers te woord te staan. Zijn woorden lieten aan duidelijkheid niets te wensen over: "We zijn gewogen en te licht bevonden. Van begin tot eind hadden wij niets in te brengen. We wonnen geen duel. We creërden nul kansen. Staphorst is de meer dan terechte winnaar." Met een brede glimlach sprak even later ook Staphorst-coach Paul Weerman van nul kansen voor ACV. Hij toonde zich vooral tevreden over de enorme energie die hij zijn ploeg in het duel zag stoppen. "Dat is het mooie van mijn spelers, ze blijven maar gaan, steeds weer. Of het nu een training is of een wedstrijd als deze, jòh je moet ze af en toe beetje afremmen want uit zichzelf doen ze dat nooit."

 

Staphorst vloog er inderdaad in vanaf het eerste fluitsignaal van Maurice Paarhuis. Naast Ruben Kin op de spitspositie van de geblesseerde topschutter Martijn Brakke bestond de aanval uit Stan Haanstra en de wat meer teruggetrokken gepositioneerde Justin Benjamins. Laatstgenoemde was vaak in de opbouw op het middenveld te vinden, waar hij al snel tot uitblinker uitgroeide in zijn stuwende rol. Aanvoerder Martin van 't Ende toonde zich op datzelfde middenveld ook al in goede doen, waarmee feitelijk in één keer het wedstrijdbeeld van een krachtig bouwende thuisploeg verklaard is. Vanaf de kant leek het alsof ACV in de openingsfase de storm maar even liet uitrazen, om daarna orde op zaken te stellen. De verwachte kentering bleef echter uit. ACV bleef bij vrijwel ieder duel achter de feiten aanlopen. Van het strijdplan van De Boer, te weten veel druk zetten om Staphorst niet in het eigen spel te laten komen, kwam dan ook niets terecht.

 

Stan Haanstra versnelt, Remy Klaassen probeert aan te klampen.

 

Dat Kin uit een hoekschop koppend de score opende was even logisch als onontkoombaar. Doelman Morten Otto zag er overigens bij dat moment door zijn halfslachtige poging tot ingrijpen niet goed uit. Staphorst vervolgde de eerste helft onverstoorbaar op de eenmaal ingeslagen weg. Het leverde leverde wel wat kansen op, maar Otto en zijn verdediging slaagden er in om vooralsnog grotere schade te voorkomen.

 

De Boer sprak in zijn nabeschouwing over tactische aanpassingen tijdens de rust, maar in het veld was daar helemaal niets van terug te zien. Marco van de Heide kwam voorin maar niet in stelling en Matthijs Hardijk maakte op de positie naast hem zo mogelijk nog minder klaar. De enige voorwaartse die nog af en toe iets aan de bal liet zien was Justin Mulder. Maar ACV was en bleef kleurloos, op een veld dat zwaarder en zwaarder werd door de in de tweede helft met bakken uit de lucht vallende regen. Ook de dubbele wissel die De Boer na ruim een kwartier toepaste bracht geen verandering teweeg. De wedstrijd zat op dat moment al voorgoed op slot door een treffer van Stan Haanstra uit een messcherpe omschakeling. De van Achilles 1894 overgekomen aanvaller tekende een kwartier later met een prachtige knal in de kruising voor 3-0, waarna Benjamins zijn goede spel wist te bekronen met de vierde treffer.

 

Was het nu zo dat Staphorst de vooraf nodig geachte goede dag had? Op het moeilijk bespeelbare veld ging er bij de geelblauwen behoorlijk veel fout, qua zuiverheid. Weerman gaf toe dat hij ook had gezien dat het in de combinaties vaak haperde bij zijn ploeg. "Nee, dit was niet onze beste wedstrijd. Vorige week bij SDC Putten speelde we zoveel beter. Dat was wat mij betreft van het niveau van de top van de Derde divisie." Logische gevolgtrekking moet dan ook zijn dat ACV tegen een niet top spelende maar wel een super gedreven tegenstander zelf door de ondergrens zakte. De Boer vatte het kernachtig samen: "Dit was absoluut onze minste wedstrijd dit seizoen."

 

Gijs Jasper krijgt Martin van 't Ende niet van de bal.

 

Op de vraag of hij de zeperd als een incident beschouwde was zo kort na de wedstrijd maar één antwoord mogelijk: "Dat weet ik nog niet. Het moet de komende tijd blijken." Met al zijn ervaring lijkt de trainer, die onlangs bijtekende bij ACV, er de man niet naar om na één deceptie gelijk bij de pakken neer te gaan zitten. De achterstand op de top van de hoofdklasse B is immers nog steeds niet groot, met Herbstmeister Eemdijk op vijf punten, Staphorst op vier punten en Swift op twee punten voor zich.

 

In de wetenschap dat zijn ploeg vol meedoet in de titeltace, keek Weerman nog even terug op de wisselvallige seizoensstart. "Het was in het begin zoeken naar hoe te spelen. Uiteindelijk zijn we omgeschakeld van het spelen met één controlerende middenvelder naar twee controlerende middenvelders, dit om Martin van 't Ende in het midden vrij te kunnen zetten. In die rol is hij gewoon heel belangrijk voor ons. Daarmee kwam er stabiliteit in het team, en daardoor weer een uitstekende reeks resultaten. Glunderend bracht de nu een half jaar aan het roer staande coach onder woorden hoeveel plezier hij heeft in zijn werk bij Staphorst: "Ik heb een team dat voor elkaar knokt. Dit is een levendige club met veel vrijwilligers, waar alles om me heen goed geregeld is. Ik kan me hier voor honderd procent richten op mijn taken als trainer en coach."

 

Staphorst - ACV 4-0 (1-0)

Doelpunten 22. Ruben Kin 1-0, 57. Stan Haanstra 2-0, 77. Stan Haanstra 3-0, 78. Justin Benjamins 4-0
Scheidsrechter M.G. Paarhuis
Toeschouwers 600
Staphorst Oosterhof, Muis, Crediet, Van 't Ende, Haanstra, Luchtenberg, Mulder (82. Koster), Kin (82. Van Houten), Schra, Benjamins, De Vries (86. Kroes)
ACV Otto, Schans, Talens, Klaassen (61. Smit), Jasper, Hardijk (83. Westebring), Van der Heide, Mulder, Mennega (61. Hagenauw), De Leeuw, Strijker
Gele kaart De Vries (Staphorst)

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Henk Timmerman