Nieuws

John Blok denkt in lange termijnen

Nieuws
Tweede divisie

 

21 december 2019

DEN HAAG - John Blok en Scheveningen gaan hun samenwerking komend seizoen voortzetten. Het is één van de vele berichten die altijd in het najaar voorbijkomen over het al dan niet verlengen van het contract tussen coach en club. Maar in dit geval was dat toch wel bijzonder nieuws, ongekend in feite in de top van het amateurvoetbal. Blok gaat straks in totaal zijn zeventiende jaar in bij de Houtrustclub.
 

Die periode valt in twee delen uiteen, de periode tussen 2000 en 2005 en van 2009 tot op de dag van vandaag, elf jaar achtereen en daar komt er in ieder geval nog eentje bij. Tussendoor stond Blok drie seizoenen aan het roer bij Quick Boys, waar zijn contract op een gegeven ogenblik niet werd verlengd, maar waarvan hij nog altijd hardop denkt "had me mijn karwei laten afmaken''. Bij VVSB, zijn volgende club, kwam hij daar helemaal niet aan toe. Na zes maanden kreeg Blok daar zijn ontslag aangezegd. Het is het enige krasje op zijn CV, want vanaf 2009 is de combinatie Blok-Scheveningen een succesformule gebleken.
 

Blok (52) denkt in lange termijnen. Zijn maatschappelijke carrière begon 28 jaar geleden bij een Haags lyceum waar hij in dienst trad als leraar lichamelijke opvoeding. Hij is nog steeds werkzaam bij dezelfde onderwijsinstelling , maar de laatste tien jaar als coördinator van de VWO bovenbouw. "Ik los voornamelijk problemen op, maar ik vind het ook nog steeds mooi om leerlingen de deur uit te zien lopen met een diploma. Weet je dat Dave van der Zwan een oud-leerling van me is?", vertelt Blok. Even ter verduidelijking: Van der Zwan is al sinds 'mensenheugenis' de teammanager bij Scheveningen.
 

Het duo Blok-Van der Zwan zou zomaar een boek uit de mouw kunnen schudden over hun Scheveningen. Daar zou dan voor Blok zeker een apart hoofdstuk in komen over zijn actieve voetbalperiode. Blok begon bij Scheveningen toen het eerste elftal nog uitkwam in de derde klasse. In 1996 klom Scheveningen op het allerhoogste platform van het amateurvoetbal. Blok was aanvallende middenvelder in de formatie van Martin Jol die na het landskampioenschap (Urk en Hoek moesten buigen) ook de algehele landstitel opeiste ten koste van Baronie.
 

John Blok
Foto: Orange Pictures 

 

Blok stapte van speler naadloos over naar hoofdtrainer van Scheveningen, die hem in 2000 de kans bood ervaring op te doen als beginnend coach. En over lange termijn gesproken, kijk de prestatiecurve van Scheveningen onder Blok er maar op na. In 2012 kampioen van de hoofdklasse en na vier jaar topklasse en twee seizoenen Derde divisie in 2018 promotie naar de Tweede divisie via de nacompetitie. Maar tussendoor vaak moeizame jaren van bouwen, kneden, bouwen, kneden, engelengeduld oefenen en gezamenlijk vertrouwen hebben dat er uiteindelijk een mooi resultaat uit de bus kan rollen. Scheveningen is nu eenmaal geen club van het ingekochte instant-succes. Armlastig is iets anders, maar een topbudget ontbreekt.

 

Het is driftig roeien met korte riemen om toch vooruit te komen, ook dit seizoen weer. Bij de vertrekkers zaten onder meer Leroy Resodihardjo, Kevin Gomez Nieto, Brian Robinson en Joël Donald, basisspelers. Resodihardjo ging uit vrije wil lager voetballen (hoofdklasser Smitshoek), maar Gomez Nieto, Robinson en Donald maakten de overstap naar Quick Boys, Katwijk en Koninklijke HFC, ook allemaal Tweede divisie."Die worden dan gewoon weggehaald bij Scheveningen", zegt Blok. "Jammer natuurlijk, maar ook wel weer logisch. Het zijn gewoon goeie spelers."
 

Het was dus weer zoeken en puzzelen voor Blok. De combinatie van de nieuwkomers Robert van Koesveld (SC Cambuur), Nigel Ogidi Nwanko (Westlandia), Rowdy van der Putten (FC Lisse) en Youri de Winter (Jong Sparta) plus het niet fit zijn van Tim Peters, Mitchell de Vlugt en Mehmet Aldogan zette een rem op de prestaties. Maar Peters is weer fit, De Vlugt werd naar aanleiding van de wedstrijd tegen Kozakken Boys  (3-1 winst) bij Voetbal247 uitgeroepen tot speler van de week en Aldogan reikt de bal weer op een zilveren schaaltje aan bij zijn ploeggenoten.

"Toen we nog maar op vier, vijf punten stonden werd er gezegd, gaan we het wel halen dit seizoen? En nu roept iedereen weer dat we toch een aardige selectie hebben", spreekt Blok zijn be-/verwondering uit voor hoe snel iets kan omslaan. "De spelers zijn beter geworden, ze ontwikkelen zich. We voetballen gewoon goed. En dan hebben ze de tering in dat ze niet van IJsselmeervogels hebben gewonnen. Zo zitten die gasten in elkaar." Een reden - naar alle waarschijnlijkheid de voornaamste - om te blijven bij Scheveningen. Blok: "Na die eerste vijf jaar was het wel klaar. Ik ging me ergeren aan dingen, waar ik daarvoor nog geen last van had gehad. Maar dat gevoel heb ik nu in al die jaren nog helemaal niet gehad. Spelers vragen ook altijd, trainer wat ga je doen? Dat vat ik dan maar op als een compliment. Ik vind het nog steeds leuk om op het veld te staan, tussen die gasten en in de kleedkamer te komen."

 

In de loop der jaren heeft Blok zijn club Scheveningen wel zien veranderen, maar hij zelf is mee verschoven. "De Tweede divisie, ik had er wel mijn twijfels over, maar het is wel het hoogste niveau en daar kan ik wel van genieten. Het gaat natuurlijk allemaal niet vanzelf. We zouden eerst niet naar Gran Canaria gaan op trainingskamp, maar dat gaat wel door. De jongens hebben besloten zelf een deel te lappen. Dat doen ze dan toch maar."

 

Tekst: Aad van der Graaf