Nieuws

Bekeruitschakeling stopt feest bij Sparta Nijkerk niet

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

19 december 2019

NIJKERK - Het was een heerlijk gevoel voor Sparta-trainer Eric Speelziek en zijn selectie om aan een wedstrijd te beginnen met het besef dat je niets te verliezen hebt. In de reguliere competitie is dat namelijk inmiddels wel anders. Daar wordt het door de buitenwacht inmiddels niet meer dan normaal bevonden dat de Nijkerkers wekelijks de punten binnenhalen, want dat hoort een koploper nu eenmaal te doen.

 

Er is echter in Nijkerk niemand te vinden die het waagt om over dat opgeschroefde verwachtingspatroon te klagen. Integendeel, dat er iets uitzonderlijks gepresteerd wordt met veertien overwinningen in vijftien wedstrijden wordt nu openlijk erkend. Inclusief het feit dat nota bene in het debuutjaar het kampioenschap van de Derde divisie met de huidige tien punten voorsprong op de concurrentie steeds minder denkbeeldig wordt. In de bekerwedstrijd tegen het twee niveau's hoger acterende NAC Breda kon dat allemaal even los gelaten worden. Nu waren het de profs van wie een overwinning normaal gevonden zou worden. Winst voor Sparta zou immers puur een bonus zijn, een stunt op een feestelijke voetbalavond.

 

Dat niets een voetbalfeest in Nijkerk in de weg stond, was voor aanvang al duidelijk. Secretaris Evert Buitenhuis keek kort voor aanvang vol trots uit over de drukte. Met drieduizend toeschouwers was De Ebbenhorst stijf uitverkocht. Een heuse zanger op de middenstip opende het bal, waarna de tweeëntwintig echte hoofdrolspelers de arena betraden. NAC Breda deed dit in de sterkst mogelijke opstelling, op een enkel ziektegeval na. Bij Sparta Nijkerk was, zoals de laatste weken gebruikelijk, topscorer Maurice de Ruiter wegens een onderarmbreuk absent. Zijn rentree wordt pas na de winterstop verwacht.

 

Hoezeer Speelziek vooraf ook hamerde op onbevangenheid, na afloop moest hij erkennen dat zijn ploeg tamelijk angstig oogde in de openingsfase. Bryan Burgerhout zag in de vijfde minuut een behoorlijke scoringskans nog net door doelman Nick Olij gestuit worden, maar verder waren het vooral de Brabanders die het spel bepaalden, overigens zonder dat zij zich heel grote kansen creëerden.

 

Jesse Buitenhuis op snelheid langs Pelé van Anholt.

 

Pas tegen het einde van de eerste helft gooiden de Spartanen iets van de schroom van zich af, als voorproefje van een tweede bedrijf waarin de thuisploeg zich opwerkte tot minimaal gelijkwaardigheid, met langdurige fases waarin de profs zelfs onder druk werden gehouden. Op de linkerflank bracht Gilbrano Plet steeds vaker zijn snelheid in stelling. Voorin probeerden Jesse Buitenhuis en Bryan Burgerhout wat zij konden, maar hun vizier stond niet heel scherp. Ongetwijfeld een gevolg van een gevoel van haast als je te maken hebt met ervaren profs als tegenstander. Mo Bendadi, feitelijk de enige echte spits, kwam al evenmin tot grootse wapenfeiten, al was ook hij af en toe dichtbij. Bijvoorbeeld toen halverwege de tweede helft eerst hij en in de rebound Donny van der Wal keeper Olij met een hard schot testten. Een test die de NAC-doelman glansrijk doorstond.

 

In een latere fase trok de lange verdediger Janic Makizodila, uitblinkend in de ogen van Speelziek, nog mee naar voren. Het mocht niet baten, want in de slotminuten van de reguliere speeltijd kantelde de wedstrijd weer in het voordeel van NAC. Met kunst en vliegwerk hielden bekerdoelman Thijs Janssen en zijn laatste linie het doel schoon, al scheelde het niet veel. Hoe dan ook, het publiek vierde het afdwingen van de verlenging als ware het een overwinning."Het pijpje raakte daarna wel ongeveer leeg bij ons," zag Speelziek in de verlenging. Zeker nadat Huseyin Dogan in het begin van de eerste verlenging de Bredase aanhang kon laten juichen. Zijn treffer zou de beslissende zijn, want ondanks kansen over en weer kwam er in de score geen verandering meer. Vermoeid of niet, Sparta bleef gaan voor een tegengoal en kwam daar nog een paar keer dicht bij in de buurt ook. Aan de andere kant liet NAC levensgrote mogelijkheden ongebruikt, door onzuiver afronden en door fraai keeperswerk van Janssen.

 

De Spartanen kregen van hun publiek een warm applaus, maar zo direct na de uitschakeling overheerste toch een gevoel van jammer. Middenvelder Adriaan Kruisheer bracht dat als eerste onder woorden: "We hadden een kans, absoluut. In de tweede helft kregen we ze onder druk. Die jongens moesten alles gebruiken om ons eronder te krijgen, bijvoorbeeld met opzet op je tenen gaan staan. Dat zegt wel iets over hoe gelijkwaardig het was. En ja, dan is het verlies jammer, maar tegelijk ben ik ook enorm trots op wat we gepresteerd hebben."

 

Sparta Nijkerk-aanvoerder Donny van der Wal kan achter de rug van Othmane Boussaid om koppen.

 

Speelziek sloot daar in zijn nabeschouwing naadloos op aan: "Voor de sportmannen die wij zijn, geldt dat je wilt winnen. Als dat niet lukt ben je teleurgesteld. In die zin heb ik nu wel een dubbel gevoel. Want het zat erin vanavond. Het verschil van twee niveaus was niet zichtbaar. Als wij minstens één van de kansen benutten dan was het anders gelopen. Maar goed, dat lieten we na. De trots op mijn team is er niet minder om. En straks het feest ook niet."

 

Sparta Nijkerk beleefde onder leiding van Speelziek een ongekend succesvol 2019, waarin de oranjehemden via de nacompetitie promotie naar de Derde divisie afdwongen en vervolgens al maandenlang op dat hogere niveau soeverein de lakens uitdelen. Met een stabiele selectie waarvan wekelijks het spelplezier als het ware afspat. "Begin januari gaan we op trainingskamp naar Barcelona. Dat hebben de jongens verdiend." Behalve dit concrete agendapunt hield Speelziek zich in zijn verwachtingen voor 2020 op de vlakte: "Tien punten voorsprong kan je in drie tot vier wedstrijden kwijt zijn hoor. Het zal nog heel lastig worden voor ons. Maar natuurlijk wil ik wel weer een topjaar beleven."

 

Uiteindelijk was de enige dissonant van de avond het moment dat scheidsrechter Van der Laan in de laatste minuut van de tweede verlenging het spel heel kort stillegde om stewards in actie te roepen. Toezichthoudend optreden was gewenst nadat er wat bier (of ander vocht) rondvloog in de buurt van de assistent-scheidsrechter die voor het vak van de luidruchtigste Sparta-aanhang vlagde. Het is van harte te hopen voor de club Sparta Nijkerk dat bestraffing van achterwege blijft. Want datzelfde Sparta Nijkerk stond met een leger vrijwilligers een avond lang borg voor sfeervol voetbalvermaak. Om nog maar niet te spreken van de vaak onzichtbare lange voorbereiding.

 

Sparta Nijkerk - NAC Breda 0-0, 0-1 n.v.

Doelpunten 94. Huseyin Dogan 0-1
Scheidsrechter J.W.M. v.d. Laan
Toeschouwers 3000
Sparta Nijkerk Jansen, Geurtsen (101. Heus), Makizodila, De Laat, Diderik, Van der Wal (101. Van Groen), Kruisheer, Buitenhuis (90. Broekhof), Burgerhout, Bendadi (75. Oehlers), Plet
NAC Breda Olij, Noblejas (46. Van Hecke), Riera, Mashart (66. Schouten), Van Anholt, Ivan Ilic, Verschueren, Boussaid, El Allouchi (46. Filipovic), Stokkers (91. Luka Ilic), Dogan
Gele kaart Burgerhout, Bendadi, Kruisheer (Sparta Nijkerk), Ivan Ilic, Filipovic (NAC Breda)

 

Tekst: Jakob Kos 
Foto's: Orange Pictures