Nieuws

Lef GVVV tegen PSV niet beloond

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

19 december 2019

VEENENDAAL - Het affiche met de bekerwedstrijd tegen PSV zorgde al meer dan een maand voor een feeststemming bij GVVV. Toen de loting voor deze wedstrijd in de tweede ronde van de KNVB-beker bekend werd, verheugden velen zich op het duel met één van de grootmachten uit het Nederlandse voetbal. Dat die grootmacht uit Eindhoven in de afgelopen tijd veel van zijn glans heeft ingeleverd, deed het massaal toegestroomde publiek niet zoveel.

 

Vooraf werd de ploeg van trainer Nick Oosterlee door chauvinistische supporters ook ineens van volkomen kansloos naar kansrijk gepromoveerd. Die supporters krijgen gelijk, want pas twee minuten voor het verstrijken van de verlenging wist PSV een moeizame 1-2 zege te boeken. Er had een kans voor GVVV bestaan op een verrassing en bij de loterij van strafschoppen had alles nog mogelijk geweest. Alleen Mohammed Ihattaren stak daar een stokje voor.
 

Het was GVVV dat voor een heerlijk avondje bekervoetbal zou zorgen. De sfeer en de uitstekende organisatie rond de wedstrijd had de thuisploeg aan een flinke dosis gezonde spanning geholpen. De vele vrijwilligers hadden heel wat uren gestoken in de opbouw naar deze wedstrijd. Dan wil je als speler, op een propvol sportpark Panhuis, je wel van de beste kant laten zien. Natuurlijk nam PSV het initiatief en schoot Ihattaren een keer op de paal, maar al snel werd duidelijk dat GVVV zich vastbeet in de wedstrijd. De thuisploeg groef zich niet in voor het eigen strafschopgebied en toonde met snelle uitbraken aanvallende aspiraties. Daarin speelde de sterk spelende Berry Powel een grote rol.

 

Wat Denzel Dumfries ook probeert, Tom Oostinjen blijft in het bezit van de bal. 

 

Het publiek moet met verbazing hebben gekeken naar het matige spel van de bezoekers uit Eindhoven. Zo kreeg Robin Mulder in de 17-de minuut een kans na een goed lopende aanval over meerdere schijven, maar de PSV verdediging kon nog net ingrijpen. Het was stuitend om te zien dat PSV er maar niet in slaagde om het klassenverschil tot uitdrukking te brengen. Misschien was dat ook wel de verdienste van GVVV dat in de duels steeds als winnaar uit de bus kwam. Toch sloeg PSV in de 41-ste minuut toe. Cody Gakpo snelde langs de GVVV verdedigers en vond Konstatinos Mitroglu rij op de rand van het strafschopgebied. Zijn gerichte schot was te machtig voor doelman Johan Jansen: 0-1. Een tegenvaller, maar wie gezegd had dat GVVV bij de rust slechts met 0-1 achter zou staan, zou direct voor gek verklaard zijn.
 

In de tweede helft werd de sfeer steeds beter. Het publiek kon zich vermaken met een wedstrijd waar allang niet meer van een 'underdog' sprake was. GVVV was minstens gelijkwaardig aan de gelouterde profs en in de 51-ste minuut was daar zelfs een geweldige kans. Powel zette Mulder alleen voor doelman Lars Unnerstall, maar die wist zich nog net op tijd voor de bal te gooien. In de 60-ste en 65-ste minuut volgden twee mogelijkheden voor Philip Ties. Beide keren slim aangespeeld door Powel schoot Ties net over en werd zijn treffer wegens buitenspel afgekeurd. Dat laatste was velen ontgaan, want het geweldig gejuich op Panhuis moet ver in Veenendaal te horen zijn geweest.

 

"Dat waren minuten waarin ze het even niet meer wisten. We hadden toen moeten toeslaan", keek coach Niek Oosterlee terug op die fase. Dat toeslaan gebeurde in de 84-ste minuut. Invaller Soufiane Laghmouchi mag zich vanaf nu GVVV-er noemen die tegen PSV heeft gescoord: 1-1. Intussen was PSV niet verder gekomen dan een paar kleine kansjes. De verdediging van GVVV liet ook niet meer toe. In de slotfase, waarin menigeen op het puntje van zijn stoel zat, bleef er een kans voor de thuisploeg op een zege.

 

Patrick Prosper Fini tikt de bal weg voor de voeten van Mohammed Ihattaren.

 

De verlenging (twee keer een kwartier) moest nu beslissing brengen. Het was opvallend dat juist GVVV de bezoekers in de verdediging wist te drukken. En dan twee minuten voor het verstrijken van die verlenging sloeg PSV toe via Ihattaren. PSV met het schaamrood op de kaken door naar de volgende ronde van de beker. Maar op sportpark Panhuis kregen de spelers van GVVV het luide applaus van het publiek. Iets dat PSV alleen kreeg van zijn eigen supporters in het uitvak.
 

Iedereen bij GVVV was het er over eens. "Het was zo'n domper die treffer twee minuten voor tijd. We keken al uit naar de strafschoppen", was zo'n beetje de standaardreactie. De ervaren Taoufik Adnane voegde er nog aan toe: "De wedstrijd zullen we nooit vergeten. Zo goed spelen tegen een ploeg als PSV is iets om heel trots op te zijn." Dat was ook de mening van Ties: "Als er een kans was om PSV te verslaan dan was het nu wel." Oosterlee glom van trots over de prestatie van zijn team: "Wat speelden we goed en met durf en lef en wat zo goed was dat we dat de gehele wedstrijd ook konden volhouden."

 

GVVV - PSV 1-1 (0-1), 1-2 n.v.

Doelpunten 41. Konstatinos Mitroglu 0-1, 84. Soufiane Laghmouchi 1-1, 118. Mohammed Ihattaren 1-2
Scheidsrechter E. Blank
Toeschouwers 5000
GVVV Jansen, Fini, Den Hartog, Van der Voort (80. De Graaf), Adnane, Oostinjen (80. Laghmouchi), De Jong (118. Van Nieuwkerk), Ties (67. Goeman), De Leeuw, Powel, Mulder
PSV Unnerstall, Dumfries, Swaab, Viergever, Boscagli, Rosario, Ihattaren (119. Baumgartl), Pereiro, Doan (62. Afellay), Mitroglu (46. Bruma), Gakpo (98. Bergwijn)
Gele kaart Fini (GVVV)

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures