Nieuws

Tweede divisie op slot tot medio 2023

Nieuws

 

20 december 2019

De KNVB heeft de promotie vanuit de Tweede divisie voorlopig tot medio 2023 opgeschort. Dat was een gewichtige uitkomst (de meest gewichtige?) van de bondsvergadering van 16 december 2019. In een verklaring spreekt de voetbalbond wel uit dat amateurclubs niet hoeven te promoveren, maar het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat amateurclubs onder de huidige voorwaarden aan zo'n avontuur in het betaalde voetbal gaan beginnen.

 

Bondsbureau KNVB.
Foto: Ferry Toth

 

In het startjaar (2016-17) van de Tweede divisie promoveerde Jong AZ naar de Eerste divisie, maar het seizoen daarop zette de KNVB een stop op promotie vanuit de Tweede divisie. Die absolute blokkade is in woorden van tafel, maar de KNVB is zelf ook wel tot de slotsom gekomen dat er weinig animo is om door te stromen naar het betaalde voetbal en promotie verplicht stellen zijn doel voorbij schiet. "Hiervoor is gekozen omdat er op korte termijn onvoldoende perspectief is voor een overeenstemming tussen de verschillende partijen", liet de voetbalbond in een officiële verklaring weten. Politiek taalgebruik om te zeggen dat er geen draagvlak is bij de clubs, niet om te promoveren vanuit de Tweede divisie maar ook niet om te moeten degraderen uit de Eerste divisie. De boel zit dus nog steeds op slot, met ook Achilles '29 als afschrikwekkend voorbeeld. De KNVB, groot pleitbezorger van doorstroming in alle geledingen, zal op zijn zachtst gezegd niet blij zijn geweest hoe de Groesbekers hun overstap (in 2013) naar het betaalde voetbal (Eerste divisie) dachten te kunnen organiseren. In januari 2018 ging de BVO Achilles '29, toen al weer afgezakt naar de Derde divisie, failliet. 

 

De bondsvergadering stelde verder vast dat er komend seizoen geen belofteteams meer actief zullen zijn in de Derde divisie. Jong Almere City FC (zaterdag) en Jong ADO Den Haag (zondag) gaan daar van het toneel verdwijnen. Beide Derde divisies gaan verder met zestien clubs. Het aantal Jong BVO 's in de Eerste divisie (vier) en Tweede divisie (twee) is bij besluit vastgesteld.

 

Voor de BVO's komt er een aparte Onder-21 competitie, die komend seizoen van start gaat. Dat nieuws was al eerder officieus naar buiten gekomen, maar is door de KNVB nu officieel gemaakt. De kampioen van Onder-21 kan promoveren naar de Tweede divisie. Ook komt er een promotie-/degradatieregeling tussen Eerste en Tweede divisie specifiek voor belofteteams. Dat zou Feyenoord, spijtoptant nooit meegedaan te hebben aan de voetbalpiramide, een opening bieden via Onder-21 te promoveren naar de Tweede divisie en vandaar door naar de Eerste divisie.