Nieuws

Trainingskampen.nl is prototype groeimodel

Nieuws
Trainingskamp

 

24 december 2019

De in doorsnee zonnige oorden in Zuid-Europa oefenen aantrekkingskracht uit op steeds meer voetbalclubs (profs en amateurs) om daar - tijdens de winterstop in eigen land - een trainingskamp te beleggen. Trainingskampen.nl, de organisator van trainingskampen, mag zich verheugen in een gestage groei aan belangstelling.

 

Begin deze eeuw gestart met een handjevol clubs kon de touroperator tijdens de winterstop van het seizoen 2010-11 melding maken van 45 boekingen. "Dit jaar hebben we 135 voetbalclubs binnen", zegt directeur Tim van Ammelrooy met gepaste trots. "Met trips naar Turkije zijn we gestopt. We doen alleen Spanje en Portugal."

 

Van 45 naar 135 in negen jaar tijd, drie keer zo groot geworden dus, Trainingskampen.nl is een prototype van een groeimodel in deze business. Het geheim van de smid? Aanbod van prima hotel- en voetbalaccommodaties plus medewerkers die ter plekke dag in dag uit in touw zijn om het de teams en hun begeleiders zo veel mogelijk naar de zin te maken. En flexibel zijn om (soms onvermijdelijke) aanpassingen in een programma te regelen, maar ook om te voldoen aan spontaan opgeborrelde verzoeken en wensen en dat allemaal à la minute, want de klant is koning. Mond-tot-mond reclame door tevreden gasten doet de rest.

 

Sleeuwijk met de Algarve Cup 2019.

 

De groei is ook zichtbaar aan het aantal clubs dat wil deelnemen aan een toernooivorm, oftewel spelen om een cup. In 2009 organiseerde Trainingskampen.nl in Portugal voor het eerst de strijd om de Algarve Cup, die in steeds wisselende bezettingen al tien edities heeft beleefd. Alleen in 2012 vond in verband met te weinig deelnemers het toernooi geen doorgang. Over gebrek aan belangstelling heeft Trainingskampen.nl deze keer geen klagen. Maar liefst 23 teams hebben zich aangemeld voor het spelen om een beker, waaronder vier vrouwenteams. Berkel (vrouwen 1 en 2), EDO (Utrecht) en Maense (Rotterdam) vullen deze primeur in voor Trainingskampen.nl in.

 

De grote toeloop van clubs is door de organisatie verdeeld over verschillende toernooien. Om onderscheid te maken is er gekozen voor verschillende namen, te weten Algarve Cup (Copa Algarve), Zuid-Portugal Cup (Copa sul Portugal), Vrouwen Beker (Copa Feminina) en Trainingskampen Beker (Copa TK).

 

Hieronder het overzicht van de bekertoernooien in Portugal (zaterdagclubs cursief):

 

Copa Algarve
Ferreiras
Estadio da Nora
04-01-2020
10:00 - 13:00
Astrantia
Borger
Schipluiden
Sleeuwijk
Albufeira
Estadio Municipal
10-01-2020
14:30-18:15
ASH
Full Speed
HBC
Zwaluwen '30
Copa sul Portugal
Armação de Pera
Estadio Municipal
04-01-2020
15:30-18:00
DVS '33 Ermelo
FC Rijnvogels
Oranje Wit
 
Armação de Pera
Estadio Municipal
10-01-2020
10:00-13:30
RAS
Saenden
Westervoort
Zoetermeer
Copa Feminina
Armação de Pera
Estadio Municipal
10-01-2020
14:00-17:15
Berkel Vr1
Berkel Vr2
EDO
Maense
Copa TK
Odiáxere
Campo CD Odiáxere 
11-01-2020
14:00-17:30
Dilettant
Hillegersberg
Kagia
Meerburg

 

Voetbal op Zaterdag (VOZ) kreeg in januari 2005 een uitnodiging van Traininsgkampen.nl om aandacht te schenken aan de mogelijkheden die Portugal bood aan clubs om trainingskampen te beleggen. Sindsdien heeft het onafhankelijk voetbalnieuwsplatform ieder jaar begin januari bericht over clubs die 'overwinteren' in Portugal en in latere jaren ook Spanje.

 

SteDeCo in training in de Spaanse zon (januari 2019)
Foto: Ferry Toth

 

Ook dit jaar is VOZ van 2 tot en met 6 januari als fotograferende en schrijvende pers aanwezig aan de Costa del Sol in Spanje. Clubs, die in die periode actief zijn daar en binnen het aandachtsveld van Voetbal op Zaterdag vallen, zijn Excelsior Maassluis, Noordwijk, AFC, Eemdijk, VVSB, Jodan Boys en SDC Putten. Of er daadwerkelijk aandacht komt voor activiteiten (trainingen en/of oefenwedstrijden) is afhankelijk van de combinatiemogelijkheden binnen de dagprogramma 's van de clubs.