Nieuws

De prioriteiten van Kees Zethof

Nieuws
Tweede divisie
Trainingskamp

 

4 januari 2020

BENALMÁDENA - Noordwijk is nieuw dit seizoen in de Tweede divisie. Sinds Kees Zethof in 2017 het roer in handen kreeg, is het snel gegaan met de club uit misschien wel de meest beschaafd chique badplaats van Nederland. Ga maar na, Noordwijk pakte in 2018 met afstand de titel in de hoofdklasse A en vorig seizoen herhaalde Zethof in de Derde divisie dat huzarenstukje, en opnieuw was er sprake van afstand tot de concurrentie.

 

Tjeerd Westdijk (11) legt aan voor een schot.

 

Daarmee was Noordwijk de eerste club die in twee jaar tijd de eliteklasse van het amateurvoetbal wist te bereiken. Het ziet er wel naar uit dat Noordwijk dat record zal moeten gaan delen met Sparta Nijkerk, dat op koers ligt voor de titel in de Derde divisie. Mei vorig jaar zegden de Nijkerkers via de nacompetitie de hoofdklasse vaarwel.

 

De start van Noordwijk in zijn nieuwe omgeving was bijna perfect, want de debutant bleef vijf wedstrijden op rij ongeslagen, met in die reeks drie overwinningen. Vervolgens maakte de ploeg van Zethof serieus kennis met het krachtenveld in de Tweede divisie en peurden de Noordwijkers uit zes duels slechts twee punten. In de laatste serie van vijf wedstrijden is er sprake van een positieve ommekeer. Tegenover twee nederlagen kwamen drie overwinningen te staan. Maar geheel in zijn stijl heeft Zethof al geventileerd dat het zaak is om weg te blijven van de onderste plaatsen. Daar ligt wat de coach betreft de prioriteit. "Het is wennen in de Tweede divisie. In de tweede helft gebeurt er altijd iets bij de tegenstander en dan moet er bij ons ook iets gebeuren. Maar we zijn nog maar één keer echt weggespeeld", maakt Zethof een tussenbalans op.

 

Kees Zethof volgt zijn spelers kritisch.

 

Ter voorbereiding op de tweede helft van competitie meldde Noordwijk zich traditiegetrouw aan bij Trainingskampen.nl, deze keer met maar liefst 35 spelers. Dat hoge aantal is het getrouwe beeld de clubcultuur. Met een harde kern van vijftien, zestien gelijkwaardige spelers heeft Zethof de afgelopen seizoenen successen geboekt, maar er is veel ruimte voor ontwikkeling van eigen jeugdspelers en jonge voetballers die van buiten komen. De 21-jarige Huib Oversloot viel in zijn eerste jaar bij Noordwijk zo in positieve zin op dat hij inmiddels voor komend seizoen een contract bij IJsselmeervogels op zak heeft. De ranke en rappe verdediger loopt daarmee wel het risico dat hij nog maar weinig speelminuten zal krijgen van Zethof. Dat overkwam ook Shabir Achefay, nadat die te kennen had gegeven Noordwijk aan het eind van het seizoen te gaan verlaten. Achefay is inmiddels tussentijds verhuisd naar Quick Boys. Mark de Kruijs, die op Nieuw-Zuid niet aan spelen toekwam, heeft de omgekeerde weg bewandeld en is opgenomen in de selectie van Noordwijk. Zonder garantie dat hij daar wel regelmatig gaat spelen uiteraard, wat ook opgaat voor Achefay. Maar blijven hangen had ook weinig zin meer.

 

Wat meteen opvalt bij een training van Noordwijk, bijna alles gaat met bal, ook een prioriteit van Zethof. Dat voelt nu eenmaal lekker bij voetballers. Om iedereen echt in actie te zien koos Zethof voor drie teams waarvan er steeds twee tegen elkaar voetbalden, terwijl een derde groep elders op het fraai gerenoveerde sportpark Arroyo de la Miel aan de gang was met acties in de kleine ruimte. Uiteindelijk werden er zes wedstrijdjes gespeeld van elk zeven minuten. Behoorlijk intensief allemaal in een snel oplopende temperatuur. Zo af en toe liet Zethof zich wel kritisch uit: "Hé Emiel, laat je horen." Emiel Wendt is een belangrijke speler voor Noordwijk. Met zijn lengte is de aanvaller een vast aanspeelpunt, maar Wendt kan ook wedstrijden beslissen. Maar dan toch nog te bescheiden naar het oordeel van zijn coach.

 

Marc de Kruijs test de snelheid van Guy Smith.

 

Nick van Staveren liet zich wel horen en dat doorspekt met krachttermen. "Het gaat om slimmigheden", probeerde hij zijn ploeggenoten te wijzen op waar het aan schortte. Van Staveren staat model voor de winnaarsmentaliteit die Zethof er de afgelopen seizoenen heeft ingehamerd en op die manier van Noordwijk een volwassen ploeg heeft gemaakt. "Iedereen wist wat vandaag de bedoeling was", keek Zethof terug op de trainingssessie. Op zaterdag en zondag bereidt Noordwijk zich in betrekkelijke rust (een derde training nog) voor op de oefenwedstrijd met ADO Den Haag, die maandagochtend 6 januari zal plaatsvinden. "De spelers zullen scherp zijn. Neem dat maar van mij aan. Noordwijk speelde een oefenwedstrijd tegen Feyenoord. Dat moest kiezen, want ze konden niet zo maar druk zetten", keek Zethof al reikhalzend uit naar het treffen met de profs uit de eredivisie.

 

Tekst: Aad vann der Graaf
Foto's: Ferry Toth