Nieuws

Richard Plug wacht pittige opdracht bij VVSB

Nieuws
Derde divisie
Trainingskamp

 

4 januari 2020

BENALMÁDENA - Door samenloop van omstandigheden ging Richard Plug eind november vorig jaar aan de slag in de Derde divisie bij VVSB. Plug zelf hield het wel voor gezien bij DVS '33 Ermelo, waar hij geen enkel draagvlak vond voor zijn visie. Tegelijkertijd was er bij VVSB een vacature ontstaan, doordat Erik Meijers zich tussentijds liet verlokken door Spakenburg, waar een gat was gevallen door het vertrek van John de Wolf naar Feyenoord. Een simpele optelsom dus.

 

Warming-up voor de training begint.

 

Een lekkere erfenis heeft Plug niet in handen gekregen. Met Meijers aan het roer viel de club uit Noordwijkerhout vorig seizoen via de herkansing uit de Tweede divisie en ook een trapje lager zit VVSB toch in de zorgen. Sint BAVO bleef wel acht wedstrijden op rij ongeslagen, maar toen is de ellende wel begonnen. Meijers verloor drie keer op rij en ook Plug zelf ging ook drie keer ten onder met zijn nieuwe ploeg, door achtereenvolgens te buigen voor ODIN '59 (1-5), Sparta Nijkerk (3-1) en Harkemase Boys (2-3). Het duel met ODIN '59 lag extra gevoelig. Plug leidde in 2016 de Heemskerkers naar de titel in de hoofdklasse A, die zich vervolgens daarna ontwikkelde tot een middenmoter in de Derde divisie. In zijn laatste seizoen bij ODIN '59 was er ook nog de stunt in de KNVB-beker. In de tweede ronde knikkerde ODIN '59 eredivisieclub FC Emmen (1-3) uit het toernooi.

 

"Tegen ODIN '59 was het dramatisch. Die waren extra gemotiveerd", keek Plug tijdens het trainingskamp in Spanje nog even terug naar die bewuste 30 november. "Tegen Sparta Nijkerk en Harkemase Boys gaven we te makkelijk goals weg. We zijn te vriendelijk in het veld. Wat ik mis zijn viezerikjes in het veld", schetste Plug een eerste indruk van de ploeg.

 

Richard Plug geeft met nadruk uitleg.

 

Aan Plug de pittige opdracht om VVSB boven de streep te laten eindigen. En voor de spelersgroep ook weer wennen aan een nieuw gezicht en een andere aanpak. De spelers die al langer bij VVSB voetballen - Frans van Niel, Tim de Rijk, Jelmer Vijlbrief en Richelo Fecunda om er een paar te noemen - is het al weer de vierde coach in kort tijdsbestek. Na Mark Schenning (ontslagen in november 2017) volgde Jack Honsbeek, die vorig seizoen zijn ontslag kreeg en werd opgevolgd door Meijers die op dat moment zonder club zat. Om weer eindelijk wat rust te creëren aan het trainersfront heeft de clubleiding besloten Plug contractueel vast te leggen tot medio 2022. Dat geeft ook ruimte voor ontwikkeling in de samenwerking.

 

Tijdens training liet Plug duidelijk van zich horen. "Binnenkant aannemen, binnenkant aannemen. Namen roepen, coach elkaar. Kies het goed been, waar je naar toe moet draaien. De eerste aanname moet goed zijn. Zoek contact met elkaar. Haal de stuit eruit." De commando's, vocaal krachtig onderbouwd, volgden elkaar in rap tempo op. Later bij het onderlinge partijtje aarzelde Plug niet het spel stil te leggen om uitleg te geven. "Als je ziet dat het twee tegen één is, dan staat de spits zeer waarschijnlijk één op één. Die kan dan in zo'n situatie het gevecht aangaan. De spits moet wel om de bal vragen." Kritiek die Felitciano Zschusschen zich mocht aantrekken.

 

Tomas Arroyo (oranje hesje) laat zien dat hij sterk aan de bal is.

 

Dat te lief zijn kwam wel tot uiting bij de training. Wel veel balbezit, maar daar gebeurde veel te weinig mee en daar is het wel om te doen. De productie van doelpunten is vrijwel stil gevallen. In de laatste zes wedstrijden liep VVSB één op één. In de acht duels daarvoor was het gemiddelde ruim drie goals per duel, met als uitschieter de 1-7 bij ONS Sneek. Het zijn mogelijk aanknopingspunten dat het toch weer allemaal op zijn pootjes terecht komt in Noordwijkerhout. Bert Steltenpool, tussentijds overgekomen van Quick Boys, kan mogelijk de aanvalskracht weer op peil brengen. "Het is lastig om in te stappen, maar zo'n trainingskamp is een mooi moment om iets te gaan opbouwen", zag ook Plug zeker perspectief.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Ferry Toth