Nieuws

''Mooi om nu trainer te zijn''

Nieuws
Tweede divisie
Trainingskamp

 

3 januari 2020

BENALMÁDENA - Excelsior Maassluis won in mei vorig jaar (2019) de Voetbal Rijnmond Cup en de daaraan verbonden prijs was een trainingskamp tijdens de winterstop ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft in de Tweede divisie. En dus checkten spelersgroep en begeleiders dinsdag 2 januari in alle vroegte in voor een vlucht vanaf Rotterdam naar Malaga.

 

Voor Mo Taibi was het kennelijk net iets te vroeg. Die meldde zich te laat bij de incheckbalie en zag het vliegtuig bij wijze van spreken vlak voor zijn neus vertrekken. Een dag later, bij de tweede trainingssessie van Excelsior Maassluis, ontbrak de centrale verdediger nog steeds. Dat maakte Dogan Corneille alleen nog maar bozer. "Hij had zich verslapen, maar dat kan absoluut niet. Dat mag je van mij opschrijven. Je maakt plannen wat je gaat doen tijdens zo'n trip en bij de uitvoering daarvan heb je iedereen nodig", reageerde de coach op de situatie.

 

Dogan Corneille geeft aanwijzingen.

 

Corneille is doorgaans niet zo bozig en zeker niet in alle openheid. Streng zijn kan hij wel, maar dan gaat het om de uitvoering van oefeningen en dat zinde hem duidelijk niet. Bij het één keer raken in de kleine ruimte (zelf tellen in de groep hoe vaak de bal van voet naar voet gaat) kwam het ongenoegen snel naar buiten. "Het niveau is heel slecht", constateerde Corneille. "Jullie bewegen niet, de ballen gaan omhoog." Even later: "Eerst keer vijftien, hè?, Het is alleen concentratie, ik begrijp hier niets van. Kijk naar de grond, gebruik je ooghoeken en hou het tempo erin.". Maar oefening baarde ook dit keer kunst. "Het gaat beter zo", deelde Corneille toch een compliment uit.

 

Excelsior Maassluis maakt een veel moeizamer jaar door dan het seizoen ervoor. Corneille parkeerde zijn ploeg in zijn eerste jaar in Maasluis op een prachtige tweede plaats. De dertiende plek van nu steekt daar schril bij af. Corneille zag zich aan het eind van vorig seizoen geconfronteerd met het vertrek van een aantal vaste waarden in de selectie. Marouane Afaker vertrok naar Katwijk, Milan van Ewijk tekende een contract bij ADO Den Haag, Michael Poeljes deed sportief een stapje terug door voor Zwaluwen te kiezen en Niels Redert hing na een indrukwekkend lange carrière bij Excelsior Maassluis zijn voetbalschoen dan toch eindelijk aan de wilgen. Aanvulling richting de hoofdmacht moet vooral uit de eigen jeugdopleiding komen, want budget om gelijk volwaardige spelers van buitenaf aan te trekken is niet voorhanden. Ook tussentijds spelers halen, een populaire bezigheid bij de kapitaalkrachtigere clubs in de Tweede divisie, zit er niet aan. "Daar zijn de middelen niet voor", schetste Corneille nog maar eens het bekende beeld.

 

Vincent van den Berg gaat erbij zitten. Daardoor kan Jamie den Hartog verder.

 

En dus zijn er wel degelijk zorgen bij Corneille. Excelsior Maassluis zal bij de hervatting van de competitie (11 januari) verdediger Daan Smith daarna nog een aantal weken moeten missen. Smith brak in december bij een training (nog in eigen land) zijn sleutelbeen. Giovanni Fonseca liep in Spanje een kwetsuur op aan het bovenbeen en het is ongewis wanneer de middenvelder hiervan is hersteld. "Toch twee sterkhouders", verzuchtte Corneille na afloop van de tweede trainingssessie onder de Spaanse zon.

 

Voorts zijn er twijfels over Vincent van den Berg en Daan Blij. Van den Berg (16 goals) en Blij (18 treffers) namen vorig seizoen de helft min één van de productie voor hun rekening. De cijfers van nu blijven daar mijlen ver op achter. De teller bij Blij staat op vijf doelpunten in de competitie (waarvan drie uit een strafschop) en Van den Berg vond tot nu toe slechts twee keer het net. Maar Corneille weigert te somberen. "We blijven bouwen en dat komt goed. Ik heb daar alle vertrouwen in. En mooi om nu trainer te zijn. Als een ploeg alles wint, kun jij het ook."

 

De laatste Spaanse activiteit voor Excelsior Maassluis, door de jaren heen een vaste klant geworden bij Trainingskampen.nl, is een oefenwedstrijd tegen derdedivisieclub VVSB. En na het weekeinde op 6 januari weer terug naar huis. Vervolgens dinsdagavond weer trainen in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen Kozakken Boys.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Ferry Toth