Nieuws

Eemdijk strijdt als leeuwen tegen AFC

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Hoofdklasse
Oefenen
Trainingskamp

 

5 januari 2020

MIJAS PUEBLO - AFC en Eemdijk hebben hun eerste wedstrijd van 2020 achter de kiezen. Het ging om een oefenduel tussen de regerend kampioen van de Tweede divisie en de huidige koploper van de hoofdklasse B. Plaats van handeling Mijas Pueblo, één van de vele witte dorpen in het Spaanse Andalusië, op ruim 500 meter boven de zeespiegel. Wie uiteindelijk na een lange steile rit vanaf de kust het plaatselijke stadionnetje betreedt, verbaast zich erover dat hier toch een voetbalveld ligt met zelfs een heuse zittribune. Het is de thuisbasis van Club Desportivo Mijas.

 

Uit eigener beweging zouden clubs zo'n verscholen locatie nooit verzinnen om tegen elkaar te voetballen, maar Trainingskampen.nl heeft lokaal zo zijn contacten door de jaren heen opgebouwd en een lijst met sportaccommodaties tot zijn beschikking. De klant vraagt, Trainingskampen.nl draait. Ook steeds meer clubs kennen de weg naar de organisator van voetbalkampen om de winterstop nuttig te besteden. Alleen het weer zat deze zaterdag even niet mee. De zon ging schuil achter donkergrijze wolken die de toppen van de omringende bergen bedekten. Maar dat mooie weer is altijd in het belang van de meegereisde begeleiders en fans. Voetballers komen om te voetballen en hebben het liever niet te warm bij de oefenwedstrijden.

 

Bas Buimer draait weg van Milan Hoek. Robbert Schilder ziet het gebeuren.

 

AFC drukte het klassenverschil uit in een 4-1 score, een uitslag die pas in de laatste tien minuten gestalte kreeg. Raily Ignacio, die al een aantal keren dichtbij een doelpunt was geweest, kreeg eindelijk zijn zin met een rake kopbal, waarmee hij de Amsterdammers op een 2-1 voorsprong zette. Daarna zorgde Melvin Grootfaam met twee treffers alsnog voor een ruime marge met Eemdijk, na IJsselmeervogels en Spakenburg de derde club van het voetbalminnende Bunschoten.

 

Verliezen is nooit leuk, maar bij Eemdijk was Willem Romp wel tevreden over hoe zijn ploeg als leeuwen had gestreden en in het bijzonder over de rentree van Renco van Eeken. Het waren na een vervelend langdurige hamstringblessure weer de eerste bewegingen op het veld voor de snelle en behendige aanvaller. In het half uur speeltijd dat Van Eeken zag toebedeeld, kreeg hij een aantal serieuze scoringsmogelijkheden, de eerste al na zo'n tien minuten. Later kreeg Van Eeken opnieuw vrij zicht op het AFC-doel, maar miste het schot kracht en venijn. "Met Van Eeken kunnen we weer meer tussen de linies gaan voetballen. Hij kreeg alleen nog te weinig de bal", nam Romp alvast een voorschot op de tweede helft van de competitie.

 

Eemdijk-aanvoerder Michel Goossensen kan de bal controleren.

 

Vervanger van Van Eeken, volgens plan na een half uur, was Cem ter Burg en ook van hem zal Romp genoten hebben. Ook Ter Burg keerde terug na een blessure (enkel) en gooide zonder aarzeling alle remmen los. Ter Burg kreeg in de tweede helft kansen om Eemdijk op een 2-1 voorsprong te zetten. Na een slordigheid aan AFC-kant hield Ter Burg voor het mooi de bal te lang bij zich in plaats van meteen te schieten. De tweede mogelijkheid voor Ter Burg was nog groter. De aanval begon bij Klaas de Graaf en kwam via Wouter de Graaf uit bij Ter Burg die strandde op doelman Patrick Zonneveld.

 

Maar AFC deed tussen alle energieke bedrijvigheid van Eemdijk wel zijn 'eigen ding'. Ignacio kopte uit een voorzet van Johan Kulhan op de paal waarna Milan Hoek de rebound over het doel poeierde. Halverwege de eerste helft was het toch raak voor de Amsterdammers. Fouad Belarbi (speelde ooit ook in het shirt van Spakenburg, IJsselmeervogels en Eemdijk) legde de bal over alles en iedereen heen keurig voor de voeten van Nick van der Velden die vervolgens doelman Wouter Beukers ogenschijnlijk simpel passeerde (1-0). Leuk voor de wedstrijd was niet lang daarna de gelijkmaker van Jesper van Dalen die met enig fortuin de bal over Zonneveld heen in het net liet ploffen, maar gezien het spelbeeld een niet onlogische ontwikkeling. Eemdijk speelde sterk in die fase, met Michel Goossensen als centrale aanjager op het middenveld. Maar ook AFC bleef dreigen. Zo tikte Yordi Teijsse op aangeven van Kulhan nipt voorlangs.

 

Raily Ignacio houdt Jaap de Graaf van zich af.

 

Tijdens de pauze werd al duidelijk dat beide coaches ingrijpend gingen wisselen. AFC voerde zeven mutaties door, Eemdijk vijf. Voor AFC maakte dat niet zo veel verschil. De selectie van Ulrich Landvreugd herbergt twee elftallen van min of meer gelijkwaardig kwaliteitsniveau. Dat ligt bij Eemdijk toch iets genuanceerder en gaandeweg sloeg de balans door in het voordeel van AFC. Hoewel de Amsterdammers soms slordig bleven in balbezit, straalde Ignacio aan alle kanten uit dat hij op jacht was naar een doelpunt en zie de krachtmens dan maar eens van de bal te krijgen. Freek van Belzen lukte het aan de achterlijn nog wel een keer, maar dat ging echt ten koste van alles, want Frank de Winter kon toen niets anders meer dan AFC een strafschop toekennen. Maar keeper Jeroen de Harder beleefde zijn moment van de wedstrijd door de goede hoek te kiezen bij de elfmetertrap van Robbert Schilder.

 

Maar Ignacio hield stug vol en pakte zijn deel. Tien minuten voor tijd legde Derre Kwee de bal panklaar op het hoofd van de topscorer van AFC (twaalf goals in de competitie). Bij Eemdijk ging toen langzaam het licht uit en AFC gleed nog soepeltjes door naar 4-1. "Voor rust schakelden we niet goed en hadden we het vooral lastig met onszelf", was na afloop de reactie van Landvreugd, die nog redelijk veel bekenden tegenkwam bij Eemdijk, waarmee hij in 2015 promoveerde naar de hoofdklasse. "Ze doen het goed het op dit moment." En over zijn eigen ploeg: "We starten al weer snel. Eerder zelfs dan de eredivisie. Als we de eerste wedstrijden winnen, zie ik nog wel kansen om te blijven meedoen."

 

Raily Ignacio legt al zijn kracht in een vrije schop, maar mikt te hoog.

 

Eemdijk heeft nog een extra weekje winterstop (hervatting competitie 18 januari) tegoed, maar dan gaat het spannen. De terugkeer van Van Eeken en Ter Burg, in combinatie met de spitsen Bas Buimer en Jan de Graaf, biedt aanvallend zeker perspectief. Defensief hebben Romp c.s. het wel op orde in de hoofdklasse B, meer dan dat zelfs met slechts acht tegentreffers. Maar negentien goals in veertien duels is aan de magere kant. Staphorst, Eemdijk tot op een punt genaderd, is meer dan twee keer (41 goals) zo productief als de koploper.

 

AFC - Eemdijk 4-1 (1-1)

Doelpunten 23. Nick van der Velden 1-0, 32. Jesper van Dalen 1-1, 81. Raily Ignacio 2-1, 84. Melvin Grootfaam 3-1, 90. Melvin Grootfaam 4-1
Scheidsrechter F.R. de Winter
Toeschouwers 50
AFC Zonneveld (65. Hovenkamp), Maatsen (46. Markiet), Schilder (62. Kwee), Claver (46. Groenewegen), Kulhan (88. Hoek), Kenny Teijsse (46. Linthorst), Yordi Teijsse (46. Van Hezel), Hoek (46. Richard), Belarbi (46. Ascencion), Ignacio, Van der Velden (46. Grootfaam)
Eemdijk Wouter Beukers (46. De Harder), Selimi (63. Jaap de Graaf), Zeger Beukers, Hartog (46. Huijgen), Klaas de Graaf, Goossensen (63. Niek Beekhuis), Van Gulik (46. Van de Groep), Van Dalen (46. Wouter de Graaf), Van Belzen, Van Eeken (30. Ter Burg/72. Van Dalen), Buimer (46. Jan de Graaf)

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Ferry Toth