Nieuws

Vertrouwen bij VVSB is ver weggezakt

Nieuws
Derde divisie
Oefenen
Trainingskamp

 

6 januari 2020

DOÑA JULIA - Daags na de oefenwedstrijd tegen Excelsior Maassluis (geëindigd in 0-0) trad VVSB aan tegen NEC, dat in actie kwam met een jeugdig schaduwteam. Die ochtend was de hoofdmacht van de eerstedivisieclub in actie geweest tegen Lincoln Red Imps (Gibraltar). VVSB gaf in fases aardig partij, met name op fysiek vlak, maar coach Richard Plug zag zijn team met 2-1 verliezen van de Nijmeegse jongelingen.

 

Plug weet waar hij aan begonnen is. Na zijn vertrek bij DVS '33 Ermelo (november 2019) kon hij snel daarna de vacature opvullen bij VVSB, dat coach Eric Meijers tussentijds de overgang naar Spakenburg gunde. Plug zegt het niet zoveel woorden, maar zal toch wel even geschrokken zijn. Hij trof een spelersgroep aan zonder vertrouwen en zag zijn ploeg de drie competitiewedstrijden waar hij aan het roer stond stuk voor stuk verliezen. Dat bracht de nederlaagserie voor de derdedivisieclub uit Noordwijkerhout op zes, daarmee het gebrek aan vertrouwen alleen maar groter makend. "Tegen Excelsior Maassluis hebben we goed gevoetbald. Dit was meer een mentale en conditionele prikkel", keek Plug terug na twee oefenduels in twee dagen. "Tegen die jonkies moet je in de duels komen. Dan maak je het ze moeilijk. Dat deden we veel te weinig."

 

Thomas Beekman krijgt de bal niet langs VVSB-doelman Lars Jansen.

 

VVSB begon veel te vriendschappelijk aan het duel tegen NEC. Het was aanvankelijk eenrichtingsverkeer op Campo de Futbola Doña Julia. Trouwens voor wie zich wil verschuilen met zijn voetbalactiviteiten, een ideale plek. De accommodatie ligt in de 'middle of nowhere'. Estepona aan de kust is op 13, 14 kilometer afstand de dichtstbijzijnde plaats van enige beschaving. Doña Julia staat ook voor een golfresort plus de daarbij horende appartementencomplexen, maar daar is kennelijk in januari ook geen levende ziel te bekennen. En wie dan op basis van de navigatie is aangekomen op de plek van bestemming, moet eerst nog over de rand van de kuil kijken om dan tot de ontdekking te komen dat er toch twee voetbalvelden liggen. Doña Julia staat niet vermeld in het voorzieningslijstje van Trainingskampen.nl waar VVSB zijn wintertrip geboekt had, maar was geregeld via NEC.

 

Mohammed el Osrouti in de aanloop naar mogelijk een doelpoging.

 

De enige die bij VVSB met vertrouwen begon aan het duel en dat volhield was doelman Lars Jansen, die het seizoen uit wordt gehuurd van Go Ahead Eagles. Na het tussentijds vertrek van Michael de Leeuw (naar Capelle) moest VVSB op zoek naar aanvulling en lijkt de goede keuze gemaakt te hebben. Larsen stak waar mogelijk handen en voeten uit om NEC van scoren af te houden. Zo was er een glansparade op een vrije schop van Etien Velikonja (randje zestien). Maar na tien minuten al had Larsen een reddend voetje, toen Tomas Beekman voor zijn neus verschenen was. Larsen was alleen kansloos bij de ingreep van Peter Verhoeve die een voorzet van Terry Lartey Sanniez in eigen doel werkte. Larsen lijkt zo maar gegadigde om eerste keeper te worden. "Mijn hart is open gegaan", liet Plug weten.

 

Felitciano Zschusschen scoort vanaf elf meter de gelijkmaker voor VVSB (1-1). Doelman Job Schuurman gokt op de verkeerde hoek.

 

Pas richting de rust begon VVSB eindelijk gehoor te geven aan het commentaar en de aanwijzingen van Plug. En in plaats van 4-0 of iets vergelijkbaars voor NEC verscheen daar ineens de 1-1 op het niet aanwezige scorebord. Mohammed el Osrouti dook het strafschopgebied in en werd pootje gehaakt. Wim Bronsvoort aarzelde geen moment en liet de bal op de stip leggen. Vanaf die plek verschalkte Felitciano Zschusschen doelman Job Schuurman. Goed voor het vertrouwen van een spits, een doelpunt maken, maar het bleef bij het benutten van de penalty, want Zschusschen bleef ook na de pauze even anoniem als daarvoor. Dat is toch wel een voorname bron van zorg voor Plug.

 

Tim de Rijk mist de juiste richting met zijn kopbal.

 

In de tweede helft stelde VVSB ogenschijnlijk het spelbeeld in zijn voordeel bij, maar de kansen op een 2-1 voorsprong bleven schaars. Bert Steltenpool schoot een keer te gehaast en mikte dus slecht, Peter Verhoeve miste een kopkans bij een spelhervatting en de kopbal van Tim de Rijk had wellicht een beter lot verdiend. Maar toen had NEC, dat zich terug had laten dringen, toch weer toegeslagen. Van dichtbij rondde Velikonja een aanval over links af naar 1-2. Larsen, die ook in de tweede helft attent keeperswerk bleef leveren, was voor de tweede keer die middag kansloos.

 

Vertrouwen daar zal het om draaien bij VVSB. Vertrouwen is nodig om de dreigende situatie op de ranglijst het hoofd te bieden. Wat minder vriendelijk voetballen is ook een punt van aandacht. Plug merkte het al eerder op tijdens het trainingskamp op Spaanse bodem: "Ik wil viezerikjes zien."

 

VVSB - NEC 1-2 (1-1)

Doelpunten 16. Peter Verhoeve (e.d.) 0-1, 42. Felitciano Zschusschen (strafschop) 1-1, 77. Etien Velikonja 1-2
Scheidsrechter W.H. Bronsvoort
Toeschouwers 50
VVSB Jansen, Fecunda (58. Knapp), Verhoeve (77. De Rijk), Zandbergen (46. Arroyo), De Rijk (46. Vijlbrief), Van Riel (58. Kok), Evers (58. Van Geldorp), Heemskerk (75. Steltenpool), El Osrouti (58. Martins), Steltenpool (58. Van der Wilden), Zschusschen (77. El Osrouti)
NEC Schuurman (58. Roefs), Sanniez, Odenthal, Sturing, El Karouani (66. Van Rooij), Beekman (28. Van Ottele), Proper, Van de Looi, Van der Sluijs, Velikonja, Sellouf (55. Beekman)

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Ferry Toth