Nieuws

Scheveningen gebruind terug naar huis

Nieuws
Tweede divisie
Trainingskamp

 

7 januari 2020

EL TABLERO - Heerlijk weer, een lekker zonnetje en veel lachende gezichten in het nieuwe jaar. Dat was voorafgaande aan de oefenwedstrijd van Scheveningen tegen SC Feyenoord op het kunstgrasveld in El Tablero op Gran Canaria het bepalende beeld. En na afloop van de met 2-1 gewonnen wedstrijd, was dit beeld onveranderd. De score had groter kunnen uitvallen, het aluminium stond minstens vier maal een doelpunt in de weg.

 

John Blok kijkt tevreden terug. "Lekkere omstandigheden hier, alles prima geregeld door Trainingskampen.nl. En ook een heel nuttige pot, de eerste helft was prima. We speelden volwassen. Toen speelden we in principe met het basiselftal. Alleen Barry Rog ontbrak met een blessuretje. Na rust hebben we veel gewisseld en dat zie je in het veld altijd terug. We hebben ook wel eens meegemaakt dat het dan helemaal wegviel maar we hielden ook na rust de controle over de wedstrijd. Aan de bal was het allemaal wat minder, we creëerden wat minder. We gaven weinig tot niets weg en ach die tegengoal is bijzaak. Alles is heel gebleven, is goed zo. We gaan met een goed gevoel richting zaterdag want dan moeten we aan de bak tegen Noordwijk."

 

Ontspanning na inspanning.

 

Als je de stand op de ranglijst in ogenschouw neemt, dan is Scheveningen nog lang niet in veilige haven. Maar er was geen enkele doemdenkende sponsor of supporter te ontdekken met kritiek op Blok. Dat moet voor een trainer heerlijk zijn om onder zulke omstandigheden te kunnen werken. Blok en Scheveningen zijn nog lang niet op elkaar uitgekeken. De hoofdtrainer is in feite een kind van de club. Hij was een bepalende speler in het team dat in het succesvolste jaar 1996 landskampioen werd. Bij elkaar opgeteld is het straks het zeventiende seizoen dat Blok hoofdtrainer bij Scheveningen is. "Ze weten misschien wel teveel van mij, joh" reageert Blok lachend. "Ik heb het nog hartstikke naar mijn zin.Ik werk al zolang samen met de TC en Dave (van der Zwan) ken ik ook al heel lang. We zijn als spelers ooit gestart in de derde klasse. Als spelers alles meegemaakt en veel gewonnen."

 

Blok heeft als trainer twee uitstapjes gemaakt, drie seizoenen Quick Boys en een half seizoen VVSB. "Ik vond het eigenlijk te snel om na vier jaar terug te gaan, maar heb het toen wel gedaan. Het ging niet zo goed met Scheveningen, de club bungelde wat onderin. Ik heb mij toen voorgenomen om nog éénmaal de schouders er onder te zetten en voor je het weet ben je twaalf jaar verder."

 

Scheveningen houden op het huidige niveau beschouwt Blok niet als een huzarenstuk, laat staan dat hij zichzelf tot wonderdokter benoemd. "We hebben wel steeds stapjes gemaakt en ik vind dat we dat nog steeds doen. Ik zie nog steeds verbeterpunten. Als ik die niet meer zie, wordt het inderdaad tijd om wat anders te gaan doen." Aandachtpunten genoeg geeft Blok aan. "Sowieso in de organisatie, daarin moet je je blijven vernieuwen. Er zijn nog wel een aantal dingen die beter kunnen bij ons. Maar ook in ons spel. Ik heb een kern die al heel lang bij ons speelt en daar omheen een hoop jonge jongens die nieuw zijn en aan mij de taak om die er weer in te passen. We spelen nu op Tweede Divisie niveau en voor ons is het steeds lastiger om spelers vast te houden. Dat is de keerzijde. Daar krijgen we mee te maken, dat weet je."

 

Mehmet Aldogan, hier in actie tijdens het oefenduel met SC Feyenoord op Gran Canaria, heeft opnieuw voor een jaar bijgetekend bij Scheveningen. Het wordt voor de snelle vleugelaanvaller zijn elfde seizoen bij de Houtrustclub.

 

Echt zorgen om de competitiestand maakt Blok zich niet. Twee jaar terug na het trainingskamp op Gran Canaria ging het plots crescendo met zijn ploeg met een uiteindelijke promotie naar de Tweede Divisie. "Ik zie nog genoeg mogelijkheden om de weg naar boven te vinden. We zitten pas op de helft, ik hoop de boel een beetje heel te houden en niet teveel last van schorsingen hebben. Onze selectie is niet zo heel groot. Dat is natuurlijk wel een nadeeltje. Maar daarmee zijn we wel op dit niveau gekomen en dat maakt het alleen maar leuker om met minimale middelen Tweede Divisie te kunnen spelen".

 

Scheveningen heeft een bescheiden begroting maar toch lukt het steeds weer om op Gran Canaria een trainingskamp te organiseren. "Wij zijn hier nu al voor de negende maal. We bekostigen dit uit de opbrengst van de KNVB-beker en de jongens zelf leveren ook een flinke eigen bijdrage. Daar krijgen ze hier ook veel vrijheid voor terug. We trainen ook maar één keer per dag en ze zijn dan voor de rest van de dag vrij. Een mooie combinatie vind ik dat en dat pakt al jaren goed uit. Daar valt voor ons ook veel uit te halen. Voor ons mooi om te zien hoe in die vrije tijd omgegaan wordt met het groepsgevoel. Daar moeten wij het sowieso van hebben en hier groeit dat toch ietsje meer. En dat vind ik altijd mooi om te zien".

 

Woensdag 8 januari stappen Blok en c.s. opgeruimd en gebruind weer in het vliegtuig richting het kille Nederland waar zaterdag Noordwijk de eerste tegenstander in 2020 zal zijn.

 

Scheveningen - SC Feyenoord 2-1 (2-0)

Doelpunten 14. Jari de Jong 1-0, 21. Rowdy van der Putten (strafschop) 2-0, 87. Jordi de Zwart 2-1
Scheidsrechter M. Krop (O. de Hoog/R. van der Heul)
Toeschouwers 35

 

Tekst: Kerst Boomsma
Foto's: Scheveningen