Nieuws

IJsselmeervogels moet opstaan, en wel nu!

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Competitie

 

10 januari 2020

Waar een trainingskamp tijdens de winterstop allemaal niet goed voor is. Bij IJsselmeervogels, de 'rooien' uit Bunschoten-Spakenburg verbleven een kleine week in het Spaanse Valencia, kwam in een evaluatie naar boven dat de meerderheid van de spelersgroep en coach Ted Verdonkschot niet meer door één deur konden. Daarop bleef er voor het bestuur weinig anders over dan te besluiten dat Verdonkschot door diezelfde deur moest vertrekken. Tot zover niets bijzonders. De eerste club, die in zo'n situatie een groep muitende spelers buiten de poort zet, moet nog opgericht worden.

 

Nou is een evaluatie ook bedoeld om het aan de hand daarvan in het vervolg beter te gaan doen en dat is een boeiende vraagstelling. Spelers hebben met hun mening/houding wel een verantwoordelijkheid op hun schouders geladen. De kwestie die voorligt is dat IJsselmeervogels moet opstaan, en wel nu. Geen uitgelezener moment om dat te doen dan tegen HHC Hardenberg, de koploper van dit moment in de Tweede divisie. Het toeval wil wel, dat de Vogels zich juist in deze tegenstander wel heel vaak verslikt hebben in het verleden. De eerste ontmoetingen dateren van het seizoen 2006-07. Toen wist IJsselmeervogels in de strijd om het landskampioenschap twee keer te winnen van HHC Hardenberg. IJsselmeervogels greep toen ook de landstitel.

 

13 april 2019: IJsselmeervogels verliest op eigen veld met 1-2 van HHC Hardenberg. Op de foto: Ravelino Junte heeft de bal al gespeeld. IJsselmeervogels-aanvoerder Kevin van Diermen is te laat om in te grijpen.
Foto: Orange Pictures

 

Vanaf 2010 zijn de onderlinge rollen fors omgedraaid. Van de zestien duels (topklasse en Tweede divisie) won HHC Hardenberg er twaalf, tegen IJsselmeervogels slechts twee. Bij twee wedstrijden rolde er geen winnaar uit de bus. Maar resultaten uit het verleden? Een ieder kan dat naar eigen believen aanvullen. Wat als een paal boven water staat, IJsselmeervogels is 'hot'. De spelers hebben eigenhandig vers hout op het smeulende vuur gegooid. Tijdelijk oefen(stook)meester is Ricky Testa la Muta, assistent van Ted Verdonkschot. Maar ook HHC Hardenberg is 'hot'. Gert Jan Karsten bleef met zijn ploeg tijdens de winterstop wel gewoon in het kille Nederland, maar de koorts om de hoofdprijs in de wacht te slepen begint op te spelen.

 

Scheveningen en Noordwijk hadden in de eerste helft van de competitie zo hun zwakke en sterke fases. Scheveningen begon zwak aan zijn tweede seizoen in de Tweede divisie, maar John Blok zag zijn ploeg met de winterstop in aantocht uit het dal kruipen met als kersjes op de taart overwinningen op AFC (0-1) en Kozakken Boys (3-1). Zoals te doen gebruikelijk boekte Scheveningen een trainingskamp op Gran Canaria, waar de oefenwedstrijd tegen SC Feyenoord (subtopper in de hoofdklasse A) een 2-1 winst opleverde. Die winnende lijn zal Blok absoluut willen doortrekken bij de hervatting van de competitie.

 

Noordwijk is op Houtrust de tegenstander en ook die ploeg heeft voor- en tegenspoed gekend. De eerste kennismaking met de Tweede divisie verliep wellicht boven verwachting (11 uit 5), waarna een terugval (2 uit 6) volgde voor de ploeg van Kees Zethof. Maar richting de winterstop kwam er weer herstel (9 uit 5). Noordwijk koos voor de Spaanse zuidkust om even bij te komen van alle nieuwe emoties, maar tegelijkertijd weer scherp te worden voor de tweede helft van de competitie. Noordwijk 'oefende' daar tegen ADO Den Haag, al had de term oefenen vooral betrekking op de profs. Noordwijk voetbalde volgens ingeslepen patronen.

 

De laatste Quick Boys - GVVV dateert van 7 oktober 2006. Sindsdien hebben beide clubs elkaar niet meer ontmoet op Nieuw Zuid, want ingedeeld in een andere hoofdklasse of daarna opererend op verschillende niveaus. Zo kan het lopen in de voetballerij. Bij GVVV houdt clubarchivaris Bas van Capelleveen het allemaal nauwgezet bij. GVVV won nog nooit op Nieuw Zuid, ook niet die bewuste zevende oktober in 2006, toen de Veenendaalers met 3-1 klop kregen. Voor Quick Boys scoorden Maarten Bak (twee keer) en Derek van der Plas. Richard Beekink (wie kent hem nog?) nam de goal van GVVV voor zijn rekening.

 

Plaatje uit oude doos (2006): Nick van Baaren (Quick Boys) in duel met (rechts) Antonio Aguilar Aguilera (GVVV).
Foto: W.J. Dijkdrent

 

Niek Oosterlee heeft na 2006 nog wel vaak Nieuw Zuid aangedaan, in de hoedanigheid van coach van FC Lisse en Rijnsburgse Boys en nu dus voor het eerst als hoofdtrainer van GVVV. Van de spelersgroep van GVVV komt ook Jesse van Nieuwkerk in een vertrouwde omgeving. Voor zijn overgang naar GVVV droeg de spits twee jaar het shirt van Quick Boys. Afgelopen seizoen beleefde Van Nieuwkerk bij de Katwijkers de promotie mee naar de Tweede divisie.

 

Dat niveau vasthouden is de opdracht aan coach Edwin Grünholz, die zeker niet in een gespreid bedje is gestapt. Zelf je bed opmaken is namelijk het devies op het hoogste amateurniveau en dat valt lang niet altijd mee. Quick Boys pikte in de spelerscarrousel tussentijds Shabir Achefay (Noordwijk) en Olaf van der Sande (Spakenburg) op. Gericht boodschappen gedaan, zo hoopt men op Nieuw Zuid, met het oog op extra creativiteit (Achefay) en scorend vermogen (Van der Sande). Handhaven in de Tweede divisie zou een extra pluim op de hoed zijn in het eeuwfeest, dat Quick Boys met ingang van 1 februari gaat vieren.

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

IJsselmeervogels - HHC Hardenberg
Scheveningen - Noordwijk
Quick Boys - GVVV