Nieuws

HHC Hardenberg met kramp langs IJsselmeervogels

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

12 januari 2020

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Maar net is het vuurwerk rond de jaarwisseling verstomd of er kon direct voor de start van de tweede helft van de competitie in de Tweede divisie alweer nieuw vuurwerk verwacht worden. Een vuurwerk dat zeker niet verboden moet worden. Op de Westmaat in Bunschoten-Spakenburg stond namelijk de kraker tussen IJsselmeervogels en HHC Hardenberg geprogrammeerd.

 

Een paar maanden geleden voerde IJsselmeervogels nog trots de ranglijst aan, maar zag op de valreep voor de winterstop HHC Hardenberg voorbij komen. De ploeg van trainer Gert Jan Karsten (vertrekt volgend seizoen naar Urk) begon dit jaar dus met een voorsprong van twee punten op een ploeg die zeker in de maand december al wat haarscheurtjes begon te vertonen. Die scheurtjes zijn zo groot geworden dat de breuk tussen de spelersgroep en coach Ted Verdonkschot, tijdens het trainingskamp in het Spaanse Valencia, zo groot bleek te zijn dat besloten is om voortijdig uit elkaar te gaan.

 

Danny van den Meiracker laat Jurjan Mannes achter zich.

 

Door de breuk met Verdonkschot werd er ook direct een extra dimensie aan het duel toegevoegd. Maar wat de thuisploeg ook probeerde, een taai HHC Hardenberg ging met een 1-2 zege aan de haal en verstevigde daardoor de koppositie op die manier.

Voor de wedstrijd werd bekend gemaakt dat Gert Kruys de rest van het seizoen bij de Rooien aan de slag gaat. Kruys was na de breuk met DOVO vrij en was al eerder in dienst bij de Vogels. "Wel lekker, iemand voor die korte periode te hebben die bekend is met de club en die volgens ons ook in staat is om het maximale te halen uit deze groep," aldus bestuurslid technische zaken André van Diermen.

 

Wat ontbrak aan de wedstrijd, was helaas het verwachte vuurwerk. Beide ploegen hadden duidelijk moeite om na de winterstop op gang te komen. Het spel was rommelig, al had IJsselmeervogels wel een veldoverwicht tegen een aanvallend wel erg matige koploper. Niet meer dan een schotje van Glenn Kobussen en Danny van den Meiracker viel niet te noteren. Maar dan ineens na een half uur, eigenlijk vanuit het niets, een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg. Een treffer die het predicaat 'prachtig of doelpunt van de maand' mag krijgen. Met zijn rug naar het doel en ook met een verdediger in zijn rug wist Van den Meiracker de bal met een omhaal over doelman Sander Danes in de verste hoek te krijgen: 1-0.

 

Drie minuten later had het 2-0 moeten staan. Maar Van den Meiracker kopte vanaf twee meter op het lichaam van doelman Danes en zag Achmed El Azzouti de terugspringende bal net voor zijn voeten weggehaald. Nog steeds leken de bezoekers niet te weten wat er op het spel stond, want de bal kwam maar zelden in de richting van IJsselmeervogels-doelman Jaimy Schaap.

 

Ahmed el Azzouti, die de voorzet heeft gegeven, en Ashwin Munahutu kijken de bal na.

 

In de rust moet Karsten toch zijn ploeg flink hebben toegesproken, want zijn spelers toonden na de pauze wel pit. Zo kwam spits Rob van der Leij voor het eerst in een positie om een schot richting doel af te vuren. Via een verdediger van de Vogels ging de bal echter naast. Aan de andere kant ging HHC Hardenberg in de 50-ste minuut voor de tweede keer door het oog van de naald. Na een voorzet van Eef van Riel kwam El Azzouti een teenlengte tekort om de bal bij de tweede paal binnen te tikken. Karsten plaatste in de 57-ste minuut een dubbele wissel. Nick de Bondt en Ravelino Junte kwamen in het veld voor Rutger Etten en Rick Hemmink en dat bleek op het gebied van inzet en loopvermogen een goede greep.

 

In de 60-ste minuut eigenlijk een draaipunt in de wedstrijd. Marciano van Leijenhorst kreeg wat ongelukkig de bal tegen zijn hand en Van der Leij wist de toegekende strafschop te verzilveren: 1-1. De treffer gaf de bezoekers weer hoop. Een hoop die daarvoor eigenlijk op geen enkele wijze bleek uit hun vertoonde spel. Daarbij kwam ook dat de thuisploeg steeds meer de grip op het middenveld verloor. Zeker toen in de 70-ste minuut Van der Leij met een schitterende kopbal, na een voorzet van de Bondt, de stand op 1-2 wist te brengen.

 

Na die treffer werd het duel steeds rommeliger. Doordat bij HHC Hardenberg steeds meer spelers met kramp op het veld bleven liggen en tijdrekken irritante vormen aannam, bleef het duel voetballend ver onder de maat. Eigenlijk deed scheidsrechter de Brito Roque daar wel erg weinig aan. Hij telde dan wel zeker zeven minuten extra tijd bij de reguliere tijd, maar liet met name het tijdrekken van doelman Danes onbestraft.

 

HHC Hardenberg viert de 1-2.

 

Even leek in de extra tijd de verdiende gelijkmaker in de maak, maar de inzet van Van Leijenhorst kwam op de lat. HHC Hardenberg sleepte dus op het tandvlees de zege uit het vuur en Karsten bood na afloop ook met enige vorm van schaamte zijn excuus aan voor het vertoonde spel van zijn ploeg. "Het was van onze kant de slechtste wedstrijd van het seizoen. Het mag toch niet dat er zoveel spelers kramp kregen. Natuurlijk ben ik blij met de punten en waarom mag dat niet. We verdienden de overwinning op geen enkel vlak, maar als je dan toch de zege weet te behalen dan is dat dan maar zo. Ik heb de ploeg ook net voorgehouden dat er iets moet veranderen aan hun fysieke inhoud."

 

Aan de andere kant werd natuurlijk Van den Meiracker aangesproken over de ontstane situatie. "Als er iets gebeurt dan valt altijd mijn naam. Dat is dan maar zo. Ik wil wel zeggen dat het voor ons niet ineens anders is zonder Verdonkschot. We willen toch een wedstrijd winnen en zeker zo'n wedstrijd tegen de koploper. Ik vind dat we vandaag verdiend verloren hebben. Nu maar hopen dat we na deze periode weer het plezier terugkrijgen onder Kruys."

 

IJsselmeervogels - HHC Hardenberg 1-2 (1-0)

Doelpunten 30. Danny van den Meiracker 1-0, 60. Rob van der Leij (strafschop) 1-1, 70. Rob van der Leij 1-2
Scheidsrechter S. de Brito Roque
Toeschouwers 2500
IJsselmeervogels Schaap, Buitenhuis, Monteiro (62. Van Diermen), Van Leijenhorst, Justiana, Van Riel, Nejmi, Stout (79. Akla), De Harder (65. Van de Laar), El Azzouti, Van den Meiracker
HHC Hardenberg Danes, Bouws, Fatima, Warmolts, Manuhutu (90+2. Görtz), Kobussen, Mannes, Amakodo, Etten (57. De Bondt), Van der Leij, Hemmink (57. Junte)
Gele kaart Mike van de Laar (IJsselmeervogels), Nick de Bondt (HHC Hardenberg)

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures