Nieuws

Quick Boys duwt GVVV in diep dal

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

12 januari 2020

KATWIJK AAN ZEE - Wie jarenlang geknokt heeft om op het hoogste niveau te komen, zal alles geven om niet heel snel weer een stap terug te moeten doen. Quick Boys-coach Edwin Grünholz wist dan ook wat hem te doen staat. Handhaving in de Tweede divisie is het doel. Als dat bereikt wordt, zal zijn missie voor dit seizoen geslaagd genoemd worden.

 

De vijftiende plaats op de ranglijst, met alleen concurrenten ASWH en TEC onder zich, stemde met de jaarwisseling niet heel vrolijk op Nieuw-Zuid. Tegelijkertijd zag men zeker nog perspectief, mits er in de tweede seizoenshelft voldoende punten gesprokkeld zouden worden. Indachtig de magere productie in de eerste seizoenshelft, namelijk met slechts zestien doelpunten de één na laagste van de gehele Tweede divisie, verzocht Grünholz de technisch verantwoordelijken om gericht te zoeken naar aanvallende versterkingen. Resultaat was het aansluiten van Spakenburg-spits Olaf van der Sande en het van Noordwijk overkomen van Sabir Achefay.

 

Tommy Bekooij is Patrick Prosper Fini (links) en Wilco den Hartog te snel af.

 

Beiden mochten vanaf de aftrap tegen GVVV hun kunsten laten zien. En beiden gaven nadrukkelijk een impuls aan het aanvalsspel van de Katwijkers. Zo viel Van der Sande een aantal keren op met zijn pure snelheid. Achefay was echter degene die de show stal met zijn zelfbewust ogende acties aan de bal, waarmee hij de verdedigers van GVVV handenvol werk bezorgde. Bovendien tekende de beweeglijke aanvaller hoogstpersoonlijk voor een rechtstreekse treffer uit een hoekschop, waarmee al in de vijfentwintigste minuut de 2-0 eindstand op het bord kwam. De straffe wind mee was uiteraard mede debet aan dit doelpunt, evenals een misverstand tussen Berry Powel en doelman Johan Jansen over wie zou ingrijpen, maar bijzonder was en bleef het. Grünholz toonde zich na afloop uitermate tevreden over de inbreng van de nieuwkomers. Hij maakte liever maar niet teveel woorden vuil aan het feit dat zijn ploeg de twee doelpunten te danken had aan standaardsituaties. "Dat maakt me niets uit, we hebben gewonnen en dat is wat telt." Drie minuten voor de wonderhoekschop van Achefay eerder had Tommy Bekooij uit een vrije trap van ruim twintig meter Quick Boys op de zo hevig verlangde voorsprong gezet.

 

De coach van Quick Boys ging voorbij aan het feit dat GVVV op een korte fase rond beide doelpunten na voortdurend iets gemakkelijker voetbalde. Zijn goed recht, want de Veenendalers maakten aanvallend hoegenaamd niets klaar. Op een enkel ongevaarlijke kopballetje na lag Powel stevig aan de ketting bij Jeroen Tesselaar en Ivailo Staal. Spits Jesse van Nieuwkerk beleefde aan zijn bezoek aan de club waar hij eerder speelde zo mogelijk nog minder plezier. Quick Boys keek het krachteloze geschuif geduldig aan, om toe te slaan zodra de gelegenheid zich voordeed. Kort voor rust herhaalde Achefay zowaar bijna zijn kunststukje vanaf de hoekvlag. Deze keer keerde de lat echter zijn hoekschop, waarna Bekooij zijn rebound nog net door Taufik Adnane van de doellijn gehaald zag worden.

 

Sabir Achefay kapt Mart de Jong uit.

 

Algemene verwachting was dat GVVV na rust met wind mee de bakens zou verzetten. Quick Boys zou verder terug moeten en de wind als spelbreker hebben bij uitbraken in de diepte. Daar kwam nog bij dat Quick Boys-doelman Paul van der Helm in het eerste bedrijf bepaald geen zekere indruk maakte. GVVV verwierf zich inderdaad een groter overwicht dan voor de rust. Geheel in tegenstelling tot Quick Boys wist de ploeg van coach Niek Oosterlee de wind niet naar zijn hand te zetten. De passing was onzuiver en ook nog eens veel te hard. Voorzetten en hoekschoppen vlogen daardoor te vaak over de achterlijn in plaats van in het doelgebied. Hoe weinig het er ook waren, de gevaarlijkste kansen waren opnieuw voor de thuisploeg. Uiteindelijk doofde de aandrang van GVVV stilletjes uit, waarmee de uitkomst van de wedstrijd bezegeld was.

 

De tegenstellingen waren na afloop groot in de catacomben van Nieuw-Zuid. Glunderend van oor tot oor nam Grünholz de felicitaties in ontvangst. Aan de hand van de overige uitslagen zag hij zijn ploeg klimmen naar de dertiende plaats, met nu vier amateurploegen onder zich. Precies het aantal dat nodig is voor rechtstreekse handhaving. "We zijn denk ik nog net niet zo goed als GVVV, maar we groeien er wel duidelijk naar toe. Vandaag zag ik dat we geleerd hebben van de eerste helft van de competitie. Zoals op voorsprong komen en dat dan zakelijk vasthouden. Ik ben een groot liefhebber van aanvallend voetbal, maar voor nu moet het even op deze wijze."

 

Tegelijkertijd kwam er bij Oosterlee stoom uit de oren. "Typisch GVVV, van de hoogste hoogten naar de diepste diepten. Over PSV wil ik het niet meer hebben, maar die week daarvoor speelden we tegen Koninkijke HFC echt goed. Het is typisch voor dit team dat er nu dan weer zo slecht gespeeld werd. Want slecht was het, punt uit. Ik zoek geen excuus in de afwezigheid van drie ervaren spelers. Philip Ties was ziek, Robin Mulder en Wesley Goeman geblesseerd. Ik kijk ook niet naar de vernieuwingen bij Quick Boys. En alle twee hadden we evenveel last van de wind. Dat de tegenstander won, kwam door twee standaardsituaties. Bovenal hebben wij echter van onszelf verloren. In de tweede helft schoten wij met wind mee geen enkele keer op doel, terwijl hun keeper absoluut een offday had. Voor mij is dat onbegrijpelijk. Schieten moesten ze. Hoekschoppen genoeg voor ons, maar geen één kregen ze fatsoenlijk voor het doel. Dat moet gebrek aan concentratie zijn, want neem maar van mij aan dat voetballers op dit niveau allemaal een goede hoekschop kunnen nemen, dat hoef ik ze echt niet meer te leren."

 

Jesse van Nieuwkerk achtervolgt Jeroen Tesselaar.

 

Moedeloos gebarend vervolgde Oosterlee zijn relaas: "De afgelopen week kreeg ik blauw-wit-zwarte ogen van het kijken naar video's van Quick Boys. Ik heb ze de jongens laten bekijken. Vijf keer heb ik ze de vrije trappen van Tommy Bekooy getoond. Dat wapen mocht niet in stelling gebracht worden, dus geen overtredingen net buiten het strafschopgebied maken zei ik. En wat doen ze? Alles bij elkaar is het toch logisch dat ik boos ben? In deze rare competitie zijn straks vier amateurploegen de dupe. Vandaag konden we daar bij vandaan raken, door Quick Boys op elf punten te zetten. Nu lieten we hen terugkomen tot maar vijf punten achterstand."

 

Oosterlee heeft dankzij eerdere verschuivingen in het competitieprogramma de komende twee weken in ieder geval voldoende tijd om zijn team weer bij de les te krijgen. Er wacht de Veenendaalse blauwen een heus trainingskamp in Marbella. Het zal hard nodig zijn, zo straalde de ervaren coach onmiskenbaar uit.

 

Quick Boys - GVVV 2-0 (2-0)

Doelpunten 22. Tommy Bekooij 1-0, 25. Sabir Achefay 2-0
Scheidsrechter V.S. Ris
Toeschouwers 1200
Quick Boys Van der Helm, Bosman, Ket (76. Kamp), Tesselaar, Ravensbergen, Mahmoed, Staal, Kuijvenhoven, Achefay (82, Van Eeuwijk), Van der Sande (76. De Vré), Bekooij
GVVV Janssen, Fini, Den Hartog, Van der Voort, Adnane, Laghmouchi, De Jong, De Leeuw, Powel, Oostinjen (72. De Graaf), Van Nieuwkerk (72. Schet)
Gele kaart Patrick Prosper Fini (GVVV)

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures