Nieuws

Bleek Scheveningen geen partij voor Noordwijk

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

12 januari 2020

DEN HAAG - In de aanloop naar de winterstop voegde Scheveningen nog even zes punten aan zijn totaal toe en de overwinningen op AFC (0-1) en Kozakken Boys (3-2) smaakten uiteraard naar meer. Dat is er niet van gekomen, want de start van de tweede helft van competitie leverde een even duidelijke als pijnlijke 1-4 nederlaag op tegen Noordwijk.

 

'Gebruind terug naar huis' zo meldde een scribent van Voetbal op Zaterdag. Hoofd lekker leeg gemaakt, opgewekt, dat zijn nog een paar positieve kwalificaties die aan zo'n wintertrainingskamp op Gran Canaria, de traditionele verblijfplaats van Scheveningen, te verbinden zijn. Het verhaal in een guur windje op Houtrust kwam echter geheel aan de andere kant van het spectrum uit. Dat Canarische zonnekleurtje viel nog wel waar te nemen, maar verder vertoonde Scheveningen een bleke aanblik, bleek van inhoud wel te verstaan en de ploeg van John Blok was alles bij elkaar opgeteld geen partij voor Noordwijk, dat elders in Spanje had overwinterd.

 

Youri de Winter laat Huib Oversloot zijn hielen zien.

 

De hervatting van de competitie begon nog wel hoopvol voor Scheveningen, dat na een minuut of zeven de score opende. De omschakeling begon bij Ruben Koorndijk die Tim Peters in het spel betrok. Die genoot een zee aan ruimte op het middenveld en dat was vervolgens ook het geval voor Youri de Winter. Die keek, keek nog eens en liet toen met een hoog en droog geplaatst schot doelman Sven Wolsheimer kansloos. Maar even voor de 1-0 had Denzel James toch namens Noordwijk al de eerste waarschuwing afgegeven dat de bezoekers niet voor spek en bonen zouden gaan spelen. James flitste door de verdediging van Scheveningen en mikte vanuit een lastige hoek een paar decimeter te hoog. En het kwartier was nog niet om of James had zijn tweede kans te pakken en deze keer vrijwel recht voor het doel. Gelukkig voor Scheveningen wist Jari de Jong de doelpoging op het nippertje te blokkeren.

 

James zag zijn avontuur bij Sparta snel eindigen. Jong Sparta was geen optie en de hoofdmacht bleek bij nader inzien geen leuk vooruitzicht voor de lichtgewicht aanvaller en was Noordwijk blij met zijn terugkomst nog voor de start van de competitie. Bij een snelheidstest is goud geen garantie, maar een podiumplek wel een zekerheidje. Wie James op de rug kijkt, valt het nog niet zo op, maar vanaf de zijkant ziet zo'n rush er toch echt spectaculair uit. Het heeft Koorndijk, één van de betere backs in de Tweede divisie, bij momenten geduizeld en hem niet alleen. James scoorde dan zelf wel niet, liet vlak na de pauze ook zijn derde kans onbenut (redding doelman Wesley Zonneveld), maar zorgde permanent voor dreiging. "Zit maar niet in over hem", reageerde coach Kees Zethof op een mogelijk kritiekpuntje van het kansen missen.

 

Vooropgesteld, Noordwijk is zeker meer dan James. Thomas Reynaars bijvoorbeeld. Klein van stuk, maar een groot voetballer, feilloze pass in de benen, over korte maar ook lange afstand en dus ook vrije schoppen specialist. De 1-1 kwam uiteindelijk uit zo'n spelhervatting, waarbij Scheveningen niet goed gepositioneerd stond. Emiel Wendt, door zijn lengte een permanent aanspeelpunt, was in feite alleen maar lastig in de lucht, maar Scheveningen slaagde er niet in de bal afdoende weg te werken. Nick van Staveren had vervolgens een doeltreffende omhaal in huis. Altijd een gokje om het zo te doen maar dat pakte gunstig uit (1-1). Wel typerend voor Van Staveren, die altijd alles of niks speelt met winnen als hoger doel.

 

Nick van Staveren neemt de bal op de borst mee. Nigel Ogidi Nankwo kan slechts toekijken.

 

In die fase had Scheveningen het zichzelf ook wel moeilijk gemaakt. Had Rowdy van der Putten de kans op 2-0 daadwerkelijk verzilverd, was er een aardige buffer opgebouwd, maar met een minimale voorsprong liet Scheveningen zich wel erg makkelijk terugdringen op eigen helft. "We zetten op de verkeerde momenten druk", had Blok waargenomen vanaf de zijkant. Raak geformuleerd, want Noordwijk kreeg in feite alle ruimte om zijn eigen dominante spel te spelen en dan het liefst op de helft van de tegenstander. Scheveningen kwam amper van eigen helft af, omdat het wapen van omschakeling dienst weigerde als gevolg van veel onnodig balverlies. Mitchell de Vlugt, zo werd na afloop gemeld, was niet topfit aan de wedstrijd begonnen. Dat viel af te lezen aan het spel van de middenvelder, die flets opereerde. Maar dat gold ook voor de routiniers Peters en Levi Schwiebbe die voornamelijk hun energie moesten steken in tegenhouden. Scheveningen mocht de handen dichtknijpen met een 1-1 stand bij rust, want Raies Roshanali liet ook nog een keer de paal van het Scheveningen doel zingen. Het paste allemaal in het overwicht dat Noordwijk had weten te creëren.

 

Niet ver na rust verscheen de 1-2 toch op het scorebord. Scheveningen kwam even met tien man te staan, want Schwiebbe moest na zijn blessurebehandeling naar de kant, maar aan de score van Sander Bosma ging wel een reeks van foutjes vooraf die niet echt verband hield met de man-minder-situatie. Van Staveren onderschepte het uitverdedigen van Scheveningen, waardoor Bosma ineens dreigend kon worden. Door ver uit zijn doel te komen wilde Zonneveld de situatie repareren maar via het lichaam van de doelman vloog de bal zachtjes door richting het doel. En de bal kuste ook het net. Drie verdedigers van Scheveningen, in verwarring gebracht door hun keeper, keken hulpeloos toe.

 

Nog was er geen man overboord geweest voor Scheveningen, maar dan had Van der Putten zijn honderd procent kans moeten verzilveren. Een snelle 2-2 had mogelijk de onzekerheid bij Noordwijk aangewakkerd. Maar met nog een half uur te spelen was het met het wedstrijd idee gedaan. Met de 1-3 viel het doek over Scheveningen. Reynaars was de man van de vrije schop, Van Staveren sloeg tegendraads toe met zijn hoofd en Scheveningen liet het gebeuren. De 1-4 was een herhaling van zetten. Hoekschop, Van Staveren kopte terug voor het doel waar Wendt zorgde voor de afronding.

 

Feestje Noordwijk.

 

"Scheveningen kan het echt wel en soms loop je in een wedstrijd achter de feiten aan", keek Zethof terug op de handelingen. "Dan moet je het initiatief zien terug te krijgen en ik denk dat we ons eigen spel op de mat hebben gelegd. We hebben gebruik gemaakt van het gedrag van de tegenstander. De jongens deden het goed." In het andere kamp begrijpelijkerwijs een andere stemming. "Dat De Vlugt speelde, was mijn verantwoording", begon Blok zijn relaas. "De ruimtes waren te groot vandaag. We waren onrustig aan de bal, bleu. Naar de scheidsrechter wijzen kan in het geval met Schwiebbe, maar we doen het zelf. Het was matig over de gehele wedstrijd."

 

En dus moet Scheveningen zich zorgen blijven maken over de ranglijst. De onderste twee amateurclubs vliegen er rechtstreeks uit, want de KNVB heeft de jong BVO's een onschendbare status verleend door het besluit dat ook komend seizoen twee belofteteams zullen deelnemen aan de Tweede divisie. Scheveningen is op een p/d-plek blijven staan, maar wel met de mikpunten Excelsior Maassluis en Quick Boys binnen handbereik. Noordwijk staat inmiddels onderaan het linker rijtje op afstand van het gedrang onderin.

 

Scheveningen - Noordwijk 1-4 (1-1)

Doelpunten 7. Youri de Winter 1-0, 28. Nick van Staveren 1-1, 53. Sander Bosma 1-2, 62. Nick van Staveren 1-3, 72. Emiel Wendt 1-4
Scheidsrechter J. Kooij
Toeschouwers 700
Scheveningen Zonneveld, Koorndijk, Van Koesveld, De Jong, Nwankwo, Schwiebbe, De Vlugt (61. El Moussaoui), Peters, Aldogan (82. Haddadi), Van der Putten (69. Rog), De Winter
Noordwijk Wolsheimer, Oversloot, Overvliet, Rietveld, Bröcker, Roshanali (81. Le Congé), Reynaars, Bosma, Van Staveren, Wendt (74. Westdijk), James (74. De Kruijs)
Gele kaart Huib Oversloot, Sander Bosma (Noordwijk)

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures