Nieuws

HHC Hardenberg heeft nog een lange weg te gaan

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

17 januari 2020

Bij de hervatting van de competitie won HHC Hardenberg met 1-2 bij IJsselmeervogels en de Sallanders rekenden daarmee rechtstreeks af met een concurrent in de titelstrijd. Niet alleen de verliezers ventileerden na afloop dat ze die middag meer verdiend hadden, ook HHC-coach Gert Jan Karsten was de mening toegedaan dat zijn ploeg onderweg naar de drie punten zo hier en daar wel een tikje geluk had gehad. HHC Hardenberg liep letterlijk op zijn laatste benen om de zege over de streep te trekken.

 

HHC Hardenberg was maar wat blij met de 1-2 overwinning op IJsselmeervogels. 
Foto: Orange Pictures

 

En de weg naar de hoofdprijs zal nog lang zijn. Potentiële struikelblokken te over, een hoofdkenmerk van de Tweede divisie, met de Koninklijke HFC als eerste obstakel. HHC Hardenberg heeft een veel mindere balans met de Haarlemmers dan met IJsselmeervogels. Van de zeventien onderlinge competitieduels verloor IJsselmeervogels er maar liefst dertien. HHC Hardenberg en Koninklijke HFC houden elkaar, over in totaal zeven ontmoetingen, perfect in evenwicht, met twee keer winst voor elke ploeg plus driemaal een gelijk spel. Maar bij HHC Hardenberg zal de 3-1 nederlaag in Haarlem bij de start van de competitie nog wel in met hoofd zitten. Mede daarom benoemde Karsten, toen zijn ploeg vlak voor de winterstop alleen op kop was gekomen, de wedstrijden tegen IJsselmeervogels maar ook die met Koninklijke HFC als cruciaal in hoe het verloop van de competitie zich verder zou ontvouwen.

 

De ster van Koninklijke HFC is stijgende. De Haarlemmers spelen nog niet zo lang op het hoogste niveau. In 2011 promoveerde de 'Koninklijke' naar de hoofdklasse en in 2014 volgde de opstap naar de topklasse. De oudste club van Nederland kwalificeerde zich wel voor de nieuwe Tweede divisie, die in 2016 van start ging. Inmiddels betaalt Koninklijke HFC de tol van de roem. Roy Castien, toch een kind van de club, voetbalt inmiddels bij Spakenburg, Floris van der Linden, momenteel topscorer bij HFC met 12 goals, komt komend seizoen ook uit voor de 'blauwen' uit Bunschoten-Spakenburg en Lars Weistra heeft een contract ondertekend bij Katwijk. De voetbalgrootmachten hebben hun weg naar de Koninklijke HFC gevonden.

Ook HHC Hardenberg is nog niet zo heel erg lang "top". In 2004 stapte de club de hoofdklasse binnen en heeft sindsdien aaneengesloten geopereerd op het hoogste niveau. HHC is de enige zaterdagclub die alle jaren topklasse en Tweede divisie heeft meebeleefd. Bij de zondagclubs waren De Treffers en AFC de honkvaste klanten in de zondag topklasse en zijn dat gebleven in de Tweede divisie.

 

IJsselmeervogels moet achter de schermen de rust weer zien te vinden na alle commotie rond het vertrek van coach Ted Verdonkschot. De club vond Gert Kruys, op een zijspoor gezet bij DOVO, bereid voor een half seizoen de rode kar te gaan trekken. Komend seizoen zit Berry Smit (nu nog Jong FC Volendam) als hoofdcoach op de bank bij de Vogels en heeft Kruys een contract getekend bij DHSC. Maar IJsselmeervogels en Kruys hadden elkaar snel gevonden. Kruys was eerder actief bij IJsselmeervogels. Hij stapte destijds in maart 2013 tussentijds in en vertrok ook weer tussentijds in december van datzelfde jaar, omdat Sparta zich aandiende en Kruys gebruik maakte van een clausule in zijn contract dat hij weg mocht als een BVO zou aankloppen.  

 

Gert Kruys (nog in DOVO-outfit)
Foto: Orange Pictures

 

Met vijf punten achterstand op koploper HHC Hardenberg hoeft IJsselmeervogels zeker nog niet te wanhopen. Als Danny van den Meiracker gewoon zijn ding blijft doen, namelijk goals maken en daarmee de ploeg op sleeptouw nemen, blijven de 'rooien' deel uitmaken van het rijtje kanshebbers in de Tweede divisie. Dat kan bijna niet anders. Maar ja, wat is gewoon, na alle vreemde uitslagen voor de ploeg die aanvankelijk in de competitie weinig tegenspraak duldde. Aan Kruys de opdracht om het vermogen tegenstanders de wil op te leggen weer terug te krijgen, te beginnen met Jong Sparta. Bij de opening van het seizoen gaven de jonge beloften voor rust nog wel tegengas. Na de pauze had IJsselmeervogels de overhand (4-2), mede dankzij een rode kaart (tweemaal geel) aan Rotterdamse kant.

 

Hoe heeft Eemdijk de winterstop overleefd? De koploper van de hoofdklasse B hield onder meer de benen gaande in Zuid-Spanje waar ook een oefenduel werd afgewerkt met AFC. De ploeg van Willem Romp hield zich lang staande tegen een tegenstander die twee klassen hoger speelt en had zelfs kansen op 1-0 en later bij een 1-1 stand om op voorsprong te komen. Uiteindelijk gaf het toch aanwezige kwaliteitsverschil de doorslag, maar de teamspirit bij Eemdijk was voorbeeldig.

 

18 november 2017: Eemdijk wint met 0-4 van Berkum, mede dankzij twee doelpunten van Maikel de Harder, hier op de foto in balbezit. Na het behalen van de titel met Eemdijk dat seizoen keerde De Harder terug naar IJsselmeervogels. 
Foto: Rainer Fröhlich

 

En dan nu weer hoofdklassers onder elkaar. Eemdijk gaat op bezoek bij Berkum en verdedigt zijn punt voorsprong op Staphorst. In het seizoen 2017-18 was er sprake van en nek-aan-nek titelrace tussen Eemdijk en Berkum. De Zwollenaren brachten de spanning in de strijd om het kampioenschap weer volledig terug door met 1-2 te winnen bij toen ook koploper Eemdijk. Eerder nog dat seizoen hadden de 'Diekers' Berkum stevig op hun nummer gezet (0-4).

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

HHC Hardenberg - Koninklijke HFC

Jong Sparta - IJsselmeervogels

Berkum - Eemdijk