Nieuws

Broos herstel IJsselmeervogels

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

19 januari 2020

ROTTERDAM - Tijdens de winterstop klom de interne onrust bij IJsselmeervogels tegen het plafond met als gevolg publieke heisa die een ontslag van een coach - Ted Verdonkschot was het slachtoffer in kwestie - traditioneel met zich meebrengt. De wens om meteen daarna in de eerste wedstrijd van de tweede helft van de competitie een goed resultaat neer te zetten ging echter door toedoen van HHC Hardenberg (1-2) in rook op.

 

Jong Sparta was de volgende opponent en in het Rotterdamse Kasteel (in de Maasstad zeggen ze 'op') mocht de kersvers aangestelde interim-coach Gert Kruys dankzij de 2-3 overwinning gelijk in succestermen denken. "Leuk om terug te zijn bij de club", sprak Kruys vooraf. De Utrechter was in 2013 voor een korte periode ook interim verbonden aan IJsselmeervogels. Kruys kwam binnen op driekwart van het seizoen en vertrok halverwege het seizoen daarop om in het betaalde voetbal bij Sparta aan de slag te gaan. Dus deze zaterdag ook terug in het Kasteel. "Ik heb er zin in, het is een halve competitie", stak Kruys, die komend seizoen in Utrecht aan de slag gaat bij DHSC, zijn enthousiasme voor zijn tijdelijke functie niet onder stoelen of banken. Er is ook een hoop te winnen bij een ploeg die dit seizoen aanvankelijk elke tegenstander zijn wil oplegde, maar van die superioriteit is niet zo heel veel over. Kruys zelf moest regelmatig luidkeels duidelijk maken wat zijn spelers moesten doen en vooral wat ze moesten laten. Na twee nederlagen smaakten de punten uiteraard overheerlijk, maar het herstel was zonder overdrijving broos te noemen.

 

Kevin van Diermen probeert van alles, maar Youssef el Kachati blijft aan de bal.

 

IJsselmeervogels startte goed op het Spartaanse kunstgras. Dat mag ook wel verwacht worden op basis van het verschil in ervaring. Het gemiddelde leeftijdsverschil tussen beide ploegen bedroeg ruim acht jaar en de routine sprak aanvankelijk dik in het voordeel van IJsselmeervogels, dat goed schakelde en overtuiging liet zien in balbezit. Al in minuut zes hadden de Bunschoters zomaar de score kunnen openen, maar zag Ahmed el Azzouti zijn vlammende schot op de paal belanden. Een apart geluid, zoals de klets op het aluminium echode door een vrijwel onbezet Kasteel. Ook de vooraf gespeelde Sparta-mars (clubtraditie wanneer beide teams het veld van het Kasteel betreden) had een prachtige nagalm. Vijf minuten na de bijna-score was het dan toch raak. Danny van den Meiracker kopte zijn vijftiende competitietreffer (op weg naar de dertig over een heel seizoen?) binnen. De helft van het doelpunt kwam op rekening van Robbert Olijfveld die vanaf de linkerflank een perfect aangesneden voorzet afleverde.

 

Vergroting van de voorsprong lag daarna in de lijn der verwachtingen. IJsselmeervogels had met Gwaeron Stout en Maikel de Harder het middenveld stevig in handen en hield daarmee Jong Sparta ver van het eigen doel. Maar de 0-2 kwam er niet en halverwege de eerste helft stond er plotsklaps 1-1 op het scorebord. De omroeper van Sparta claimde een doelpunt van Mohammed Tahiri, maar doelman Jaimy Schaap schoot in een poging de situatie te klaren de bal tegen het lichaam van Jeffrey Buitenhuis aan en de rechter flankverdediger van IJsselmeervogels kreeg 'own goal' achter zijn naam geplakt. Vervolgens moet het voor de meegereisde fans onthutsend zijn geweest hoe hun favorieten reageerden op deze ongelukkige tegenslag.

 

IJsselmeervogels ging grootscheeps van het rechte pad af. Van achter uit verliep de opbouw super traag of optie twee, met een blinde trap naar voren en het middenveld was ineens niet meer van Stout en De Harder, maar van Sven Mijnans, Nino Roffelsen en Jason Meerstadt. En voorin gingen Youssef el Kachati en Bradley van Hoeven zich serieus gedragen als lastige horzels en zouden dat in feite de hele verdere wedstrijd volhouden. Jeroen Rijsdijk sprak tijdens de warming-up zijn blijdschap uit over de terugkeer van El Kachati, die vanwege zijn ongedisciplineerde gedrag aan het eind van dit seizoen moet vertrekken bij Sparta. "Hij is wel een jongen die beslissend kan zijn", sprak de coach van Jong Sparta. "De situatie bij Jong Sparta is wel veranderd, nu Sparta weer in de eredivisie speelt. De afstand naar het eerste elftal is groter geworden", schetste Rijsdijk zijn werksituatie. Later die zaterdagavond kwam het nieuws naar buiten dat Rijsdijk per direct Sparta verlaat om assistent-trainer te worden in de Eerste divisie bij Almere City FC. In feite gaf Rijsdijk met zijn opmerking 's-middags duiding aan de beslissing die hij op dat moment nog even voor zichzelf hield.

 

Robbert Olijfveld liijkt zich weinig aan te trekken van de tackle van Jason Meerstadt.

 

Jong Sparta ging rusten met een 2-1 voorsprong en dat had alles te maken met gemoedstoestand van IJsselmeervogels. Het was naar alle waarschijnlijkheid een misverstand waarom het andermaal mis ging. IJsselmeervogels wekte de indruk een fluitsignaal te verwachten na een overtreding op Mijnans, maar het spel ging gewoon verder. El Kachati kreeg de bal aangespeeld, zette zijn straalmotor aan en liet zich door niemand meer van de wijs brengen en liet als laatste ook Schaap kansloos. Dat beloofde wat voor de tweede helft.

Kruys zal de nodige peptalk gebezigd hebben tijdens de pauze. IJsselmeervogels keerde namelijk als een soort herboren terug op het veld, toonde in ieder geval weer lef om te voetballen. Jong Sparta kwam net als in de beginfase van de eerste helft onder druk te staan en hield slechts tien minuten zijn doel schoon, maar toen was het hard raak. Olijfveld pikte een afvallende bal op en pegelde de gelijkmaker tegen het net. Even later strandde een tweede kans voor Olijfveld (assist Van den Meiracker) op Sparta-doelman Michael Fabrie.

 

Gek genoeg liet IJsselmeervogels daarna de teugels weer vieren, waardoor de thuisclub zomaar weer de overhand in de schoot geworpen kreeg. Op die manier ontspon zich een boeiende wedstrijd waarvan de winnaar niet te voorspellen viel. Van Hoeven viel over de rechterflank in combinatie met Boyd Reith nauwelijks af te stoppen en ook El Kachati eiste alle aandacht op van de defensie van IJsselmeervogels. Schaap had zelfs in de buurt van de cornervlag een overtreding nodig om het gevaar van El Kachati in te dammen. Het kwam de doelman terecht op geel te staan. En net toen 2-2 de einduitslag leek te gaan worden, rolde het muntje toch ineens naar de 'rooien' uit Bunschoten-Spakenburg. En weer was een afvallende bal de inleiding tot een treffer. "Ik vond het beide keren een fout van ons", mokte Rijsdijk na afloop. Hoe het ook zij, Jeffrey Buitenhuis knalde met ziel en zaligheid zijn ploeg naar 2-3, waarbij de bal door een Spartaan fataal licht van richting werd veranderd. "Maar dat zeggen we er niet bij", genoot de schutter naderhand nog na.

 

IJsselmeervogels is dolblij met de 2-3. Eef van Riel tilt doelpuntenmaker Jeffrey Buitenhuis van de grond.

 

De resterende minuten blessuretijd waren te kort voor Jong Sparta om nog iets terug te doen. De ploeg kwam bovendien met tien man te staan. Reith liep binnen de minuut tegen twee gele kaarten aan. De rechtsback schoot toen het spel stil lag na een fluitsignaal van Martijn Vos de bal in de tribune en maakte even later deel uit van een opstootje. Reith was van zijn rode kaart totaal ontdaan en liet zich niet een, twee drie troosten door zijn coach Rijsdijk. Kruys was uiteraard content met de gunstige afloop, maar had nog genoeg verbeterpunten gezien. "Na die 1-1 waren we een tijdje in de war. We moeten op zoek naar rust in het spel. Dat kan door winnen, hard werken en duidelijkheid brengen in de groep", keek de coach terug op zijn rentree bij IJsselmeervogels. "De opdracht is minimaal in de kopgroep blijven en zo mee te blijven doen."

 

Jong Sparta - IJsselmeervogels 2-3 (2-1)

Doelpunten 11. Danny van den Meiracker 0-1
21. Jeffrey Buitenhuis (e.d.) 1-1
39. Youssef el Kachati 2-1
55. Robbert Olijfveld 2-2
90+1. Jeffrey Buitenhuis 2-3
Scheidsrechter M. Vos
Toeschouwers 150
Jong Sparta Fabrie, Reith Gele kaart 2x geel, Dilrosun, Bouwense, Heuvelman Gele kaart, Meerstadt, Roffelsen (75. Brouwer), Mijnans, Van Hoeven, El Kachati, Tahiri (88. Drakpe)
IJsselmeervogels Schaap Gele kaart, Buitenhuis, Van Diermen, Van Leijenhorst, Justiana, Van de Laar (67. Akla), De Harder (67. Van Riel), Stout, El Azzouti, Van den Meiracker Gele kaart, Olijfveld Gele kaart (86. Nejmi)