Nieuws

HHC Hardenberg wint weer een cruciaal duel

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

19 januari 2020

HARDENBERG - Zolang HHC Hardenberg lijstaanvoerder is, staat er iedere zaterdag een wedstrijd van de waarheid op het programma. Dankzij de uitoverwinning bij IJsselmeervogels bleef de koppositie behouden en zelfs nog iets versterkt. De wijze waarop dat gebeurde verdiende met recht het predicaat 'op het tandvlees'. Coach Gert Jan Karsten was na afloop absoluut niet tevreden over de vele krampgevallen. De fysieke inhoud van het team moest in zijn ogen snel verbeteren.

 

Het bezoek van nummer vier Koninklijke HFC was hoe dan ook de eerstvolgende graadmeter voor de fysieke en mentale gesteldheid. De door Gerjan Tamerus gecoachte Haarlemmers toonden zich immers in de eerste seizoenshelft een opponent waar niemand zomaar even van wist te winnen. Integendeel, de ploeg met de naar Spakenburg vertrekkende topschutter Floris van der Linden in de gelederen won liefst negen keer en verloor er slechts vier. Met de op zijn zachtst gezegd matige vertoning op de Westmaat vers op het netvlies, drong zich onvermijdelijk de vraag op hoe de Hardenbergers zich in deze wedstrijd voor eigen publiek zouden houden onder de druk van prooi zijn in plaats van jager.

 

Rob van der Leij trekt een scherm op voor Paul Kok.

 

Het antwoord op die vraag liet lang op zich wachten. In een behoudende opstelling startend, met soms vier en soms vijf verdedigers, hield Koninklijke HFC zich de koploper afdoende van het lijf. Met enig recht van spreken mocht Tamerus na afloop vaststellen dat zijn ploeg zelfs het iets betere voetbal speelde, al was er ook veel voor te zeggen om HHC Hardenberg een licht overwicht toe te kennen. De twee ploegen schotelden het publiek een tactisch schuifspel voor met nauwelijks hoogtepunten voor de doelen. Waar de Hardenbergers het zoeken van de vrije ruimte vooral aan middenvelder Glenn Kobussen toevertrouwden, nam aan Haarlemse zijde Wessel Boer die taak op zich. De voortzetting strandde echter steevast, omdat bij de koninklijken de aanvallers Khalid Tadmine en vooral Floris van der Linden nauwelijks in het spel voorkwamen en de HHC-aanvallers zich geen raad wisten met de drukte voor het doel van Tom Boks. Alleen Joël Amakodo kwam schietend van afstand een keer dicht bij een treffer. Rutger Etten had van een kopkans meer kunnen maken door naar de grond te koppen in plaats van recht in de handen van de doelman.

 

Op slag van rust was zowel in het veld als rond de dugout van ongeduld of paniek nog geen enkel teken zichtbaar. "Mooi om dan te merken hoe stabiel wij als ploeg zijn," bevestigde aanvoerder Kobussen direct na afloop. "Ik merk niets van extra druk op het team, we spraken in de rust goed met elkaar en pakten het in de tweede helft weer op." Ruim tien minuten na de hervatting was het openingsdoelpunt waar op vertrouwd werd een feit. Doelman Boks slaagde er ten koste van een hoekschop in om een treffer van Rick Hemmink te verijdelen, maar het bleek voor hem en zijn ploeg niet meer dan uitstel van executie. De door Jurjan Mannes genomen corner belandde perfect op het boven alles uitstekende hoofd van Serge Fatima. De centrale verdediger kopte net zo gedecideerd raak als dat hij dit seizoen al veel vaker deed. Een machtig wapen om achter de hand te hebben voor Karsten, getuige diens laconieke reactie op de vraag of hij in de rust iets had omgezet. "De luchtmacht moest naar voren. Dit seizoen deed hij dit al acht keer meen ik", pakte de coach zijn gelijk.

 

Serge Fatima heeft de ban gebroken (1-0) voor HHC Hardenberg.

 

Vanaf dat moment nam HHC Hardenberg de wedstrijd in eigen hand. Een aanvallende wissel van Tamerus (Frankin Lewis voor Oscar Wilffert) bracht hierin geen verandering, evenmin als de tweede aanvallende wissel in de vorm van Joël Donald voor Lars Weistra. Bij die laatste wissel had de thuisploeg de voorsprong overigens al verdubbeld, dankzij een schitterende vrije trap van invaller Nick de Bondt. Ondanks een stevige muur en een schietafstand van meer dan twintig meter kon Boks de bal weliswaar nog net aantikken, maar te licht om de treffer te voorkomen. De blijdschap van De Bondt was navenant groot. De gele kaart voor het uittrekken van zijn shirt nam hij daarbij op de koop toe. Mogelijkheden om de voorsprong verder uit te breiden kwamen er daarna nog genoeg. Met kunst en vliegwerk hielden de Haarlemmers hun doel vrij van verdere schade, totdat diep in de extra tijd Amakodo alsnog een derde treffer op het scorebord zette, na goed doorzetten van Rob van der Leij op de flank.

 

Tamerus was na afloop snel klaar met zijn analyse: "Als je aanvallend niets klaar maakt en de tegenstander geen pijn doet dan haal je niets binnen. Mijn spitsen moeten zich maar eens afvragen hoe het kan dat zij uit de één tegen één situaties waarin zij vaak stonden nooit voordeel haalden. Het moge duidelijk zijn dat wij nu afhaken in de race voor de bovenste posities. Je staat waar je hoort te staan, zeg ik dan maar. De tijd dat wij op de eerste plaats stonden en als het ware in een flow speelden ligt duidelijk achter ons."

 

Min of meer in het verlengde van de beschouwing van zijn collega begon de andere Gert Jan (Karsten) met een compliment voor wat hij zijn super-centrale duo noemde, Serge Fatima en Stephen Warmolts. "Sowieso vind ik dat wij een heel goede wedstrijd hebben gespeeld. Misschien niet flitsend voor het publiek, maar ons spel alleen maar degelijk noemen is mij toch te mager. Want vergeet niet dat Koninklijke HFC één van de beste ploegen van deze divisie is. De 3-0 van vandaag is voor mij daarom veel meer waard dan de bijvoorbeeld de 5-0 op Excelsior Maasluis of de dikke winst op Spakenburg."

 

Lars Weistra (15) tracht los te komen van Joël Amakado.

 

Bezig aan zijn laatste jaar geniet de naar hoofdklasser Urk vertrekkende coach met volle teugen in Hardenberg: "Het wordt met de week mooier. Kijk eens hoe het publiek achter ons staat. En ook hoe we na de moeizame uitvoering bij de Vogels hier vandaag weer stonden. Geen krampgeval meer gezien. Waar het schip strandt? Geen idee. De weg is nog lang en we hebben nu wel een klein gaatje geslagen, maar ook niet meer dan dat. In de komende zestien wedstrijden kan nog zoveel gebeuren. Een plek bij de eerste drie zou fantastisch zijn. Maar zolang wij het in eigen hand hebben, gaan we voor de titel."

 

De winst op Koninklijke HFC was de zesde overwinning op rij in de competitie, vanaf 23 november vorig jaar. "Voor ons kwam de winterstop zwaar ongelegen, want we draaiden heel goed. Liefst speelden we met kerst en oud en nieuw gewoon door." Zorgen maken over het mogelijke breken van het ritme bleek echter onnodig. De door Karsten vooraf als de twee cruciale duels na de winterstop betitelde duels, tegen achtereenvolgens IJsselmeervogels en Koninklijke HFC, leverden namelijk de maximale score op. Zes uit twee, een lijstaanvoerder waardig.

 

HHC Hardenberg - Koninklijke HFC 3-0 (0-0)

Doelpunten 57. Serge Fatima 1-0
74. Nick de Bondt 2-0
90+4. Joël Amakado 3-0
Scheidsrechter J.J.M. Vries
Toeschouwers 1400
HHC Hardenberg Danes, Bouws (87. Görtz), Fatima, Warmolts, Manuhutu Gele kaart (84. Metaj), Hemmink (70. De Bondt), Mannes, Amakodo, Kobussen, Etten, Van der Leij
Koninklijke HFC Boks, Morgan, Wilffert (68. Lewis Gele kaart), Boer Gele kaart, Kok, Volkert, Van Huffel Gele kaart (83. Dekkers), Noordmans, Weistra (78. Donald), Van der Linden, Tadmine

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures