Nieuws

Gemakzucht kost koploper Eemdijk geen punten

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

19 januari 2020

ZWOLLE - Bij de herstart van de competitie in de hoofdklasse B was koploper Eemdijk toch met enige voorzichtigheid afgereisd naar Zwolle. Berkum was vaak een beduchte tegenstander gebleken voor 'De Diekers'. Eemdijk moest zijn kracht dus direct tonen op het prachtige sportpark De Vegtlust in Zwolle. Dat deed de ploeg van Willem Romp ook met een vliegende start.

 

Na nog geen half uur stond er al een 0-3 voorsprong op het scorebord, maar de gemakzucht in de tweede helft voorkwam een grotere voorsprong en kon de thuisploeg de eer redden en de eindstand met 1-3 nog redelijk houden.

 

Jason Huisman verspert de doorgang voor Bas Buimer. Berkum-aanvoerder Marc van der Meulen appelleert ergens voor.

 

Vaak zijn de eerste twintig minuten na de winterstop de moeilijkste periode van het seizoen. Ploegen hebben dan altijd moeite om op gang te komen. Eemdijk logenstrafte deze wetenschap, want toen het scorebord een tijd van 1.47 minuut aangaf lag de bal al achter Berkum-doelman Huib Veurink. Rafik el Hamdi leverde een voorzet af en toen de veel langere verdedigers van de thuisploeg niet thuis gaven kon de veel kleinere Jesper van Dalen de stand op 0-1 brengen. Op het trainingskamp in het Spaanse Torremolinos had Eemdijk al prima voetbal laten zien tegen tweededivisieclub AFC (slechts een 4-1 verlies bij een 1-1 ruststand) en dat voetbal was in Zwolle ook te zien.

 

Over het gehele veld was Eemdijk de betere ploeg. De linies sloten prima op elkaar aan en de spelers leken ook goed op elkaar afgestemd. Nu gaf Berkum ook wel erg veel ruimte weg op het middenveld en leken er teveel spelers nog in winterslaap. Maar dan moeten er wel meer doelpunten gemaakt worden, voordat zo'n ploeg zich kan herstellen. Even was er voor Berkum een mogelijkheid voor de gelijkmaker, maar Johnsen Barcuna wist die niet te verzilveren.

 

In de 20-ste minuut kwam de verwachte grotere voorsprong. Armend Selimi strafte erg matig verdedigen van Jasper van der Stouw en doelman Veurink af: 0-2. Vijf minuten later was het weer raak. Na een prachtige pass van Van Dalen kreeg Bas Buimer de ruimte richting doel. Rico Wolven wist niet anders dan de topscorer van Eemdijk neer te leggen. Buimer schoot zelf de toegekende strafschop raak: 0-3. Met 12 treffers uit 15 wedstrijden toont hij een spits van formaat te zijn. Het is goed dat een club als Eemdijk hem ook voor een langere periode heeft vastgelegd. "We hanteren een vaste regel voor onze selectie. Er worden maar vijf spelers in onze spelersgroep opgenomen die buiten de kern van Bunschoten wonen. Ze moeten dan wel een meerwaarde voor de groep zijn. Dat is een flinke opgave voor onze technische mensen, maar Buimer is een voorbeeld van hun goede inzicht," aldus de mening van de aanwezige Eemdijk bestuurders.

 

Armend Selimi viert zijn 0-2 voor Eemdijk.

 

Na de snelle en ruime voorsprong van 0-3 begon de thuisploeg ook iets meer tegen te spartelen, maar echt gevaarlijk werden de Zwollenaren niet voor de soms wat onorthodox keepende Wouter Beukers. Berkum-coach Arno Hoekstra had zijn ploeg in de rust de keuze voorgehouden om of de schade beperkt te houden of nog vol te gaan voor een gelijkspel. "We zaten er ook veel beter op en met steeds vaker vier spelers voorin hebben we het ook geprobeerd. Helaas lukte het niet en moeten we nu ook erkennen dat Eemdijk gewoon een stapje te hoog voor ons was", was de conclusie van Hoekstra.

 

Nu kreeg de thuisploeg ook hulp van Eemdijk. Geheel tegen de zin van coach Willem Romp nam de gemakzucht in zijn team wel erg grote vormen aan. Waar in de eerste helft nog overmacht op alle fronten aanwezig was, ebde dat met het vorderen van de tweede helft steeds meer weg. De sterke Eemdijk verdediging moest nu maar zijn mannetje staan. Nu staat die linie met slechts acht treffers als een huis of moeten we bij deze club spreken van ligt als een dijk? Toch wist Berkum een keer een gat te schieten in deze dam. Nadat Bacuna was neergelegd op de rand van het strafschopgebied, wist Van der Stouw de toegekende vrije trap langs Beukers te schieten: 1-3.

 

Toen ook nog eens Michel Goossensen zijn tweede gele kaart kreeg en van het veld moest, werd het eigenlijk alleen maar tegenhouden voor de bezoekers. In de blessuretijd kwam er aan beide kanten nog een mogelijkheid. Zo kon Eemdijk invaller David van de Groep alleen op het doel af, maar wist de Zwolse verdediging net redding brengen. Aan de andere kant moest Beukers zijn klasse tonen bij een inzet van Bacuna. Het veranderde niets aan de stand en Eemdijk blijft met een punt voorsprong op Staphorst (2-5 zege bij DETO Twenterand) de ranglijst aanvoeren. De marge op de achtervolgers ACV en HZVV is vijf punten.

 

Jesper van Dalen kijkt toe hoe Michel van Aggele de bal onder controle probeert te krijgen.

 

Romp was natuurlijk tevreden met de zege, maar was niet te spreken over het spel van zijn ploeg in de tweede helft. "De gemakzucht die in ons spel sloop mag toch eigenlijk niet. We kwamen ineens overal te laat en dat leverde ons ook gele kaarten en een rode kaart op. Die tweede gele kaart voor Michel Goossensen vind ik wel veel te zwaar, maar we kwamen wel met tien man te staan. Nu kost dat ons geen punten, maar ik zal ze van de week wel eens goed toespreken over de gevaren van zo'n instelling", vond Romp, die zich langs de lijn had laten kennen als een gedreven meelevende coach.

 

Berkum - Eemdijk 1-3 (0-3)

Doelpunten 2. Jesper van Dalen 0-1
20. Armend Selimi 0-2
25. Bas Buimer (strafschop) 0-3
69. Jasper van der Stouw 1-3
Scheidsrechter R.J.T. Vereijken
Toeschouwers 400
Berkum Veurink, Horstman, Marc van der Meulen, Van der Stouw, Wolven, Bacuna, Huisman, Bakker (90. Van Marle), Kooke (74. Kersbergen), Van Aggele, Chris van der Meulen
Eemdijk Wouter Beukers, Zeger Beukers, Hartog, De Graaf, Van Belzen, Goossensen Gele kaart 2x geel, Van Gulik (46. Van de Groep), El Hamdi (74. Van den Dikkenberg), Selimi (80. Ter Burg), Buimer, Van Dalen

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures