Nieuws

Blauw in volle Arena, Rood op eigen Westmaat

Voorbeschouwing
KNVB-beker

 

21 januari 2020

Bunschoten-Spakenburg beleeft een speciale voetbalweek, want IJsselmeervogels en Spakenburg hebben het weer voor elkaar. Het zijn de enige twee amateurclubs die een plek hebben weten te veroveren bij de laatste zestien in het toernooi om de KNVB-beker. Van het grootmachtduo viel Spakenburg een droomloting ten deel. De 'blauwen' zijn te gast bij de regerend landskampioen en bekerhouder Ajax. Voor IJsselmeervogels rolde er een thuiswedstrijd uit de koker tegen Go Ahead Eagles, momenteel terug te vinden op plek zes in de Eerste divisie.

 

De Johan Cruijff ArenA is woensdag 22 januari uitverkocht. Dat betekent dat Ajax en Spakenburg hun achtste finale in de KNVB-beker zullen afwerken ten overstaan van zo'n 55.000 toeschouwers. Nou zijn de Ajacieden in hun thuiswedstrijden niet veel anders gewend, maar voor de spelers van Spakenburg wordt het ongetwijfeld een één-keer-in-je-leven avontuur, om voor altijd in het geheugen op te slaan. Zo'n tweeduizend blauwe fans komen per buscombi naar Amsterdam, aangevuld met supporters die een los kaartje hebben gekocht en met eigen vervoer naar de hoofdstad afreizen. Voor de meer kapitaalkrachtige liefhebbers (sponsors van Spakenburg naar alle waarschijnlijkheid) was er zelfs een speciaal arrangement te boeken. Wie een kleine 200 euro wilde neertellen, kan aanschuiven voor een driegangendiner vooraf en tijdens de wedstrijd zijn er tussendoor nog drankjes beschikbaar. En niet te vergeten op de tribune een leren fauteuil om van daaruit het bekerduel te volgen. En ongeacht de uitslag kan de penningmeester van Spakenburg een lucratief bedrag tegemoet zien bij zo'n grote opkomst in Amsterdam.

 

Over die uitslag wordt uiteraard druk gespeculeerd. Blauw dooraderde supporters hopen op een stunt, maar dan moet het team dat Ajax-coach Erik ten Hag het veld instuurt de zaak wel schromelijk onderschatten. En als aan die niet kinderachtige voorwaarde wordt voldaan, zal er toch nog altijd dat kwaliteitsverschil zijn. Voor zover dat mogelijk is, heeft Spakenburg-coach Eric Meijers een fitte selectie. Er vielen ook geen blessures te noteren in het competitieduel met ASWH, waarin de spelers gezien hun gedragingen in het veld toch vooral met de ontmoeting met Ajax in het hoofd rondliepen. Nog mazzel dat Spakenburg met 1-0 won.

 

Danny van den Meiracker heeft in de eerste ronde van de KNVB-beker IJsselmeervogels tegen FC Den Bosch vanaf elf meter aan de leiding gebracht (1-0).
Foto: Orange Pictures

 

De volgende dag na de happening voor Spakenburg ontvangt IJsselmeervogels op de eigen Westmaat Go Ahead Eagles. Daar valt wellicht sportief wel iets te halen voor de 'rooien'. Het verschil tussen Eerste en Tweede divisie blijkt in de praktijk niet zo groot en juist in eenmalige wedstrijden komt dat geregeld tot uiting. In ieder geval speelde IJsselmeervogels in de eerste ronde van de KNVB-beker eerstedivisieclub FC Den Bosch na een benutte strafschop (Danny van den Meiracker) en een rode kaart bij de Bosschenaren naar een kansloze 3-0 nederlaag. Nu is Go Ahead Eagles van hoger kaliber dan FC Den Bosch, maar om bij voorbaat IJsselmeervogels als volstrekt kansloos af te schrijven gaat wel een beetje ver. Het bekerduel is ook bij uitstek een gelegenheid voor de ploeg van Gert Kruys om weer wat vertrouwen te kweken. Dat is er door alle interne onrust een beetje uitgezakt. Tegen Jong Sparta was IJsselmeervogels in fases besluiteloos om na zo'n zwakke periode toch ook weer te laten zien een tegenstander vast te kunnen zetten.

 

Vanuit Deventer reizen - vooraf afgesproken - 800 Eagles fans mee. Tel daar het rode kamp uit Bunschoten-Spakenburg bij op, dan kan dat zeker een sfeervol bekerduel opleveren, afhankelijk natuurlijk van hoe de wedstrijd zich ontwikkelt. IJsselmeervogels en Go Ahead Eagles hebben elkaar eerder getroffen in het kader van de KNVB-beker. In 1995 begon de bekerstrijd (toen Amstel Cup) met poulewedstrijden over een halve competitie. De Vogels waren ingedeeld bij GVVV, TOP Oss en Go Ahead Eagles. IJsselmeervogels verloor zijn thuiswedstrijd tegen Go Ahead (destijds Eredivisie) door twee goals in de laatste drie minuten (0-2) en wist zich uiteindelijk ook niet te plaatsen voor de knock out fase.