Nieuws

KNVB-beker: Bitterzoet sprookje Spakenburg

Nabeschouwing
KNVB-beker

 

22 januari 2020

In het verleden speelden Spakenburg en Ajax drie keer vriendschappelijk tegen elkaar. Tijdens de oorlog, in mei 1944, werd het 1-7 voor Ajax, met onder andere drie doelpunten van Rinus Michels. In januari 2005 verloren de Blauwen met 0-5 in een wedstrijd die het debuut betekende van Angelos Charisteas bij de Amsterdammers. Hij scoorde het vierde doelpunt. Yannis Anastasiou, Ryan Babel en tweemaal Johnny Heitinga namen de andere doelpunten voor hun rekening.

Anderhalf jaar later verscheen Ajax opnieuw op de Westmaat, toen met onder andere Klaas-Jan Huntelaar in de gelederen. Spakenburg won verrassend met 3-2 door doelpunten van Arthur van Metelen, Roderik de Harder en Mustafa Aksit. Tom de Mul en Robbert Schilder (laat in de blessuretijd) scoorden tegen.

De vierde ontmoeting, in een met 52.000 toeschouwers vrijwel uitverkochte Johan Cruijff ArenA, ging om het 'echie'. Spakenburg begon met Thomas van den Houten in de basis. De in Amsterdam woonachtige verdediger was zijn voetbalschoenen vergeten, maar men hoefde dus niet ver om ze op te halen.

 

Ajax - Spakenburg 7-0 (3-0)

Spakenburg begon compact in een 5-3-2 samenstelling en probeerde er met snelle counters via Jordi Bitter en Vince Gino Dekker uit te komen. De eerste kans van de wedstrijd was voor Dekker die een snelle rush niet kon afronden. De onvermijdelijke druk van de Amsterdammers nam toe en dat resulteerde na zeventien minuten in het openingsdoelpunt van Siem de Jong.

Ajax zette Spakenburg vast rond de eigen 'zestien', maar was onnauwkeurig in de afronding. De verdedigers van de blauwen gooiden zich ook met totale verachting voor lijf en leden voor de bal. Daarmee hielden ze de score van Ajax lang beperkt. Pas vlak voor rust kopte Siem de Jong vanuit een moeilijke hoek de tweede binnen. En drie minuten later maakte hij zijn perfecte hattrick (met links, rechts en het hoofd) vol.

In de tweede helft was de weerstand van Spakenburg gebroken. In tien minuten tijd liep Ajax uit naar 6-0 en dubbele cijfers dreigden. Maar de doelpuntenproductie stokte. Sneu was het voor Spakenburg toen Everton Pires Tavares met een blessure moest uitvallen toen Roy Castien net als derde invaller het veld was ingekomen. Daardoor stond Spakenburg het laatste kwartier met een mannetje minder op het veld.

In de slotfase kreeg de 16-jarige Naci Ünüvar de gelegenheid om bij zijn debuut te scoren, toen hij zijn zelf verdiende strafschop mocht afronden. Daarmee was de zevenklapper een feit.

 

Ajacied Razvan Marin controleert de bal, Youri Koelewijn (links) probeert te onderscheppen.
Foto: Orange Pictures

 

Doelpunten 18. Siem de Jong 1-0
42. Siem de Jong 2-0
45. Siem de Jong 3-0
49. Lassina Traoré 4-0
52. Lassina Traoré 5-0
55. Dusan Tadic 6-0
86. Naci Ünüvar (strafschop) 7-0
Scheidsrechter R.W.M. Martens
Toeschouwers 52.017
Ajax Varela, Dest, Álvarez, Martínez, Tagliafico, Marin, De Jong (75. Ünüvar), Eiting, Tadic (60. Ekkelenkamp), Traoré, Babel (60. Huntelaar)
Spakenburg Deckers, Will (60. Van Lopik), Werkman, Beijer, Van der Neut, Van den Houten Gele kaart, Ghaddari (46. Beekhuis), Pires Tavares, Koelewijn (72. Castien), Bitter, Dekker

 

Klik hier voor de uitslagenpagina van de KNVB-beker.