Nieuws

KNVB-beker: IJsselmeervogels vlak bij laatste acht

Nabeschouwing
KNVB-beker

 

23 januari 2020

IJsselmeervogels kwam onnoemelijk dicht bij een plek in de kwartfinale van de KNVB-beker. Maar bijna in de sport is helemaal niet. De ambities van de ploeg van Gert Kruys sneuvelden in de strafschoppenserie. Na negentig minuten strijden met Go Ahead Eagles stond er 1-1 op het scorebord op de Westmaat en de verlenging bracht in die stand geen verandering meer.  

 

Bij een 4-3 voorsprong in de stafschoppenserie kreeg Maikel de Harder de kans zijn ploeg ten koste van Go Ahead Eagles bij de laatste acht te schieten, maar de middenvelder faalde als eerste Bunschoter vanaf elf meter. De penaltyreeks ging na de 4-4 om en om bloedstollend verder en eindigde bij strafschop nummer 18, binnengeschoten door Eagles-doelman Hobie Verhulst: 6-7.
 

Het was een zure uitkomst voor IJsselmeervogels, dat topscorer Danny van den Meiracker en middenvelder Gwaeron Stout (beiden geschorst na twee keer geel in het bekertoernooi) moest missen. Niettemin was de thuisploeg in de reguliere negentig minuten zeker niet de mindere van Go Ahead Eagles en had in fases zelfs een tactisch overwicht op de eerstedivisieclub. In de tweede helft kwam IJsselmeervogels goed uit de kleedkamer en opende na vijf minuten de score, toen Robbert Olijfveld een uitbraak van Ahmed el Azzouti afrondde. Veel te vrezen had de thuisclub daarna niet. Defensief stond het als een huis bij IJsselmeervogels. Met een afstandsschot (stijf in de kruising) hielp Gino Bosz zijn ploeg tien minuten voor tijd toch onverwachts aan de gelijkmaker.

In de slotfase hadden de profs alle geluk van de wereld dat eredivisie scheidsrechter Christiaan Bax een glaszuiver strafschopgeval (Sanny Monteiro werd naar de grond getrokken) niet honoreerde. De verlenging werd een slijtageslag aan beide kanten. Maarten Pouwels trof de paal voor Go Ahead Eagles en ook IJsselmeervogels bleef aandringen om een beslissend doelpunt te maken, hoewel de krachten zichtbaar wegvloeiden.

IJsselmeervogels mocht starten met de strafschoppenserie, een voordeel dat uiteindelijk na missers van Maikel de Harder, Gillian Justiana en Marciano van Leijenhorst omsloeg in een enorme domper.

 

IJsselmeervogels - Go Ahead Eagles 1-1, Go Ahead Eagles w.n.s. (6-7)

Doelpunten 50. Robbert Olijfveld 1-0
79. Gino Bosz 1-1
Scheidsrechter C.A.N. Bax
Toeschouwers 4000
IJsselmeervogels Brummel, Buitenhuis, Van Diermen, Van Leijenhorst, Justiana, Van de Laar (68. Monteiro/101. Kozjak Gele kaart), Nejmi (91. Cortie), Van Riel Gele kaart, De Harder, El Azzouti, Olijfveld (80. Akla)
Go Ahead Eagles Verhulst, Mertens, Bosz, Veldmate (55. Eddahchouri), Brito Gele kaart, Corboz Gele kaart, Bannink, Swart (75. Edqvist), Navrátil Gele kaart (100. Lucassen), Rabillard (84. Pouwels Gele kaart), Berden

 

Klik hier voor de uitslagenpagina van de KNVB-beker.