Nieuws

Spakenburg in ArenA wonderland

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

23 januari 2020

AMSTERDAM - Once in a lifetime. Voor minder deed Spakenburg het vooraf niet om de ervaring te beschrijven van het mogen spelen van een bekerwedstrijd tegen het grote Ajax in nota bene de met 52.000 (!) toeschouwers uitverkochte Johan Cruijff ArenA.


In de aanloop naar de wedstrijd drong het unieke van de wedstrijd met de dag sterker door. Want hoe vaak krijgt een tweede divisie club zo'n kans? Om maar niet te spreken van de spelers die met het toeschouwersaantal van de plaatselijke derby aan hun bovengrens dachten te zitten. Twee keer per seizoen 8.000 belangstellenden, om de rest van het jaar zich neer te moeten leggen bij hooguit nog een enkele uitschieter tot rond de 2.000.
 

Vanaf de loting in de week voor kerst ging het nergens anders om in de club en in het blauwe deel van het dorp. Bij het organiseren van de busreis bleek dat werkelijk iedereen met een blauw hart erbij wilde zijn. Uiteindelijk moesten er dertig bussen besteld worden. Op het bieden van een parkeerplek voor al die vertrekkende bussen bleek Bunschoten-Spakenburg niet berekend te zijn. Uitkomst werd gevonden in een vertrek in drie tijdslots.

 

Koos Werkman, met Lassina Traoré in zijn rug, houdt opruiming.

 

Spakenburg-coach Eric Meijers zou met al zijn ervaring zichzelf niet zijn geweest als hij zijn ploeg slechts met de opdracht om te genieten het veld ingestuurd zou hebben. Genieten van de ervaring stond weliswaar ook bij hem op één, maar Meijers liet vooraf in de media optekenen dat hij wel degelijk resultaat wilde boeken. Het daarvoor door hem bedachte plan was geen verrassing. Vijf verdedigers, waaronder Nathaniel Will als rechtsback, direct daarvoor Everton Pires Tavares, Youri Koelewijn en Majid Ghaddari op het middenveld en twee eenzame spitsen in de persoon van Jordi Bitter en Vince Gino Dekker. Oftewel tegenhouden en proberen in een uitbraak zelf een goaltje mee te pikken was het devies.
 

"Veertig minuten ging dat redelijk, daar was ik best tevreden over," stelde Meijers na afloop vast. "In die periode gaven we ondanks de 1-0 van Siem de Jong maar weinig weg. En als in de eerste minuut Dekker raak had geschoten in plaats van in het zijnet dan had het nog heel anders kunnen lopen." De in de jeugd van Ajax opgeleide aanvaller had in de openingsminuut inderdaad de kans om Spakenburg op voorsprong te zetten, in wat later bleek de enige serieus uit de verf komende aanval van de Blauwen.

 

Vanaf dat moment was het namelijk één en al Ajax dat de klok sloeg. Het was dat de Amsterdammers moeite hadden om de weg te vinden in het overvolle centrum, en daarbij vrij consequent nalieten de vleugels te benutten, anders had 'bekerdoelman' Jordy Deckers het direct in het begin al veel zwaarder te verduren gehad. Ryan Babel, die bij Ajax nadrukkelijk het voortouw nam, zag zijn lepe schotpogingen meestal stranden in het woud van verdedigers. "Ik probeerde het een paar keer," bevestigde de international na afloop. "Zo'n gesloten verdediging is heel lastig te bespelen en dit Spakenburg is echt geen verkeerd ploegje. Uiteindelijk gaf het kwaliteitsverschil voor ons de doorslag." De keren dat de Ajacieden er wel doorheen kwamen waren de doelpogingen net niet zuiver genoeg. Op die ene rake rebound van Siem de Jong na dan.

 

Nathaniel Will tracht Ryan Babel bij te houden.

 

Met de rust in zicht ging het definitief mis voor Spakenburg. De twee doelpunten waarmee De Jong in de laatste vijf minuten zijn hattrick vol maakte, knakten het blauwe moreel onherstelbaar. "Met 3-0 achter naar de kleedkamer, ja dan is het geloof wel uit de ploeg. Er zat nog maar één ding op en dat was de schade verder beperken," wist Meijers. Hij besloot reserve Jasper Beekhuis als rechtsback in te zetten om Nathaniel Will meer power op het middenveld te laten brengen, dit ten koste van Majid Ghaddari die in de ogen van zijn coach te weinig bracht. De ingreep mocht niet baten, want Ajax kwam gedreven uit de kleedkamer. Tien minuten waren voor de Amsterdammers genoeg om de ruststand te verdubbelen naar 6-0, dankzij twee treffers van Lassina Traoré en één van Dusan Tadic.

"Tien, tien, tien," klonk het vanaf de F-side en een debacle leek onafwendbaar voor Spakenburg. Zover kwam het echter niet, eigenlijk vooral omdat Ajax het opnieuw ging zoeken via het midden en het tempo ondanks het verse bloed van Klaas Jan Huntelaar omlaag ging. Het geblesseerd uitvallen van Everton Pires Tavares maakte dat de Blauwen het laatste kwartier met tien man moesten doorstaan, omdat er eerder al drie keer gewisseld was. De na afloop doorsijpelende berichten over de blessure van Tavares stemden zijn trainer bepaald niet vrolijk: "Een flinke domper op deze avond. Het lijkt een flinke liesblessure waardoor we hem we een tijdje kwijt zullen zijn."

 

De tien blauwen leken zowaar de schade tot aan het eindsignaal tot 6-0 te beperken, ware het niet dat invaller Naci Ünüvar zijn debuut in een officiële wedstrijd van Ajax-1 vanaf de strafschopstip nog met een doelpunt opluisterde. De ArenA ontplofte zo ongeveer van enthousiasme toen de 16-jarige belofte van Huntelaar de zegen kreeg om het vonnis na de op hemzelf gemaakte overtreding te voltrekken.

 

Spakenburg-doelman Jordy Deckres grijpt in bij een voorzet. Barry Beijer (3) bewaakt Siem de Jong.

 

Waarmee de gezien het niveauverschil logische nederlaag voor Spakenburg zijn beslag kreeg. Snipverkouden meldde Meijers zich na afloop voor de interviews. "Voor zo'n wedstrijd meld je je natuurlijk niet ziek. En ik hoefde toch niet het veld op? Nee hier moest ik natuurlijk bij zijn. En dan moet ik nu zeggen dat we een heel normale nederlaag hebben geleden. Ik had de hoop dat we een doelpuntje zouden maken, maar het zat er niet in. Of ik vanavond genoten heb? Als sportman kan ik niet echt genieten van met 7-0 verliezen. Ik denk dat het een paar dagen zal duren, en dan komt het nagenieten vast wel. Want uniek en onvergetelijk was het, voor zoveel publiek."
 

Wat genieten betreft was het gezicht van Youri Koelewijn een open boek: "Ik kwam hier weleens een wedstrijd kijken en dan dacht ik even hoe het zou zijn om hier zelf te spelen. Een jongensdroom." Van overdreven spanning had de middenvelder echter geen last gehad. "Mijn eerste derby in Bunschoten-Spakenburg was voor mij veel heftiger," lachte Koelewijn. "In de warming-up voelde ik het even, die 50.000 man. Daarna niks meer, gewoon volle bak spelen. En nu ben ik helemaal kapot, maar reken maar dat het mooi was om te beleven."

 

De sportieve teleurstelling ging merkbaar hand in hand met de euforie van een droomwedstrijd tegen een droomtegenstander in een droomstadion. De clubhistorie van Spakenburg is in het bekertoernooi 2019-2020 verrijkt met een onvergetelijke episode. Dat het sportieve resultaat uitbleef, doet daar niets aan af. Bovendien vloeit binnenkort de helft van de recette van de volle ArenA in de clubkas, wat nog een extra reden is voor Spakenburg om nog lang met plezier aan het bekersprookje terug te denken.

 

Ajax - Spakenburg 7-0 (3-0)

Doelpunten 18. Siem de Jong 1-0
42. Siem de Jong 2-0
45. Siem de Jong 3-0
49. Lassina Traoré 4-0
52. Lassina Traoré 5-0
55. Dusan Tadic 6-0
86. Naci Ünüvar (strafschop) 7-0
Scheidsrechter R.W.M. Martens
Toeschouwers 52.107
Ajax Varela, Dest, Álvarez, Martínez, Tagliafico, Marin, De Jong (75. Ünüvar), Eiting, Tadic (60. Ekkelenkamp), Traoré, Babel (60. Huntelaar)
Spakenburg Deckers, Will (60. Van Lopik), Werkman, Beijer, Van der Neut, Van den Houten Gele kaart, Ghaddari (46. Beekhuis), Pires Tavares, Koelewijn (72. Castien), Bitter, Dekker

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures