Nieuws

IJsselmeervogels uitgeschakeld maar trots

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

24 januari 2020

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Complimenten stroomden van vele kanten richting IJsselmeervogels. De ploeg van coach Gert Kruys had zich tegen de profs van Go Ahead Eagles met alles wat mogelijk was verzet en kwam daardoor heel dicht bij een bekerstunt in de achtste finale van de KNVB bekerstrijd.

 

Een late gelijkmaker, een niet verkregen strafschop en een strafschoppenreeks waarin een grote kans op winst (Maikel de Harder miste de vijfde strafschop) verloren ging, zorgden voor een wel erg sip gevoel in de kleedkamer van de 'Rooien'. Minstens zo tekenend was de enorme vreugde bij de nummer zes van de Keuken Kampioen divisie na de winst via strafschoppen (7-6) na een verlenging met een 1-1 eindstand.

 

Controle bij IJsselmeervogels-doelman Stef Brummel.

 

Coach Gert Kruys had samen met zijn technische staf een prima strijdplan uitgedacht en neergezet. IJsselmeervogels, dat het moest doen zonder Danny van den Meiracker en Gwaeron Stout (beiden geschorst), koos ervoor te spelen met een compacte verdediging en middenvelder die dicht bij elkaar bleven. Aanvallend moest het komen van de snelheid van Ahmed el Azzouti en Robbert Olijfveld. Tegen de bezoekers uit Deventer (al twintig wedstrijden op rij ongeslagen) werkte dat uitstekend. "Alleen waren we te onrustig en soms wat slordig bij de momenten waarin we tot een aanval konden komen", had Kruys een puntje van kritiek richting zijn ploeg. Maar verder glom Kruys eigenlijk van trots over de prestatie van zijn team. "We hebben toch met veel passie gespeeld. Zoals wij vanavond ons hebben verweerd, zo moet je toch bekervoetbal spelen?"

 

Op een sfeervol sportpark De Westmaat (ruim 4000 toeschouwers) kreeg Go Ahead Eagles wel een overwicht en de ploeg had ook veelvuldig de bal. Alleen lag het tempo veel te laag om het IJsselmeervogels echt moeilijk te maken. Er vielen ook nauwelijks kansen te noteren en eigenlijk kon het duel in de eerste helft saai genoemd worden. Interessant werd de wedstrijd voor rust niet echt.

 

Na de pauze volgde de ontbranding. Eerst moest de wedstrijd kort na de rust een tussenstop maken, toen vuurpijlen vanuit het vak met Go Ahead Eagles-supporters laag over het veld vlogen en scheidsrechter Bax het duel even stil legde. Een paar minuten na die onderbreking kwam het voelbalvuurwerk. De thuisploeg kwam in minuut 50 op voorsprong. Na goed doorzetten van Ahmed el Azzouti kon de meegekomen Robbert Olijfveld de bal in het doel tikken. De verdediging van de bezoekers inclusief doelman Hobie Verhulst liet zich te gemakkelijk aftroeven: 1-0.

 

Kevin van Diermen blokkeert de doorgang voor Martijn Berden.

 

Het gaf de thuisploeg nog meer moed. De gekozen tactiek leek vruchten af te werpen, maar had wel veel krachten gekost. Zo kregen de bezoekers nog meer de bal, maar konden daar aanvankelijk niet zoveel mee. De gevaarlijke vleugelaanvaller Jaroslav Navrátil lag aan banden bij aanvoerder Gillian Justiana en het fysiek sterke verdedigingscentrum met Kevin van Diermen en Marciano van Leijenhorst kon je ook dit keer wel om een boodschap sturen. Het moest dus voor de ploeg van coach Jack de Gier komen van schoten van afstand. Dat gebeurde ook in de 79-ste minuut. Gino Bosz haalde van ver buiten het strafschopgebied uit en zijn zwabberbal verdween in de uiterste hoek en maakte doelman Stef Brummel kansloos: 1-1.

 

Brummel staat bij bekerwedstrijden in het doel bij de Vogels en niet de vaste doelman Jaimy Schaap. Keeperstrainer Jacob Mulder verklaarde die keus: "Er is aan het begin van het seizoen afgesproken dat Stef de bekerwedstrijden zou keepen. Hij deed dat in de vorige ronden heel goed en ook Gert wilde niet afwijken van deze afspraak. Vanavond zag je ook dat die keuze goed is."

 

In de 86-ste minuut dan het moment met invaller Sanny Monteiro. Hij werd vlak voor doelman Verhulst neergehaald. Vriend en vijand zagen daar een strafschop in, maar scheidsrechter Bax wilde daar niet in meegaan. "Hadden we vandaag maar een VAR," was de opmerking van Kruys over dit cruciale moment. Het bleef dus 1-1 en er moest een verlenging aan te pas komen. In die verlenging trof Go Ahead Eagles invaller Maarten Pouwels een keer de paal en kreeg Eef van Riel nog een kans aan de andere kant.

 

Ahmed el Azzouti (links) is de aangever, Robbert Olijfveld opent de score voor IJsselmeervogels.

 

Strafschoppen moesten de beslissing brengen. De Vogels mochten beginnen en El Azzouti, Van Riel, Jeffrey Buitenhuis en Brummel bleven kalm en schoten raak. Doordat Maël Corboz de derde penalty voor Go Ahead Eagles had gemist, kreeg Maikel de Harder bij een 4-3 stand de kans het bekerduel te beslissen. Hij miste deze buitenkans echter. Go Ahead Eagles kon dankzij de misser van De Harder weer op gelijke hoogte komen (4-4). Daarna ging het om en om verder. Justiana miste voor IJsselmeervogels en bij Go Ahead Eagles overkwam Zakaria Eddahchouri hetzelfde. Daarna scoorden beide ploegen wel twee keer. Bij 6-6 wist Van Leijenhorst geen doel te treffen en kon uiteindelijk doelman Verhulst zijn collega Brummel wel passeren: 6-7.

 

Trots maar teleurgesteld verlieten de spelers van IJsselmeervogels het veld. Wel nadat ze het dankbaar gejuich van hun aanhang in ontvangst genomen hadden. Kruys kon eigenlijk als morele winnaar voor de microfoons en camera's van de media verschijnen. Steeds klonk de trots uit zijn relaas. "We hebben geknokt en waren we dicht bij de volgende ronde. Dat had dan tegen FC Utrecht geweest en die wedstrijd had ik hier op de Westmaat met deze ploeg wel willen spelen. Helaas zit dat er niet in. Maar deze wedstrijd heeft aangetoond dat het wel goed zit met IJsselmeervogels en dat we vol vertrouwen verder gaan in de competitie."

 

IJsselmeervogels - Go Ahead Eagles 1-1, Go Ahead Eagles w.n.s. 6-7

Doelpunten 50. Robbert Olijfveld 1-0
79. Gino Bosz 1-1
Scheidsrechter C.A.N. Bax
Toeschouwers 4000
IJsselmeervogels Brummel, Buitenhuis, Van Diermen, Van Leijenhorst, Justiana, Van de Laar (68. Monteiro/101. Kozjak Gele kaart), Nejmi (91. Cortie), Van Riel Gele kaart, De Harder, El Azzouti, Olijfveld (80. Akla)
Go Ahead Eagles Verhulst, Mertens, Bosz, Veldmate (55. Eddahchouri) Brito Gele kaart, Corboz Gele kaart, Bannink, Swart (75. Edqvist), Navrátil Gele kaart (100. Lucassen), Rabillard (84. Pouwels Gele kaart), Berden

 

Tekst: Rob Kemper

Foto's: Orange Pictures