Nieuws

Spakenburg weer in Amsterdam maar dan anders

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

24 januari 2020

Voor de tweede keer in vier dagen strijkt Spakenburg neer in Amsterdam. Bij de spelers die in de KNVB-beker in actie kwamen tegen Ajax zal woensdag 22 januari zeker een apart plekje krijgen in het geheugen. Voetballen in een volledig gevulde Johan Cruijff ArenA - de teller gaf 52.017 toeschouwers aan - is voor amateurvoetballers bepaald geen alledaagse activiteit. Maar op zaterdag 25 januari roept de competitieplicht terug het normale voetballeven is.

 

Op wedstrijddag 19 is AFC, dat dit jaar zijn 125-jarig bestaan viert, de tegenstander van Spakenburg. Hectiek, zoals vier dagen eerder, valt er niet te verwachten. De Amsterdamsche Football Club is allesbehalve een publiekstrekker, altijd een teer onderwerp bij AFC, dat ook in het kampioensjaar vorig seizoen maar mondjesmaat toeschouwers verwelkomde op sportpark Goed Genoeg. Het is een gegeven, een soort wetmatigheid, weinig kijkvolk daar aan de Zuidas in Amsterdam. Het clubhuis biedt altijd wel ouderwets gezelligheid, die ook vaak geen tijd kent. Hopelijk gaat die wel automatisch mee naar het nieuwe onderkomen dat in aanbouw is.

 

AFC 2019 - 2020, met de kampioenschapschaal Tweede divisie van 2019.
Foto: Orange Pictures

 

Sportief is het AFC en Spakenburg tot nu toe dit seizoen in de Tweede divisie niet voor de wind gegaan. Spakenburg kijkt nog steeds tegen een somber stemmend, want negatief (27-36) doelsaldo aan. Dat past zeker niet bij een club die zo graag zegt een topclub te zijn. Maar wat te zeggen van AFC? De ploeg van Ulrich Landvreugd staat op de ranglijst slecht drie punten boven Spakenburg, maar pijnlijker, negen punten achter koploper HHC Hardenberg. Daarmee is de regerend kampioen van de Tweede divisie teruggevallen tot modale middenmoter.

 

In onderlinge competitiewedstrijden staat Spakenburg nog steeds met lege handen. In voorgaande jaren won AFC vier keer en ook dit seizoen namen de Amsterdammers de volle buit (2-4) mee van hun bezoek aan de 'blauwen'. Spakenburg opende in dat duel wel snel de score, maar pal na rust maakte Thomas van den Houten gelijk voor AFC, dat vlot doorstoomde naar 1-3 en daarmee een beslissend gat sloeg. Van den Houten maakte gedurende de winterstop de overstap naar Spakenburg en kreeg van coach Eric Meijers meteen een basisplaats toegekend.

 

Sportlust '46 kreeg een week geleden als zijnde koploper van de Hoofdklasse A een koekie uitgedeeld door Jodan Boys. De Gouwenaren kleineerden de ploeg uit Woerden met 4-1. Dit type uitslagen sluipen er tussendoor, hoe pijnlijk ook, maar nieuwkomers hebben nu eenmaal de gewoonte wel eens fiks mis te tasten. Maar over de manier waarop had Patrick Loenen danig de pest is. De gedreven coach vond de instelling van zijn ploeg in Gouda beneden de maat. AZSV, de nummer twee van de ranglijst en in verliespunten zelfs op gelijke hoogte met koploper DHSC, is dan een tegenstander bij uitstek voor een revanche.

 

AZSV viert de eerste periodetitel.
Foto: Orange Pictures

 

AZSV stond na tien speelrondes fier alleen bovenaan en pakte dus de titel van de eerste periode. Is de ploeg van Dave de Jong daarmee verzadigd? Die indruk wekken de Aaltenaren wel, want ze peurden met de periode op zak uit vier wedstrijden slechts drie punten (drie keer gelijk). Voor Sportlust '46 en AZSV is winnen het devies om bij te blijven bij DHSC, dat zijn draai bij zijn debuut in de hoofdklasse volledig gevonden lijkt te hebben. Eerder dit seizoen won AZSV met 1-0 van Sportlust '46 dat daarmee zijn eerste seizoensnederlaag te slikken kreeg. Maker van de winnende treffer was Nick van Breugel.

 

Eemdijk gaf ook in de eerste wedstrijd na de winterstop geen krimp. Berkum kreeg een 0-3 nederlaag aan de broek gesmeerd door de koploper van de Hoofdklasse B. Het was al weer de twaalfde competitiewedstrijd op rij waarin de 'Diekers' ongeslagen bleven. Negen overwinningen in deze reeks onderweg onderbroken door drie gelijke spelen. Alleen Staphorst, op de ranglijst op één punt achter Eemdijk, is bezig aan een soortgelijke serie. De bespelers van het Noorderslag hebben inmiddels negen zeges aan elkaar geknoopt.

 

Selectie ACV, 2019-2020
Foto: Bennie de Boer

 

Bij ACV, te gast bij Eemdijk, is het net een streepje minder dan bij de bovenste twee, al heeft de ploeg van Fred de Boer wel zichtcontact met de bovenste plaats. Dat maakt de ontmoeting met Eemdijk ook interessant. Bij winst dichten de Assenaren het gat aanzienlijk. In het seizoen 2016-17 won ACV beide keren van Eemdijk (2-1 en 0-3). ACV werd dat jaar ook kampioen. Dit seizoen nam Eemdijk de hele buit (0-1) mee uit Drenthe. Armend Selimi trad daar op als matchwinnaar.

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de Hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de Hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

AFC - Spakenburg
Sportlust '46 - AZSV
Eemdijk - ACV