Nieuws

Eemdijk - ACV: topwedstrijd met ingebouwde rem

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

26 januari 2020

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Over één ding waren Willem Romp en Fred de Boer het eens na het treffen tussen Eemdijk en ACV, het was een wedstrijd geweest voor de coaches met hun tactisch plan. De toeschouwers bij het duel in de hoofdklasse B moesten het doen met nog geen handvol mogelijkheden om een doelpunt te maken. ACV benutte er welgeteld eentje van. Tien minuten voor tijd strafte Matthijs Hardijk een moment van onoplettendheid van Sjohn van Gulik af, liep zijn tegenstander van dat moment eruit en ontweek vervolgens ook doelman Wouter Beukers voor de 0-1.

 

"Blijven zoeken, blijven zoeken, volhouden", had De Boer even voor dat moment zijn spelers nog op het hart gedrukt. Dat was een rake typering van het spelbeeld, zoals dat zich standaard had ontwikkeld. Het was een wedstrijd met daarin een ingebouwde rem. ACV moest (en mocht van Eemdijk) speuren naar een gaatje in de strakke organisatie bij de tegenstander, die steevast vijf man achterin hield met ook nog eens twee middenvelders als bruikbare extra controleurs. Ja, waarom afwijken van deze defensief getinte tactiek als daarmee een reeks van twaalf wedstrijden is neergezet zonder nederlaag (negen keer winst en drie maal gelijk). En dus namen in de achterste linie Zeger Beukers, Jordie Huijgen, Jan Pieter Hartog, Klaas de Graaf en Freek van Belzen hun vertrouwde stek in, aangevuld met Rafik el Hamdi en Sjohn van Gulik bij balbezit van ACV.

 

Marco van der Heide komt niet los van Jordie Huijgen.

 

Het defensieve denken en handelen was nog eens versterkt als gevolg van de afwezigheid van Michel Goossensen, die in het duel met Berkum (Eemdijk won daar met 0-3) tegen twee gele kaarten was aangelopen en derhalve tegen ACV geschorst was. Ook Renco van Eeken ontbrak op het wedstrijdformulier en dat wekte wel enige verbazing. De flankaanvaller was eindelijk verlost van zijn mysterieus lang slepende hamstringblessure, maakte tijdens het Spaanse trainingskamp in de oefenwedstrijd tegen AFC zijn rentree, maar heeft opnieuw een kwetsuur opgelopen in een doordeweeks oefenpotje met SDO. Deze keer vergt de enkel herstel. Robben is nu bij Eemdijk de bijnaam van de 33-jarige routinier. "Het gaat niet zo lang duren deze keer", verzekerde Van Eeken.

 

De vraag of Van Eeken, die in zijn carrière ook nog een half jaartje het shirt van ACV heeft gedragen, het verschil had kunnen maken, is uiteraard niet te beantwoorden. Maar zoals het nu ging kwamen Jesper van Dalen, Bas Buimer en Armend Selimi op een eiland voorin te bivakkeren waar maar sporadisch sprake was van aanvoer. Als eerste deed El Hamdi een doelpoging, maar zijn trap voorlangs was meer lukraak dan gericht. Ook Van Dalen kreeg een schietkans, maar kreeg onvoldoende krul in zijn doelpoging. Pal voor rust dan eindelijk een serieuzere kans voor Eemdijk. Selimi had zelf moeten schieten, maar koos er voor de bal naar Buimer te dirigeren maar die stond nou net verscholen achter twee verdedigers van ACV.

 

De bezoekers uit Assen hadden in de regel de bal in bezit, maar wisten daar in de eerste helft geen rendement uit te halen. Het voetbal zag er zeker verzorgder uit dan dat van Eemdijk, maar ook hier was het speelplan wet. "We moesten aanvallen, maar toch de counter eruit halen. Het mocht lang 0-0 blijven. De tijd zou zijn werk doen", gaf De Boer uitleg hoe in zijn ogen zijn ploeg de afgesproken taktiek moest uitvoeren. ACV had toch met een 0-1 voorsprong de rust kunnen bereiken. Huijgen beging rand zestien gevaarlijk spel waarop scheidsrechter Jeen Boringa ACV een vrije schop toekende. Ezra Schrijver gaf een tikje opzij waarop Matthijs Hardijk de paal raakte. De rebound was voor Daniël Schans. De rechtsback leek een leeg doel voor zich te hebben, maar doelman Wouter Beukers kon toch nog het gevaar bezweren. "Het was wel typerend voor de wedstrijd dat we uit die situatie onze beste kans kregen", vond De Boer na afloop.

 

Zeger Beukers tikt de bal weg voor Matthijs Hardijk.

 

"Het stond organisatorisch niet goed voor rust. Het was te afwachtend, we waren onzeker. In de tweede helft hebben we het beter neergezet", keek Romp terug op de eerste helft van zijn team. Bij terugkeer zag het er inderdaad een aantal minuten anders uit bij Eemdijk. De thuisploeg stond in balbezit ineens met veel man op de helft van ACV. Dat was nog niet vertoond. Maar die opleving bleek van korte duur. Al snel zakte Eemdijk weer ver in als ACV de bal bij zich had en kwam het vertrouwde spelbeeld van de eerste 45 minuten weer terug. De Assenaren kregen als het ware het initiatief in de schoot geworpen, met Eemdijk loerend op een uitbraakmogelijkheid, die er niet kwam. ACV was wel zo slim niet massaal te gaan aandringen en hield altijd genoeg verdedigers over om controle te houden.

 

Zo werd het toch wel een beetje kleumen van de kou voor het volk langs de lijn, dat zich afvroeg wie de ban zou breken en vooral wanneer dat zou gebeuren. Er kwamen ook wissels aan beide kanten. Selimi verdween naar de kant voor Cem ter Burg, maar die mutatie bleek geen stimulans voor Eemdijk. Het bleef lood om oud ijzer. Ook ACV wisselde. Marco van der Heide, die geen voet aan de grond had gekregen bij De Graaf, Huijgen of Hartog mocht gaan bijkomen van zijn inspanningen en voor hem kwam Arjen Hagenauw in het veld. Maar ook deze aanvaller kreeg geen ruimte om dreigend te worden. Zijn eerste kans kreeg Hagenauw pas nadat Hardijk zijn splijtende actie had voltooid. De manier waarop dat gebeurde was een beetje tegendraads. Deze keer was het ACV dat van achteruit een uitbraak forceerde. Na een afgeslagen vrije schop vloog de bal hoog door de lucht richting de helft van Eemdijk. Hardijk begon zijn sprint nog voor de middenlijn en Van Gulik reageerde net te laat om nog in te kunnen grijpen, met uiteindelijk fataal gevolg voor Eemdijk.

 

Nande Wielink houdt Bas Buimer bij de bal vandaan.

 

Romp gaf meteen na de 0-1 het alles of niets sein en bracht met Jan de Graaf (voor Van Gulik) een extra spits in. Het va banque spel in de laatste tien minuten plus nog eens vier minuten extra leverde echter niets meer op. Daan Smit en Nande Wielink, het centrale duo achterin bij ACV, kon je ook om een boodschap sturen. Buimer raakte met een achterwaartse kopbal nog wel de paal, maar was het de gelijkmaker geweest, de assistent-scheidsrechter had al buitenspel geconstateerd. Hagenauw had zelfs de 0-2 voor zijn voeten, maar kwam met een slap schot. Het kwaad voor Eemdijk was toch al geschied. "Het was een schaakspel en door een lullig persoonlijk foutje verliezen we", trok Romp zijn conclusie. "Maar ACV is niet de minste ploeg. Daar konden we ons toch tegen wapenen."

 

ACV was vanzelfsprekend content met de uitslag. De ploeg naderde Eemdijk tot op twee punten en bleef in het spoor van Staphorst, dat zijn zevende overwinning op rij bijschreef en nu de dans leidt in de hoofdklasse B. "Het was vandaag een mespuntje van wel of niet", beschouwde De Boer na. "Er was één sleutel, de lange bal en de omschakeling. Je mag nooit met één man staan op Hardijk. Die heeft ooit een brommer ingeslikt."

 

Eemdijk - ACV 0-1 (0-0)

Doelpunten 80. Matthijs Hardijk 0-1
Scheidsrechter J.S. Boringa
Toeschouwers 400
Eemdijk Wouter Beukers, Zeger Beukers, Jordie Huijgen, Hartog, Klaas de Graaf, Van Belzen, Van Gulik Gele kaart (81. Jan de Graaf), El Hamdi, Van Dalen, Selimi (59. Ter Burg), Buimer
ACV Otto, Schans, Smit, Wielink, De Leeuw Gele kaart, Schrijver (90+1. Huser), Strijker, Westebring, Mulder (63. Mennega), Van der Heide (71. Hagenauw), Hardijk

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Ferry Toth