Nieuws

Sportlust '46 krijgt zijn gezochte revanche

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

26 januari 2020

WOERDEN - De topper tussen de nummers twee AZSV) en drie (Sportlust '46) in de hoofdklasse A stond zeker voor thuisploeg Sportlust '46 in het teken van revanche. Op het eigen sportpark Cromwijck in Woerden moest de eerder dit seizoen verloren wedstrijd in Aalten (1-0 nederlaag) goed gemaakt worden.

 

Maar wat nog meer woog in de zoektocht naar revanche was voor de ploeg van coach Patrick Loenen het goedmaken van de offday van een week eerder tegen Jodan Boys (4-1 verlies). En dat tegen een serieus te nemen ploeg, die ook al een periodetitel op zak heeft, al had AZSV uit de laatste vier wedstrijden slechts drie punten weten te halen.

 

Sportlust-spits Rick Wils afgetroefd door Jonathan Goosen.

 

Sportlust '46 kreeg zijn revanche met een 3-2 zege, maar de topper werd geen spektakelstuk. Daarvoor waren het voetbal de felheid waarmee de thuisploeg speelde zoveel beter dan de tegenstand van de bezoekers. Dave de Jong was na afloop ook erg teleurgesteld in zijn spelersgroep. "Veel te mak en in de rust had ik als het mocht wel acht spelers willen wisselen. Nu kon ik er drie doen en gelukkig brachten de invallers nog enige felheid in het team. Zo win je zeker niet van een goede ploeg die Sportlust toch is", velde de coach een vernietigend oordeel over zijn team.

 

Bij de thuisploeg werd naar aanleiding van de afgang tegen Jodan Boys een drietal wijzigingen doorgevoerd. Thomas Heideman, Glenn Geefshuizen en Evert Brouwers werden door Loenen, die zich in Gouda aan een aantal facetten had geërgerd, op de bank gezet. "Je kan een keer slecht spelen, maar geen passie en beleving tonen is voor mij reden om een ander te proberen. In mijn belevingswereld over voetbal moet je altijd in wedstrijden en trainingen laten zien hoe goed je kan voetballen. Het is geen straf voor deze spelers, maar meer een signaal naar hen", verklaarde de gedreven coach zijn keuze.

 

Nu kreeg de thuisploeg al snel een opsteker. Al in de vierde minuut zorgde een combinatie met Mark van der Weijden dat de opgekomen Martijn Jansen doelman Jasper te Kolste in de verste hoek wist te passeren: 1-0. Na deze vlotte start bleef de thuisploeg eigenlijk heer en meester, maar verzuimde een grotere voorsprong te nemen. In de 18-de minuut trof Van der Weijden de paal na een heel goede aanval over vele schijven. Na een fase waarin beide ploegen te veel kleine foutjes maakten om verder tot kansen te komen kwam er na een half uur een wel erg grote mogelijkheid voor de thuisploeg. Deen van Embricqs en Zakaria Issarti kregen het echter niet voor elkaar om bij een uitval een twee tegen één situatie uit te spelen. Beiden zijn smaakmakers bij Sportlust '46, maar lieten dat in dit geval niet zien.

 

Deen van Embricqs (rechts) en Jardell Kruidbos op volle snelheid.

 

Het bleef dus bij een 1-0 stand bij de rust, waarbij het opvallend was dat de bezoekers geen enkele keer op doel geschoten hadden. Bij Sportlust '46 stond Terrence Manschot. Die had net voor de wedstrijd te horen gekregen dat eerste doelman Menno de Jong (teenblessure) moest vervangen.

 

In de tweede helft bood AZSV iets meer weerstand, maar de Achterhoekers konden op geen enkele wijze waarmaken dat hier de winnaar van de eerste periode aan het werk was. Toen Rick Wils in de 64-ste minuut de stand op 2-0 wist te brengen, leek er verder geen vuiltje meer aan de lucht voor de thuisploeg. Maar twee kleine ongelukkige momenten zorgden bijna nog voor donkere wolken. Het eerste diende zich aan in de 76-ste minuut. Doelman Manschot beoordeelde een hoge voorzet niet goed en Martijn Jansen werkte het leer in eigen doel: 2-1. Loenen kneep hem toen wel even op de bank, gaf hij na afloop toe: "Ik dacht dat het wel erg spannende twintig minuten zouden worden." Maar gelukkig voor hem gaf zijn ploeg een minuut later weer het juiste antwoord. Na een goede voorzet van invaller Thomas Heideman deed spits Mark van der Weijden technisch alles goed en passeerde doelman Te Kolste voor de derde keer: 3-1.

 

Nu leek er niets meer mis te kunnen gaan voor de thuisploeg, maar toen in de 89-ste minuut slecht werd uitverdedigd kon invaller Nick van Breugel de stand op 3-2 brengen. In de slotfase, met ook een aantal minuten extra tijd, werd het dan toch nog spannend. Sportlust '46 kwam die echter zonder verdere kleerscheuren door en nam de tweede plaats over van AZSV. De achterstand op koploper DHSC (2-1 winst op ARC) blijft wel drie punten.

 

Doelman Jasper te Kolste klimt boven iedereen uit.

 

Loenen had ook wel gezien dat zijn ploeg dit keer met voldoende passie had gespeeld en verdiend had gewonnen. "Je ziet alleen hoe twee kleine momenten een wedstrijd kunnen beïnvloeden. Zij schieten drie keer op doel en maken daar twee doelpunten mee door twee kleine fouten bij ons. Die maakten het duel toch nog spannend en dat was niet nodig geweest", bleef de coach van Sportlust '46 kritisch in zijn verder heldere analyse.

 

In het kamp van ASZV was vooral frustratie over de eigen prestatie. De Jong vindt dat zijn ploeg na het winnen van de eerste periode ineens met het hoofd in de wolken is gaan lopen. "Een aantal spelers denkt ineens dat ze heel goed zijn", legde de coach de vinger op de zere plek. "In de hoofdklasse is juist niemand heel goed en zal er gewerkt moeten voor ieder punt en dat doen ze niet. Daarom hebben we in de laatste vijf wedstrijden maar drie punten gepakt."

 

Sportlust '46 - AZSV 3-2 (1-0)

Doelpunten 3. Martijn Jansen 1-0
64. Rick Wils 2-0
76. Martijn Jansen (e.d.) 2-1
77. Mark van der Weijden 3-1
89. Nick van Breugel 3-2
Scheidsrechter M.A. de Bruijn
Toeschouwers 150
Sportlust '46 Manschot, Nick Verhagen, Van Gulik, Jansen, Mulder Gele kaart, Franken (70. Heideman), Werkhoven, Wils (87. Brouwers), Issarti Gele kaart, Embricqs (80. Geefshuizen), Van der Weijden
AZSV Te Kolste, Mulder, Lansbergen, Goosen (74. Ter Haar), Rensing, Te Veluwe, Vierwind, Kruidbos (74. Gesthuizen), Rasing, Te Boekhorst (46. Van Breugel), Nieuwboer

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Website Sportlust '46 (Arie Verhagen)