Nieuws

AFC duwt Spakenburg in grauwe middenmoot

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

26 januari 2020

AMSTERDAM - Drie dagen na de sprookjesachtige bekerwedstrijd in de Johan Cruijff ArenA reisde Spakenburg opnieuw naar Amsterdam. Na het grote Ajax was deze keer good-old AFC de gastheer, als regerend kampioen van de Tweede divisie absoluut ook een sportieve uitdaging van formaat. Voor beide clubs stond het aanhaken bij de kop van de ranglijst op het spel. Het contrast tussen het met 52.000 kijkers volgepakte Ajax-stadion en de op z'n gunstigst geschatte 250 toeschouwers op sportpark Goed Genoeg kon echter niet groter zijn.

 

Grote vraag vooraf was natuurlijk in hoeverre de historische bekeravond impact zou hebben op het vervolg van de competitie voor de Blauwen. De afwezigheid van de aan zijn lies geblesseerde Everton Pires Tavares was sowieso onvermijdelijk. De fysieke en mentale weerslag op de ploeg moest verder maar afgewacht worden.

 

Voor wat betreft de mentale gesteldheid deed de onrust die feitelijk woensdagavond laat al naar buiten kwam in ieder geval het ergste vrezen. Eerst was het aanvaller Argjend Selimi die woedend zijn onmiddellijke vertrek bij Spakenburg aankondigde. Een dag later diende assistent-trainer Chris de Graaf zijn ontslag in, eveneens met onmiddellijke ingang. Terwijl Selimi verontwaardigd was over het feit dat zijn coach trainer Eric Meijers hem geen invalbeurt gunde in de ArenA, kon Chris de Graaf zich blijkens een verklaring op de website van Spakenburg niet langer vinden in de rol van assistent. De verklaring vermeldt nadrukkelijk dat het vertrek niets te maken heeft met Meijers. Integendeel, volgens De Graaf verdient de hoofdcoach een assistent die zijn volledige ziel en zaligheid in Spakenburg steekt, iets wat de Spakenburger na zijn interim-hoofdtrainerschap van enkele maanden geleden niet meer kon bieden. Berichten in de media suggereerden echter dat De Graaf wel degelijk moeite had met de werkwijze van zijn 'baas' Meijers.

 

Thomas van den Houten (voor de winterstop AFC-er, nu in het shirt van Spakenburg) probeert zijn voormalige ploeggenoot Johan Kulhan uit te spelen.

 

Voorzitter Klaas Hartog bevestigde in het clubhuis van AFC dat het bestuur van Spakenburg inmiddels een gesprek met Selimi heeft gevoerd: "Het was een goed gesprek. Selimi heeft daarin zijn spijt betuigd over zijn impulsieve uitingen. Nu is het aan Selimi zelf of hij weer door wil, maar terugkeer in de selectie hangt niet alleen van bestuur en speler af. De groep en de trainer hebben als direct betrokkenen hierin een heel belangrijke stem. De komende tijd zal het wel duidelijk worden." Coach Meijers wilde er na afloop inhoudelijk niets over zeggen: "Het bestuur heeft mij vanmorgen bijgepraat, maar zelf sprak ik Selimi nog helemaal niet. Ik was tot nog toe alleen maar bezig met degenen die vandaag zouden spelen. Zonder rechtstreeks contact te hebben gehad kan ik er absoluut niets over zeggen."

 

De betrokkenheid van Chris de Graaf bij Spakenburg is ondertussen definitief een gepasseerd station. Op Goed Genoeg nam Toine Rorije als assistent de plaats in van De Graaf. Net als zijn voorzitter sprak ook Meijers over een flink verlies voor de club Spakenburg: "Als je zoals ik tussentijds aantreedt moet de samenwerking altijd even wennen. Er zat beslist een stijgende lijn in, het ging de laatste weken steeds beter. Het vertrek van Chris is jammer voor ons, maar zijn beweegreden is begrijpelijk en die respecteer ik zeker." Bij dit alles was Klaas Hartog stellig in zijn constatering dat de twee personele perikelen geen afbreuk hebben gedaan aan het hoogtepunt dat de bekerwedstrijd bij Ajax voor zijn club was: "Geen sprake van, het was een prachtige ervaring voor ons en dat blijft ook zo. Emoties horen nu eenmaal bij voetbal, daar moet je mee omgaan. Meer dan dat is het absoluut niet."

 

Qua beginopstelling trad Spakenburg ten opzichte van de bekeravond iets gewijzigd aan. Doelman Leon ter Wielen nam als eerstgerechtigde in de competitie zijn plek onder de lat weer in. Dankzij ziekmelding van Koos Werkman nam Jasper Beekhuis nu direct de rechtsbackpositie in. Wegens de gedwongen absentie van Pires Tavares kreeg Roy Castien de taak de aanvallers Vince Gino Dekker en Jordi Bitter bij te staan.

 

De Blauwen openden dramatisch. De wedstrijd was nog geen vijf minuten oud of de bal lag al in het net achter Ter Wielen. Scheidsrechter Thijs Voncken kon niet anders dan een overtreding van Beekhuis op de in riante scoringspositie verkerende Yordi Teijsse met geel én een strafschop te bestraffen. Milan Hoek gaf de doelman vervolgens vanaf elf meter geen schijn van kans. "Wat we beslist niet moesten doen was binnen een paar minuten op achterstand komen," wist Meijers maar al te goed. Hij had graag gezien dat zijn ploeg in de openingsfase de tijd kreeg om over de eventuele vermoeidheid in de benen heen zou groeien. Na de vroege treffer vertoonde de eerste helft een eentonig beeld. Spakenburg slaagde er maar niet in om een vuist te maken.

 

Kenny Teijsse en Djuric Ascencion (17) complimenteren Milan Hoek voor het verzilveren van de strafschop die scheidsrechter Thijs Voncken al na vijf minuten spelen heeft toegekend aan AFC. Spakenburger Nathaniel Will baalt.

 

Er viel voor de blauwe aanvalslinie zelfs geen enkele kans te noteren. Leunend op de ijzersterke organisatie in de laatste linie maakte AFC simpelweg de dienst uit. Terwijl de vier Amsterdamse verdedigers stuk voor stuk uitblonken, liep het bij de rood-zwarten voorin echter een stukje moeizamer. Nu Raily Ignacio wegens schorsing ontbrak, speelde Yordi Teijsse nadrukkelijker als centrumspits, met zijn broer Kenny daar kort achter. Beiden ontbeerden de bij hen zo vaak wel aanwezige echte brille, maar ze compenseerden dat met ijver. Slechts dankzij ontbrekende scherpte bij AFC ontkwam Spakenburg kort voor rust aan een verdubbeling van de achterstand.

 

Meijers bracht in de rust vers bloed in het veld. De onzichtbare Majid Ghaddari mocht in de warme kleedkamer achterblijven, evenals Jordi Bitter. Diens vervanger Kevin Sterling nam in het tweede bedrijf het voortouw bij een soort van blauwe wederopstanding. Met hervonden energie knokte Spakenburg zich in ieder geval optisch langszij bij AFC. De gelijkwaardigheid verhoogde de attractiviteit van het spel voor de kleumende toeschouwers. De stootkracht bleef echter onverminderd nul komma nul. Zes minuten voor tijd maakte Yordi Teijsse met een rake kopbal een einde aan de nog resterende onzekerheid. De 2-0 werd tevens de eindstand. Invaller Marlon Versteeg kreeg nog wel de ultieme kans op de aansluitingstreffer voor zijn voeten, maar in plaats van in het net gleed hij de enige echte kans voor Spakenburg tegen de paal.

 

"Verdiende winst voor AFC," erkende Meijers. "Zij gingen het best met het veld en de omstandigheden om. Behalve gemis aan stootkracht heb ik mijn ploeg niets te verwijten. Ik zag een strijdbaar Spakenburg dat er in de tweede helft nog een echte wedstrijd van maakte. Vermoeidheid van woensdagavond was voor mij niet zichtbaar, op misschien het eerste kwartier na." De coach beaamde dat de nederlaag met zich meebrengt dat Spakenburg zich voorlopig moet schikken in een positie in het grauwe middenveld op de ranglijst.

 

Marlon Versteeg (9) en Djuric Ascencion staan neus aan neus.

 

Het perspectief van AFC is een stuk positiever, rekende AFC-trainer Ulrich Landvreugd zijn gehoor voor: "Vorig seizoen stonden we ergens op een bepaald moment acht punten achter IJsselmeervogels en nu negen punten achter HHC Hardenberg." Waarmee de coach die vorige week voor een nieuw seizoen bijtekende bij AFC maar wilde zeggen dat een tweede titel nog altijd binnen bereik ligt. "Feit is dat wij dit seizoen de landskampioen zijn waarvan iedereen wil winnen. Ploegen zetten een stapje extra, terwijl wij ervoor moeten waken om niet net iets te gemakkelijk te denken. Een achterstand in de laatste fase van wedstrijden wegwerken is geen automatisme meer, nu wij de te kloppen ploeg zijn. Elk minimaal verlies aan scherpte wordt afgestraft." Landvreugd toonde zich terecht dik tevreden over de organisatie die zijn ploeg tegen Spakenburg liet zien. Wat dat betreft zat het met de scherpte goed bij Amsterdammers.

 

Het 125-jarige AFC betrekt binnen afzienbare tijd op ruim honderd meter van het huidige clubhuis een modern onderkomen. Het bijbehorende nieuwe kunstgras-hoofdveld is nog dit seizoen bespeelbaar, het nieuwe clubhuis zal iets langer op zich laten wachten. Een krachten verslindende wedstrijd als tegen Spakenburg, loodzwaar door het zompige natuurgras, behoort tegen die tijd voorgoed tot het verleden.

 

AFC - Spakenburg 2-0 (1-0)

Doelpunten 5. Milan Hoek (strafschop) 1-0
84. Yordi Teijsse 2-0
Scheidsrechter T. Voncken
Toeschouwers 250
AFC Zonneveld, Kulhan, Markiet, Maatsen Gele kaart, Claver Gele kaart, Hoek, Kenny Teijsse, Schilder, Belarbi, Yordi Teijsse, Ascencion Gele kaart (89. Kwee)
Spakenburg Ter Wielen, Will, Beekhuis, Beijer Gele kaart, Van der Neut, Van den Houten, Ghaddari (46. Eindhoven), Castien (73. Versteeg), Koelewijn, Bitter (46. Sterling), Dekker

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures