Nieuws

Excelsior Maassluis bouwt spanning op

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

31 januari 2020

Na zo'n zonnig trainingskamp is Excelsior Maassluis ook weer met een zonnig gemoed aan het vervolg van de competitie begonnen, maar de uitslagen na de winterstop houden nog niet over. Tegenover de overwinning op Jong FC Volendam (3-2) stonden nederlagen tegen Kozakken Boys (2-0) en Rijnsburgse Boys (4-3). Onwillekeurig heeft Excelsior Maassluis de spanning opgebouwd.

 

Plaats dertien op de ranglijst is namelijk voor de amateurclubs in de Tweede divisie een p/d-plek in de wetenschap dat de positie van de twee belofteteams onaantastbaar gemaakt is door de KNVB. Die kunnen niet degraderen. Er gaan toch wel stemmen op om net als de Derde divisie ook de Tweede divisie BVO-vrij te maken. De BVO 's zelf vinden het nog steeds prachtig, week in week uit tegenstanders van niveau ontmoeten, maar die liefde komt niet van twee kanten.

 

11 mei 2019: Excelsior Maassluis wint zijn thuiswedstrijd tegen AFC (toen al kampioen) met 3-1.
Op de foto: Sekou Sylla maakt zich extra lang.
Foto: Harry Noordhof

 

Er breken dus serieuze weken aan voor Excelsior Maassluis, de huidige nummer dertien.Het voetbal van de ploeg van Dogan Corneile kan de toets der kritiek wel doorstaan, zo willen de geluiden, maar de 'tricolores' krijgen veel (te veel) tegentreffers te verwerken, acht stuks in drie duels na de winterstop. In december brak Daan Smith op de training zijn sleutelbeen op twee plaatsen. Het is wel duidelijk dat Excelsior Maassluis smacht naar de rentree van de centrale verdediger.

 

AFC is de komende tegenstander. De regerend kampioen van de Tweede divisie loopt nog steeds over van kwaliteit, maar die komt dit seizoen nog niet echt uit de verf. De Amsterdammers lopen negen punten achter bij lijstaanvoerder HHC Hardenberg. Niettemin hield coach Ulrich Landvreugd na de 2-0 overwinning de moed erin met zijn opmerking dat hij verwacht dat AFC nog actief gaat meedoen voor de hoofdprijs. Dat betekent dat Excelsior Maassluis nog eens extra op zijn tellen zal moeten passen. Punten pakken is het devies om onderin weg te komen, want alleen mooi voetballen levert niks op.

 

De streekderby tussen VVOG en DVS '33 Ermelo - op nog geen vijf fietskilometers bij elkaar vandaan - heeft twee speerpunten. Gaat VVOG zich nog een keer oprichten en dan uitgerekend tegen de veel sterker geachte buurman? VVOG zette begin december coach Pieter Mulders aan de kant, maar Henk Drost (interim) en Raymond Schuurman (per 1 januari als hoofdcoach aan de slag) hebben de reeks verliespartijen niet weten te onderbreken. De Harderwijkers hebben een serie achter de rug van tien nederlagen. En na de winterstop maakten de 6-0 (bij Hoek) en 5-0 (bij Excelsior '31) het allemaal nog schrijnender. Het was bijna onvermijdelijk, VVOG is naar de laatste plaats in de Derde divisie geduikeld.

 

Eerder dit seizoen: DVS '33 Ermelo wint dankzij een lucky goal (vrije trap Soufian Moro) met 1-0 van VVOG.
Op de foto: Randy Onuoha (VVOG) troeft Benjamin Roemeon af.
Foto: Orange Pictures

 

Dat belooft allemaal weinig goeds voor VVOG. Nu de machine van Sparta Nijkerk toch haperingen gaat vertonen, zal DVS '33 Ermelo het idee hebben gekregen dat er mogelijk toch nog iets te halen valt. Probleem is alleen dat de Ermeloërs na het vertrek van Richard Plug (per direct op 15 november) veel wisselvalliger zijn gaan presteren. Het is hollen of stilstaan geworden, een euvel dat de club wel vaker parten heeft gespeeld. In seizoen 2017-18 was DVS '33 Ermelo in de Derde divisie de meest scorende ploeg (74 treffers) en afgelopen seizoen schoot en kopte de hoofdmacht zelfs 102 goals bij elkaar, maar beide keren greep Door Vereniging Sterk naast de hoofdprijs en pakte (extra zuur) ook geen periodetitel. De honger om een stapje hoger te gaan voetballen is daardoor alleen maar harder gaan knagen in Ermelo.

 

Het kon niet uitblijven. Staphorst knoopte de ene overwinning aan de andere in de hoofdklasse B en nam op speeldag 16 de koppositie over van Eemdijk. Heel langzaam waren de Staphorsters steeds dichterbij geslopen en toen Eemdijk eindelijk een keer meewerkte door te verliezen, schoof de ploeg van Paul Weerman door naar plek één op de ranglijst. Dat is de enige plek die telt voor Staphorst. Kom niet aan met het verhaal dat een periodetitel ook een prijs is en kans geeft op promotie. Die weg is te vaak doodgelopen om nog aantrekkingskracht uit te oefenen, afgelopen seizoen nog. SC Feyenoord (0-3 en 4-0) was niet het probleem, maar Gemert (2-1 en 1-2) gooide de deur naar de Derde divisie dicht voor de neus van Staphorst. De titel pakken en anders niet, zo zal de club erin staan.

 

Staphorst, sezioen 2019 - 2020
Foto: website Staphorst

 

Staphorst ontvangt Volendam. De 'wijdbroeken' deden afgelopen seizoen ook een gooi naar de Derde divisie, maar sneuvelden in de finale met Sparta Nijkerk (2-1 en 1-3). Dit seizoen is Volendam geen schim meer van de mooie voetbalploeg van een jaar eerder. De ploeg van Sander Middelbeek staat op een bescheiden tiende plaats. Eerder dit seizoen kwamen beide clubs tegen elkaar uit op 1-1. Een week later verloor Staphorst nog punten aan Urk (0-0), maar vanaf dat moment begon de mars van Staphorst. Zeven gespeeld, geen puntenverlies en een doelsaldo van 27-4. Indrukwekkend, een andere term is er niet voor.

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

Excelsior Maassluis - AFC
VVOG - DVS '33 Ermelo
Staphorst - Volendam