Nieuws

Excelsior Maassluis is een zorgenkindje geworden

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

2 februari 2020

MAASSLUIS - Het ene seizoen is het andere niet. In mei vorig jaar vond Excelsior Maassluis zich terug op plek twee achter kampioen AFC. Na speeldag 20 in de Tweede divisie is het nu even zoeken naar de ploeg van Dogan Corneille, trede dertien op de ladder, een plek die straks verplicht tot de alom gevreesde p/d wedstrijden.
 

Op de vraag aan Corneille na de 2-3 nederlaag tegen AFC of hij zich zorgen maakt, volgde een oneliner antwoord: "Wat denk je zelf?" Aan het slot van de nababbel kwam nog de opmerking: "Ik heb verder niet zo veel te zeggen." Veelzeggend natuurlijk voor een coach die zijn ploeg die middag hopeloos had zien falen. Nou is Corneille niet de persoon er naar om zo maar even de handdoek te gooien. Nog veertien duels te gaan trouwens, maar het was toch al weer de derde verliespartij na de winterstop en daar valt een tendens in te ontdekken die wel degelijk zorgen baart. Tegen Kozakken Boys (2-0) ging het in de laatste tien minuten fout. Bij Rijnburgse Boys nam Excelsior Maassluis de leiding (0-1), kwam achter (3-1), knokte zich keurig terug (3-3) om aan het eind (4-3) toch met lege handen te staan. Tegen AFC een soortgelijk verhaal. Snel op achterstand, bij rust omgedraaid in een 2-1 voorsprong, maar net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd trok AFC de winst naar zich toe. Een wedstrijd duurt negentig minuten plus vaak ook nog een beetje. Juist in dat beetje kan het ook meezitten. Tegen Jong FC Volendam maakte Excelsior Maassluis in blessuretijd de winnende 3-2. 

 

Sekou Sylla (links) duelleert met Johan Kulhan.

 

Excelsior Maasluis krijgt veel tegentreffers te verwerken dit seizoen. De teller staat momenteel op 42. Alleen ASWH (51) en Jong FC Volendam (53) doen het nog slechter. Dat aantal (42) steekt schril af bij eerdere cijfers. In voorgaande seizoenen in de Tweede divisie etaleerde Excelsior Maassluis regelmatig zijn defensieve kracht. In 2019 kwam de eindbalans uit op 38 tegentreffers en ook in 2018 (43) en 2017 (30!) kon de ploeg voor verdedigen een mooi rapportcijfer overleggen. En dat gold evenzeer voor het kampioensjaar 2016. In het laatste seizoen van de topklasse hield Excelsior Maassluis maar liefst elf keer de 'nul' (31 tegengoals).

 

Kom daar nu eens om. Excelsior Maassluis zag aan het eind van vorig seizoen rechtsback Milan van Ewijk vertrekken naar ADO Den Haag en ook Marouane Afaker (Katwijk) en Tobias Kleijweg (Excelsior) vonden elders emplooi. Dat is ook een beetje het lot van de club. Excelsior Maassluis fungeert maar al te vaak als opleidingsinstituut voor andere clubs, terwijl het budgettair vermogen ontbreekt om dat te compenseren met het aantrekken van reeds gearriveerde topvoetballers. Nog een klein wonder dat Excelsior Maassluis tijdens het transferwindow Omar el Baad (Umeå FC) en Quivi Fowler (Cardiff City) kon toevoegen aan de selectie. El Baad kreeg tegen AFC een basisplaats en had het meer dan lastig tegen 'zwaargewichten' als Raily Ignacio, Kenny Teijsse en later in de tweede helft ook Yordi Teijsse. Fowler kreeg vanaf minuut 74 een invalbeurt toebedeeld. De wissel was een ruil van het ene lichtgewicht voor het andere van Redouan Omar Ouali.

 

Vergelijk dat dan met de wissels bij AFC. Yordi Teijsse begon op de bank, maar kwam na een klein uur spelen in de plaats van de fragiel ogende Fouad Belarbi. Yordi Teijsse liet wel degelijk zien waarom hij geen basisplaats had, maar alleen al zijn fysieke aanwezigheid legde gewicht in de schaal. En halverwege de tweede helft kwam Tim Linthorst (zou in Maasluis zonder meer basisspeler zijn) als vervanger van Cody Claver. Een lichtvoetige linksback (speelde een puike wedstrijd tot zijn wisselmoment) maakte plaats voor een lichamelijk sterkere en ook langere verdediger. Toeval dat Linthorst de gelijkmakende 2-2 binnen ramde? Dat is mogelijk, maar met evenveel recht kon AFC-coach Ulrich Landvreugd het een gouden wissel noemen. Uiteraard was Landvreugd opgelucht na afloop. "We blijven meedoen bovenin", luidde zijn conclusie. 

 

Scheidsrechter Jesse Rozendal volgt het duel tussen Stephan Kruithof en Kenny Teijsse (glijdend naar de bal) van nabij. 

 

De drie mutaties, die Corneille in de tweede helft doorvoerde, brachten geen enkele vooruitgang teweeg. Robin van der Ende (voor Milton Klooster, die geblesseerd uitviel), de eerder genoemde Fowler en Kilian Berkhout (voor Daan Blij) deelden mee in de algehele malaise waarin het elftal van de thuisclub verkeerde. "We hebben in de tweede helft nog geen drie keer de bal naar de goede kleur gespeeld", legde Corneille zijn voorspelbare vinger op de zere plek. "Blijf bouwen, blijf bouwen", had hij tijdens de wedstrijd zijn spelers nog geprobeerd bij de les te krijgen. Maar probeer maar eens iets te bouwen op permanent, maar vooral ook onnodig balverlies. Linkerschoen aan rechtervoet, zo iets moet het geweest zijn. Of nieuw schoeisel dat klemt en wringt en nog geen geheel vormt met het lichaam. Corneille moet er moedeloos van geworden zijn, want Excelsior Maassluis wist in de hele tweede helft niet één keer fatsoenlijk in de buurt van het AFC-doel te komen.

 

Alleen in het laatste kwartier van de eerste helft kregen de 'tricolores' grip op de wedstrijd, andersom geredeneerd, duizelde het AFC even van het combinatievoetbal van de tegenstander. De 1-1 van Sekou Sylla was het resultaat van een aanval over veel schijven. En even later legde Jesse Rozendal de bal gedecideerd op de stip toen Ouali in de mangel was gegaan bij Dalian Maatsen en Claver, waarna Blij vanaf elf meter secuur raak schoot. Met een 2-1 ruststand had Excelsior Maasluis zowaar het wedstrijdbeeld omgedraaid. AFC vloog voortvarend uit de startblokken. Noem een plek waar geen klasbak staat opgesteld bij de Amsterdammers. Van meet af aan was er sprake van dreiging voor het Maassluizer doel. En spelhervattingen tellen ook mee, zo toonde centrale verdediger Maatsen aan. Met een fraaie curve verdween de vrije schop in het net. In de fase daarna vergat AFC zich te belonen voor zijn goede spel, met tot gevolg een tegendraadse tussenstand halverwege.

 

Robbert Schilder (tweede van rechts) weet dat hij met zijn rake vrije schop AFC vlak voor tijd een 2-3 overwinning heeft bezorgd. Dalian Maatsen, Tim Linthorst en Johan Kulhan gaan hun ploeggenoot fêteren.

 

In de tweede helft zette AFC zijn straalstroom van het eerste halve uur weer aan. Het wachten was op doelpunten van Amsterdamse makelij. Robbert Schilder was een aantal keer link bezig met zijn vrije schoppen. Maar de uitgelezen kans op 2-2 kwam toen Rozendal ook AFC een strafschop toekende. Even daarvoor leek dat al te gaan gebeuren, maar toen Ignacio tegen de vlakte ging, was dat een vorm van een optelsom. Milan Hoek maakte er alleen een potje van met zijn totaal mislukte poging tot een 'Panenka'. Leuk als die truc van een boogballetje over een naar een hoek duikende keeper heen lukt, maar zo niet, dan sta je compleet voor aap.

 

Dat had een tik kunnen betekenen voor AFC, maar die moest dan komen van Excelsior Maasluis, dat het vooral met zichzelf te kwaad had. AFC kon dus blijven pressen en oogstte in de slotfase, eerst met Linthorst na een slalomactie van Melvin Grootfaam. Schilder trad daarna op als matchwinnaar met zijn vrije schop van een meter of twintig. In zekere zin mocht doelman Jean-Paul van Leeuwen zich de 2-3 aantrekken. De bal sloeg binnen hoog in het midden van het doel. Dat ongeluk kon er ook nog wel bij voor Excelsior Maassluis dat de deken van ellende toch zelf over zich heen had getrokken. In Maassluis wacht men met smart op de rentree van Daan Smith, die herstellende is van een dubbele breuk in zijn sleutelbeen. Samen met routinier Sefa Kurt komt er dan mogelijk in het centrum van defensie weer meer rust. Dat zal broodnodig zijn om uit de problemen te komen, waarin Excelsior Maassluis onwillekeurig verzeild is geraakt.

 

Excelsior Maassluis - AFC 2-3 (2-1)

Doelpunten 9. Dalian Maatsen 0-1
37. Sekou Sylla 1-1
41. Daan Blij (strafschop) 2-1
78. Tim Linthorst 2-2
89. Robbert Schilder 2-3
Scheidsrechter J. Rozendal
Toeschouwers 400
Excelsior Maassluis Van Leeuwen, Klooster (67. Van der Ende), El Baad, Kurt Gele kaart, Van den Beemt Gele kaart, Kruithof, Dercks, Ouali Gele kaart (74. Fowler), Sylla, Blij (77. Berkhout), Van den Berg
AFC Zonneveld, Kulhan, Markiet, Maatsen, Claver (69. Linthorst), Hoek, Schilder, Kenny Teijsse, Belarbi (57. Yordi Teijsse), Ignacio, Grootfaam

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures