Nieuws

VVOG recht rug juist tegen sterker DVS '33 Ermelo

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

2 februari 2020

HARDERWIJK - Een derby is altijd een onberekenbare wedstrijd. Dat zou volgens de vele supporters (zo'n 2500) die het duel tussen VVOG en DVS'33 Ermelo kwamen bezoeken, deze keer ook wel eens het geval kunnen zijn. Al werd vooraf aan de wedstrijd op sportpark De Strokel in Harderwijk aan de rode lantaarndrager VVOG weinig echte kansen toegedicht tegen de nummer twee in de Derde divisie.

 

Maar er komen vaak verborgen krachten naar voren bij een 'underdog' en zo ook nu. VVOG beet zich vast in het duel en stond bij rust zelfs op een 1-0 voorsprong. DVS '33 Ermelo vocht in de tweede helft voor wat het waard was en had wel een doelpunt met grensrechterlijke inmenging nodig om aan de gelijkmaker te komen: 1-1.

 

Dean van Ooijen stelt alles in het werk om de pass van Christiaan van Hussen te onderscheppen. 


Minder dan zes kilometer liggen beide sportparken van elkaar, maar er kan dit seizoen toch gesproken worden van een wereld van verschil. Niet op het gebied van de onrust in de trainersstaf. Bij VVOG werd Pieter Mulders vervangen door Raymond Schuurman en bij DVS '33 vertrok Richard Plug plotseling en inmiddels staat Simon Ouaali voor de groep. Wat het verschil maakt, zijn de resultaten. Tien nederlagen op rij zijn de reden dat VVOG nu op de onderste plaats staat. DVS '33 wint niet alle wedstrijden en is vaak wisselvallig, maar is nog wel één van de belagers van koploper Sparta Nijkerk (afstand nu zeven punten). Er is duidelijk een stevige selectie neergezet in Ermelo, al is nu ook duidelijk geworden dat daarvan een aantal spelers aan het eind van het seizoen weer zal vertrekken. Bij VVOG is dat neerzetten van een op deze klasse geënte groep niet echt gelukt.

 

Het budget voor de selectie van VVOG is in het nauw gekomen door de voorgenomen verbouwing van het sportpark. Er is een bedrag van 1,2 miljoen euro nodig om alle verbeteringen (bijvoorbeeld een tribune met daaronder kleedkamers) te verwezenlijken. Eind van dit jaar wil men beginnen met de broodnodige ingrepen op De Strokel. Tussentijds heeft de technische commissie als versterking Dean van Ooijen (Westlandia) binnengehaald. Maar de overgang van Yannick Bouw (VVSB) is door gesteggel met de club uit Noordwijkerhout nog niet voor elkaar. De KNVB is nu ingeschakeld om alles voor elkaar te brengen.

 

De situatie waar veel om te doen was na afloop. De kopbal van Cristiaan van Hussen (onzichtbaar op de foto) zou pas achter de doellijn gestopt zijn door doelman Paul Eppink. Deze momentopname is daarvan geen bewijs, juist het tegenovergestelde. 

 

De wedstrijd tussen de nummer twee en nummer laatst kwam maar moeizaam op gang. VVOG hield zijn verdediging goed gesloten. Nu hadden de lange Tim Muller en Jan Jurrien Hop niet zoveel moeite met de veel te lage voorzetten van de ploeg uit Ermelo. Pas toen Muller in de 18-de minuut in de fout ging, kon Joshua Patrick alleen op doelman Paul Eppink (ooit onder de lat bij DVS '33) af. De doelman wist wel een treffer te voorkomen. Zonder dat het duel hard of gemeen was, bleef het spel rommelig als gevolg van blessures die verzorgd moesten worden. Dan opeens, tin minuten voor rust, kwam de thuisploeg op een voorsprong. Bij DVS '33 was de organisatie even weg door een blessuregeval bij verdediger Roald de Vries. Na veel geharrewar in het doelgebied kon uiteindelijk Rihairo Meulens de bal langs doelman Daan Huisman krijgen: 1-0. Een fikse opsteker voor de thuisploeg, maar zeker een grote tegenvaller voor de ploeg van Ouaali, die volgend seizoen nog geen nieuwe club gevonden heeft.

 

De nummer twee van de ranglijst was het wel aan zijn stand verplicht om een tandje bij te schakelen. In de eerste helft lukte dat nog niet, maar na de pauze kwam er veel meer pit in het spel. VVOG moest verder terug in de verdediging, maar dat zorgde er wel voor dat de ruimte voor de snelheid van Olivier Pilon, Joshua Patrick en Benjamin Roemeon te beperkt werd. Het moest nu komen van individuele acties en de juiste aanvoer vanuit het middenveld. Op dat middenveld maakte Christiaan van Hussen, na een lange weg met blessureleed, weer zijn opwachting. In de 51-ste minuut zorgde hij voor de gelijkmaker, al was niet iedereen het daar mee eens. Van dichtbij kopte hij richting doel. Doelman Eppink keerde de bal, maar zou dat volgens assistent Van Mun achter de doellijn hebben gedaan. De discussies die volgden waren heftig, maar veranderde niets aan het standpunt van de assistent: 1-1.

 

Na afloop was Eppink nog boos. "Hij was zeker niet achter de doellijn en een aantal spelers van DVS '33 zeiden dat ook. Zo'n man aan de zijlijn beslist dat dus", mopperde de VVOG-doelman. Na de gelijkmaker ook direct de betere fase voor de bezoekers. Soufian Moro schoot in de handen van Eppink en de vrijstaande Roemeon kopte naast. De grootste mogelijkheid kreeg Pilon, maar zijn gepingel in het strafschopgebied van VVOG strandde voordat hij kon schieten. Verder hield VVOG met veel verdedigers voor Eppink stand en haalde na tien nederlagen op rij nu toch een punt uit de derby die men in Harderwijk zeker niet wilde verliezen.

 

Tim Muller blokkeert het schot van Olivier Pilon.

 

Coach Schuurman was best trots op zijn ploeg: "We zijn al weken in een opgaande lijn bezig. Alleen ging het steeds net mis. Nu hebben ze aangetoond dat ze ook echt willen en dat was de laatste tien procent die we nodig hadden." Zijn collega Ouaali was natuurlijk teleurgesteld: "We waren het toch aan onze stand verplicht om hier te winnen. In de eerste helft leek het eigenlijk nergens op. Misschien onder de indruk van het vuurwerk of de ambiance, het was veel te plichtmatig. Na de pauze was het veel beter. We wilden over de vleugels gaten in hun hechte verdediging vinden. Die kwamen er wel, maar ja dan moet je dat wel in doelpunten omzetten. Gezien de kansen hadden we hier ook moeten winnen." Ouaali moest dus genoegen nemen met slechts één punt en zag ODIN '59 stijgen naar de tweede plaats.

 

Ondanks het gelijk spel met een kwalitatief veel betere tegenstander kan er voor VVOG na vier seizoenen zomaar een einde komen aan het avontuur in de Derde divisie. Voordat VVOG promoveerde naar de Derde divisie speelde de club in totaal zeventien jaar in de hoofdklasse, onderbroken door drie seizoenen in de eerste klasse. Terugvallen naar de hoofdklasse, daar zit niemand op te wachten bij de club waar ooit Dwight Lodeweges (nu assistent bij het Nederlands elftal) als trainer op de bank heeft gezeten. Maar de afstand naar de eerste veilige plek op de ranglijst is inmiddels wel opgelopen naar elf punten.

 

VVOG - DVS '33 Ermelo 1-1 (1-0)

Doelpunten 34. Rihairo Meulens 1-0
51. Christiaan van Hussen 1-1
Scheidsrechter M. Oosting
Toeschouwers 2500
VVOG Eppink, Fadili, Muller, Hop, Kluiver Gele kaart, Vossebelt (32. Snijders), Latupeirissa Gele kaart, Kersten, Ahrens, Meulens, Van Ooijen (90. Bottenheft)
DVS '33 Ermelo Huiskamp, Van den Burg, Bouwman Gele kaart, Jonker, De Vries (35. Enrico Patrick), Vloedgraven, Moro (76. Uiterloo), Van Hussen (61. Öztürk), Joshua Patrick, Pilon, Roemeon

 

Tekst: Rob Kemper

Foto's: Orange Pictures