Nieuws

Staphorst gaat vol voor de titel

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

2 februari 2020

STAPHORST - In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor toekomst. Hoewel aangenomen mag worden dat dit ook voor negatieve uitkomsten geldt, is iedereen bij Staphorst er van doordrongen dat de geelblauwen er dit seizoen goed aan doen om het niet op de nacompetitie te laten aankomen. De club wil immers omhoog en de enige zekere weg daartoe is het veroveren van de titel.


De titel net missen en vervolgens in de slopende nacompetitie naast de felbegeerde promotie grijpen, groeide de afgelopen seizoenen uit tot een waar Staphorster voetbaltrauma. Na de zevende overwinning op rij plus de nederlaag van lijstaanvoerder Eemdijk tegen ACV was het zover. De selectie van coach Paul Weerman kwam onbetwist op pole position te staan. Normaal gesproken zou de thuiswedstrijd tegen Volendam de twee punten voorsprong niet in gevaar mogen brengen, maar met de technisch bovenmatig begaafde amateurs uit het voormalige vissersdorp weet je het nooit. Feit is dat de wijdbroeken in het lopende seizoen nog niet veel potten wisten te breken. Volendam-coach Sander Middelbeek kampt al maanden met blessuregevallen in zijn selectie, een lijn die de oefenmeester naadloos doortrok naar de actualiteit: "Vandaag misten we zeven basisspelers, daardoor moest ik een beroep doen op jongens uit het tweede. Die jongens, en met hen het hele elftal, werkten absoluut keihard. Dan vind ik het toch minder erg dat het voetbal niet zo goed was."

 

Martin van 't Ende tikt de bal door naar zijn ploeggenoot Marlon Luchtenberg.

 

De opmerking van Middelbeek over minder goed voetbal gold trouwens onbedoeld voor beide teams. Want ook Staphorst slaagde er vrijwel geen moment in om sprankelend spel op de grasmat te leggen. De zware natuurgrasmat was sowieso niet bevorderlijk voor hoogstandjes. De thuisploeg nam in de eerste minuten direct het heft in handen om het daarna de gehele eerste helft niet meer af te staan. Het tempo was echter te laag om de Volendammers echt in het nauw te brengen. Qua oogst moest de equipe van Weerman zich dan ook tevreden stellen met een handvol hoekschoppen en een paar doelrijpe mogelijkheden. Aanvoerder Martijn Brakke liet zowel koppend als schietend zien dat zijn vizier vooralsnog de juiste scherpte ontbeerde.

Volendam zette er maar bar weinig tegenover, al werd gaandeweg welk duidelijk dat spitsen als Daan Ibrahim en Kevin Giele geen moment uit het oog mochten worden verloren. Met name laatstgenoemde profiteerde enkele keren bijna van slordigheden in de verdediging van Staphorst. Volkomen terecht benoemde Weerman in zijn nabeschouwing de aanvalslinie van Volendam als factor om rekening mee te houden. Zo tegen het einde van de eerste helft wist de coach van Staphorst duidelijk wat hem te doen stond: "Er moest meer diepte in ons spel komen. Mike Reuvers zou daarom rond de zestigste minuut ingebracht worden. Ik moest die wissel echter al in de rust doen, omdat linksback Mark Schra door een blessure niet verder kon. Reinier Crediet schoof hierdoor naar de linksbackpositie, Justin Benjamins kwam nadrukkelijker op de linkervleugel terecht en Mike Reuvers dan vanaf rechts."
 

De ingreep pakte wonderwel goed uit, althans in de eerste minuten na de hervatting. Met de roep om meer diepte in het achterhoofd bestookten de Staphorsters de vijandelijke verdedigingslinie met de ene hoge bal naar de andere. Bij één van de eerste daarvan was het beoogde doel direct een feit, want op de kopbal van de opeens voor zijn neus opduikende Brakke had doelman Niels Ras geen verweer. Even leek de voorsprong de thuisploeg vleugels te geven, maar al snel kantelde het beeld. Staphorst raakte zienderogen de weg kwijt, enerzijds door eigen slordigheden, anderzijds doordat Volendam het spel een stuk naar voren verlegde. Met maar één doelpunt verschil was de strijd nog lang niet gestreden. Tot geluk van Staphorst groeide tweede doelman Jorick Maats in de fase nadrukkelijk in zijn rol onder de lat. Maats is de vervanger van de langdurig geblesseerde René Oosterhof.

 

Erik Bakker (rechts) gaat de strijd aan met Nick Tol. 


Halverwege de tweede helft was het geblesseerd uitvallen van Volendammer Wessel Stuyt een ronduit nare gebeurtenis. De pijnkreten van de na een fors duel ter aarde gestorte middenvelder deden heel sportpark De Noorderslag huiveren. "Hij is nu met zijn ouders naar het ziekenhuis," meldde Middelbeek in zijn perspraatje. "Hij heeft twee gebroken tanden, dat is beslist een nare blessure."

 

Tegen het einde van de wedstrijd stokte het aandringen van Volendam. De spanning hield door de smalle marge echter onverminderd aan. Pas in de ruime extra tijd slaagde Staphorst er in om zich in veilige haven te spelen. Eerst rondde Martin van 't Ende een rebound doeltreffend af, nadat Niels Ras een schot van Brakke nog net wist te keren. Stan Haanstra tenslotte bekroonde de ijver die hij de gehele wedstrijd toonde met de treffer die de eindstand toch nog op een ruime 3-0 bracht. Vergeten waren daarmee de momenten dat het 'net niet' was voor de rappe aanvaller, onder andere bij zijn schot op de lat een paar minuten eerder.

"Het was een lastige wedstrijd, en wij speelden stroef", erkende Haanstra even later, "maar het belangrijkste is dat wij wel wonnen." Feitelijk was dat ook de boodschap van Weerman. "Dit was misschien wel de minste uitvoering in onze succesreeks, maar wat telt is dat we gewonnen hebben. Ook een mindere wedstrijd naar je toe trekken, als je dat kunt, dan doe je wat je moet doen als je voor de titel gaat. De jongens zaten er direct na afloop wat sip bij, want ze waren niet blij met hun stroeve spel. Kijk naar het resultaat, zei ik ze. Ondanks een mindere dag versloegen jullie een sterke tegenstander."

 

Mike Reuvers opgejaagd door drie Volendammers. 

 

De gedreven coach ging in één moeite door met zijn antwoord op de vraag of Staphorst voor het kampioenschap gaat. "Ja, wij willen de titel. Ik zou nu niet geloofwaardig meer zijn als ik zou zeggen dat een plekje bij de eerste vijf al mooi zou zijn. We zijn nu twee punten los van achtervolger Eemdijk, en we scoorden al vijfenvijftig keer. Met nog dertien wedstrijden te spelen weet ik ook dat er nog heel veel kan gebeuren. Na onze wat wisselvallige start zijn we als ploeg nu al een lange periode sterk bezig. In goede doen zijn wij de best voetballende ploeg in deze hoofdklasse." Met een brede glimlach beaamde Weerman dat Staphorst wel kampioen móet worden, al is het maar om niet opnieuw dat bij Staphorst vermaledijde toetje te moeten spelen: "De jongens met ervaring zeggen me in de kleedkamer namelijk steeds dat ze helemaal klaar zijn met die nacompetitie."

 

Staphorst - Volendam 3-0 (0-0)

Doelpunten 47. Martijn Brakke 1-0
90+1. Martin van 't Ende 2-0
90+5. Stan Haanstra 3-0
Scheidsrechter W.M. Kieft
Toeschouwers 450
Staphorst Maats, Muis, Crediet, Van 't Ende, Haanstra, Brakke, Luchtenberg (83. Koster), Mulder, Bakker (79. Van Houten), Schra (46. Reuvers), Benjamins
Volendam Ras, Schokker, Jaap Tol, Karregat, Stuyt (64. Kras), Van Baarsen, Kroon, Springer (83. Eric Veerman), Nick Tol (30. Speijk), Ibrahim Gele kaart, Giele

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Henk Timmerman