Nieuws

De moederwedstrijd in de bollenstreek

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

7 februari 2020

Wanneer Noordwijk en Quick Boys zaterdag het veld betreden, is dat sinds de invoering van de eerste klasse (1970) voor de 80-ste keer dat beide clubs in competitieverband met elkaar de strijd aanbinden. Is 1941 het peilmoment, het jaar waarin het zaterdagmiddagvoetbal officieel onder de vlag van de KNVB kwam, dan komt de teller uit op 108. Het is met recht de moederwedstrijd in de bollenstreek.
 

Om de landstitel streden beide clubs nog nooit met elkaar. Dat is trouwens ook nooit gebeurd met andere bollenclubs onderling. Wel was er die ene beslissingswedstrijd op 21 mei 2011 om het kampioenschap van de hoofdklasse A. Quick Boys was op basis van een beter doelsaldo als eerste gefinisht, maar dat gaf destijds niet de doorslag, zoals dat nu wel het geval is. Noordwijk, in puntentotaal gelijk met de aartsrivaal, kreeg dus een herkansing op het kampioenschap en dus directe promotie naar de topklasse. Het duel liep uit op een verlenging waarin het doelpunt van Stefan Mertens goud waard bleek te zijn. De winnaar (Noordwijk) hangt van zo'n gelukzalig moment in de clubgeschiedenis een wandplaat in de bestuurskamer. De verliezer probeert uiteraard de herinnering uit het geheugen te poetsen.

 

Quick Boys is sinds 1941 nooit gedegradeerd. De Katwijkers misten wel een paar keer de boot om in de voetbalpiramide in opbouw op het hoogste niveau te blijven. In 2010 wist Quick Boys zich niet te kwalificeren voor de nieuwe topklasse en toen het de'blauw-witten' onder Jan Zoutman in 2016 wel lukte kampioen te worden in hoofdklasse, was de Derde divisie (het jaar daarvoor nog topklasse) niet meer de top. In 2016 was de Tweede divisie het hoogste platform geworden. Het werd nog een paar jaar geduld oefenen. Vorig seizoen voegde Quick Boys zich via de nacompetitie bij de eliteclubs van het amateurvoetbal.

 

Vorig seizoen kwamen Noordwijk en Quick Boys elkaar voor het eerst tegen in de Derde divisie (1 december 2018). Meer spannend dan mooi eindigde het duel aan de Duinwetering in 1-1.
Op de foto: Kasper Michel (Noordwijk) en Dennis Kaars (Quick Boys) houden elkaar gevangen.   
Foto: Orange Pictures

 

Noordwijk werd in mei vorig jaar kampioen en dat was de tweede titel op rij. Ook Noordwijk was er 1941 bij toen de KNVB startte met een vierde klasse, destijds het hoogst mogelijke. Ook Noordwijk moest wel eens passen in de jaren (1946, 1956 en 2010), waarin de voetbalbond een hogere klasse toevoegde, maar de club wist later (1948, 1961 en 2011) altijd weer aansluiting te krijgen. Alles bij elkaar is Noordwijk door de jaren heen één keer gedegradeerd. In 2014 viel Noordwijk als herkanser uit de topklasse terug naar de hoofdklasse. De manier waarop de club zich weer heeft opgewerkt naar het hoogste niveau, was indrukwekkend. Met coach Kees Zethof aan het roer koerste Noordwijk regelrecht richting Tweede divisie. In 2018 pakte Noordwijk de titel en herenigde zich daarmee met Quick Boys in de Derde divisie. Afgelopen seizoen vierde Noordwijk andermaal het kampioenschap en wist Quick Boys in het kielzog mee te promoveren.

 

In de Tweede divisie is het wennen voor de beide promovendi. Quick Boys staat met het kontje tegen de p/d streep aan. Coach Edwin Grünholz zag zijn keuzemogelijkheden in de winterstop groeien. Kevin Janssen (zou een buitenlands avontuur beginnen) bleef toch behouden en de aangetrokken Darren Rosheuvel geldt zeker als een versterking. Al eerder tijdens de winterstop voegde Sabir Achefay zich bij de selectie in ruil voor Marc de Kruijs die er voor koos om bij Noordwijk te gaan voetballen. Noordwijk heeft wel een beetje lucht met de te vermijden plekken op de ranglijst, maar moet wel op zijn tellen blijven passen. En de gedachte om te verliezen van een aartsrivaal is uiteraard een gruwel, voor beide ploegen trouwens.

 

Wat is er met Sparta Nijkerk aan de hand? Niets waarschijnlijk, maar de machine (tien duels op rij gewonnen) hapert. Dat kan iedereen overkomen. De eerste nederlaag na maanden van triomf leed de ploeg van Eric Speelziek bij Barendrecht (2-1). Daarna volgde op de eigen Ebbenhorst een 3-3 gelijk spel met SteDoCo. Net echt 'des Nijkerks', maar ook weer niet helemaal verrassend, want eerder dit seizoen liet de ploeg uit Hoornaar de Spartanen voor het eerst in de competitie voelen wat verliezen (1-0) is.

 

8 november 2014, de laatste keer dat FC Lisse en Sparta Nijkerk elkaar ontmoetten op Ter Specke. Sparta Nijkerk won die middag met 1-2, dankzij twee treffers van Frank Tervoert. Op de foto: Sparta-verdediger Tim Muller is boven op Koen Fokkema gaan zitten. FC Lisse claimt een strafschop, maar scheidsrechter Barry Huizinga (uiterst rechts) gebaart dat er niets aan de hand is. 
Foto: Hubert Habers

 

Sparta Nijkerk was wel in zo'n winning mood terecht gekomen dat dit soort puntenverlies als totaal onnodig ervaren wordt. Maar punten morsen blijft punten morsen. De concurrentie zit meestal niet stil. En de volgende tegenstander van de koploper van de Derde divisie heet FC Lisse. De Lissenaren begonnen belabberd aan het seizoen (0 uit 3), maar hebben zich keurig naar boven (plek vijf) gewerkt, mede dankzij een serie van zeven wedstrijden waarin ze ongeslagen bleven. Maar dan verliest FC Lisse wel weer van degradatiekandidaat ONS Sneek met 4-1 om een week later subtopper Harkemase Boys een fikse draai (0-3) om de oren te geven. FC Lisse is dus onberekenbaar als het maar zijn kan, maar vormt juist daardoor wel een risico, ook voor koplopers waar de motor niet meer loopt, zoals die gedaan heeft.

 

De aandacht voor het duel in de hoofdklasse A tussen DHSC (koploper) en SC Feyenoord (nummer vier) gaat niet uit naar clubs zelf, maar naar randverschijnselen erom hen. Supporters van FC Utrecht en Feyenoord (de hooligankern van de BVO's) hebben aangekondigd elkaar te ontmoeten in de Utrechtse wijk Ondiep, waar DHSC zijn sportpark heeft. Eerder liep zo'n meet & greet, uit op vooropgezette rellen waar de politie tientalen arrestaties verrichtte. Deze keer is het politieapparaat zich terdege aan het voorbereiden om een veldslag te voorkomen.
 

Bijna niemand heeft het nog over de wedstrijd zelf. DHSC, dit seizoen nieuw in de hoofdklasse, staat alsof het doodnormaal is fier bovenaan. De ploeg van John Vink speelt daarbij fris van de lever. SC Feyenoord is tweedejaars hoofdklasser en strandde vorig seizoen in de nacompetitie voor promotie. Bij winst in Utrecht doet ook de ploeg van Raymond Frehe volop mee in de titelrace. De contacten tussen DHSC en Feyenoord zijn verder wel goed. Safouane Chaibout, DHSC-talent bij de jonkies Onder-8, heeft van de Feyenoord Academy een uitnodiging ontvangen om een keer een training te komen volgen in Rotterdam. Zo kun je elkaar ook ontmoeten.

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

Noordwijk - Quick Boys
FC Lisse - Sparta Nijkerk
DHSC - SC Feyenoord