Nieuws

Noordwijk en Quick Boys in elkaars houdgreep

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

9 februari 2020

NOORDWIJK - De bollenstreekderby tussen Noordwijk en Quick Boys mag in het rijtje van derby's wel een klassieker genoemd worden. Beide ploegen hadden elkaar namelijk voor de laatste editie in totaal al 80 keer (in het verleden vooral in de eerste klasse) bestreden en daarvan won Noordwijk wel de meeste ontmoetingen.

 

Voor de 81-ste uitvoering hadden beide clubs wel de stormbal gehesen. De beide promovendi (debutanten) in de Tweede divisie moeten namelijk strijden voor ieder punt om uit de buurt te blijven van plek veertien. De promotie/degradatie plaatsen of rechtstreekse degradatie zouden een doemscenario zijn en daar wil iedereen in Noordwijk en het blauw-witte deel van Katwijk niet aan denken. Los van dat alles is verliezen van een aartsrivaal natuurlijk een gruwelbeeld voor beide ploegen en hun supportersschare. Nu werd er op sportpark Duinwetering in Noordwijk niet verloren en iedereen leek tevreden met de 1-1 eindstand.

 

Tommy Bekooij ziet hoe Thomas Reynaers op een bijzondere manier in het bezit blijft van de bal. 

 

Het werd een boeiende wedstrijd zonder echt hoogstaand te worden. Aan beide kanten viel een flink aantal kansen te noteren en dat bracht toch enig vermaak voor het aanwezige publiek op een goed gevuld sportpark, al is rond de 1200 toeschouwers aan de magere kant voor zo'n klassiek en ook cruciaal duel. Maar die kansen konden niet verbloemen dat er individueel en ook in de combinaties vaak heel veel misging. Wat overbleef, was veel strijd en zelfs al in het eerste half uur vier gele kaarten.

 

Noordwijk had zich tussentijds maar beperkt weten te versterken. Alleen Marc de Kruijs kwam over van concurrent Quick Boys, terwijl Sabir Achefay de omgekeerde weg ging. De Katwijkers wisten meer tussentijdse versterkingen binnen te halen. Zo kwam Olaf van der Sande over van Spakenburg en gingen de clubloze Darren Rosheuvel (laatste club Telstar) en Kevin Jansen (laatste club in Iran) aan de slag in de selectie van coach Edwin Grünholz. Alleen Rosheuvel kwam nog niet in de opstelling van Quick Boys voor, terwijl Achefay, Van der Sande en Jansen (debuut in de wedstrijd) in de basisopstelling waren opgenomen. Bij Noordwijk werd De Kruijs door coach Kees Zethof op de bank gehouden en zou pas een paar minuten voor tijd worden ingezet.

 

Emiel Wendt houdt Ivailo Staal weg bij de bal.

 

Quick Boys had in het eerste half uur een aardig veldoverwicht. Noordwijk kreeg weinig ruimte bij het uitverdedigen en de ploeg van Zethof kon daar maar moeilijk onderuit komen. Toch waren de eerste grote kansen voor de thuisploeg. Een kopbal van Dylan Rietveld (net over) en een inzet van Tjeerd Westdijk (op de paal) leverden geen vroege voorsprong op. Aan de andere kant ook een levensgrote kans voor de bezoekers, toen Ricardo Kuyvenhoven de onderkant van de lat teisterde. De bal sprong alleen terug het veld in. Pas toen de kleine Thomas Reynaers zich meer ging bemoeien met het spel kwam er meer lijn bij de thuisploeg. Reynaers is zo'n voetballer die de bal over een grote afstand op de stropdas kan leggen en daardoor konden de aanvallers Emiel Wendt en Nick van Staveren ineens meer in het spel voorkomen.

 

"We lieten ons in het eerste half uur teveel overbluffen, maar gelukkig konden we toen nog overschakelen naar een betere veldbezetting. Ik kon ook steeds beter de ballen voorin kwijt. Ik vind dat we het verdiende om in de tweede helft de gelijkmaker te maken. Maar er heerst bij ons wel het gevoel dat we misschien meer uit deze wedstrijd hadden kunnen halen als we beter begonnen waren," keek aanjager Reynaers terug op de wedstrijd.

 

De middenvelder zag dus dat zijn ploeg in de 24-ste minuut op achterstand kwam. Het doelpunt dat Tommy Bekooij maakte, was best een heel mooie treffer. Na een combinatie op maat met Kuyvenhoven wist hij doelman Sven Wolfsheimer in de verste hoek te passeren: 0-1. Een verdiende voorsprong op dat moment, maar daarna herstelde Noordwijk zich. Behalve de ballen op maat van Reynaers begon ook Tjeerd Westdijk steeds meer meters te maken. Hij dwong daarmee het Quick Boys middenveld de aandacht te verdelen naar meerdere spelers.

 

Denzel James knuffelt Nick van Staveren na de zijn gelijkmaker voor Noordwijk.

 

Nu hadden de technisch betere spelers van de bezoekers ook na de rust de zaken goed onder controle, maar Noordwijk is een ploeg waartegen je geen moment zwakheid mag vertonen. Kleine slippers, kansjes voor Wendt en Reynaers, leverde nog geen schade op. Maar toen in de 65-ste minuut doelman Paul van der Helm een 'split second' twijfelde toen hij uit zijn doel kwam op een diepe bal richting Van Staveren, lag de weg richting doel ineens open. Nu was de kans die Van Staveren kreeg niet gemakkelijk, maar vanuit een moeilijke hoek wist hij toch de bal in het lege doel te krijgen: 1-1. In de resterende tijd werd de wedstrijd rommeliger, al had Quick Boys wel vaker de bal en dwong de ploeg van Grünholz Noordwijk ook in de verdediging. Alleen hield de laatste linie van de thuisploeg eigenlijk moeiteloos stand.

 

Na het 1-1 gelijkspel eerder dit seizoen op Nieuw Zuid in Katwijk, ook nu weer een deling met dezelfde cijfers. Maar ieder punt is er één, zo dachten de meeste supporters. Beide coaches moesten daar ook genoegen mee nemen. Grünholz vond dat zijn ploeg technisch vaardiger was geweest, maar zijn commentaar na afloop was duidelijk: "Met deze uitslag moeten we maar tevreden zijn. Ik kan er toch niets aan veranderen." Zethof had mogelijkheden voor zijn ploeg gezien: "Alleen die kwamen er dit keer met name in de eerste fase van de wedstrijd niet uit. Veel kansen over en weer en maar twee doelpunten, dat is het resultaat van deze wedstrijd. We kunnen gewoon niet van elkaar winnen dit seizoen."

 

Noordwijk - Quick Boys 1-1 (0-1)

Doelpunten 24. Tommy Bekooij 0-1
65. Nick van Staveren 1-1
Scheidsrechter J.J.M. Vries
Toeschouwers 1200
Noordwijk Wolsheimer, Smith, Overvliet, Rietveld, Bröcker Gele kaart, Roshanali, Reynaers Gele kaart, Westdijk, Van Staveren, Wendt James (87. De Kruijs)
Quick Boys Van der Helm, Gomez Nieto, Staal, Ket Gele kaart, Bosman, Jansen, Mahmoed Gele kaart (62. Kamp), Kuyvenhoven, Achefay (89. Van Liempt), Van der Sande, Bekooij

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures