Nieuws

Sparta Nijkerk verliest bij FC Lisse, schade valt mee

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

9 februari 2020

LISSE - Met tien punten voorsprong als lijstaanvoerder de winterstop uit, dat was nog geen maand geleden een duidelijk geval van geen vuiltje aan de lucht voor coach Eric Speelziek en zijn ploeg. Sparta Nijkerk won direct ook de eerste wedstrijd na de winterstop, maar daarna haperde de motor. Tot veler verrassing verloren de Nijkerkers op bezoek bij Barendrecht, een nederlaag die overigens nog zonder gevolgen bleef, want ook het achtervolgende DVS '33 Ermelo beet in die competitieronde in het stof.

 

De Spartanen waren een week later thuis tegen SteDoCo goed op weg om zich te revancheren, maar uiteindelijk was de 3-1 voorsprong toch te weinig om een puntendeling (3-3) te voorkomen. Zelf wel winnend verkleinde DVS '33 Ermelo de achterstand tot acht punten en dat met de competitieronde van vorige weekeinde in het verschiet. Een weekeinde waarin de Spartanen niet in actie hoefden te komen. De Ermeloërs vergooiden met een 1-1 gelijkspel bij VVOG echter de kans om op vijf punten te komen. Nu bleef het bij zeven punten, in het besef dat Sparta Nijkerk één wedstrijd minder speelde dan de naaste achtervolgers. ODIN '59 naderde ondertussen tot zes punten, maar ook de Heemkerkers speelden al een wedstrijd meer.

 

Lisse-doelman Erik Cummins redt op een doelpoging van Bryan Burgerhout (7).

 

Afgaande op de cijfers van de ranglijst was de uitwedstrijd bij FC Lisse een goede gelegenheid voor de Nijkerkers om de draad weer op te pakken. De ploeg van coach Robbert de Ruiter maakte immers tot nog toe een relatief wisselvallig seizoen door. Maar een eitje zou het niet worden op Ter Specke, want FC Lisse vond zichzelf na de opvallende winst bij Harkemase Boys (0-3) toch maar mooi op de vijfde plaats terug. En het wisselvallige van de Lissenaren zorgde er ook voor dat van hoogvliegers als ODIN '59 (0-3) en DVS '33 Ermelo (6-0) afgetekend gewonnen werd.

 

Met die successen in gedachten koos coach De Ruiter koos ervoor om zijn ploeg ook tegen Sparta Nijkerk met aanvallende intenties de wei in te sturen. Centrumspits Tom Duindam zag zich links en rechts geflankeerd door de supersnelle vleugelspelers Kubilay Koylu en Ayoud Ait Afkir. Dankzij de drang naar voren, met druk op de bal over het hele veld, werden de bezoekers al snel teruggedrongen. Het lukte de Spartanen dan ook alleen in de openingsminuten om de bal soepel rond te laten gaan. Na een drietal hiermee afgedwongen hoekschoppen en een net-niet vrije trap van aanvoerder Donny van der Wal was het gedaan met de Nijkerkse dadendrang.

 

Het vervolg van de eerste helft was geheel voor de thuisploeg, met Jeffrey Klijbroek en Tom Noordhoff in de hoofdrol op het middenveld. Voortdurend werd diepte gezocht en gevonden richting de vleugels. Het resultaat was een veelheid aan kleine en grote mogelijkheden, maar nogal eens zat te ver doorgevoerde zelfzuchtigheid van de twee vleugel-tovenaars de afronding in de weg. De Ruiter roemde na afloop overigens volkomen terecht het spel in die fase: "Zeker een half uur lang was het puur genieten van mijn ploeg, zo ongelooflijk goed speelden ze toen."

 

Sparta Nijkerk overleefde de storm zo goed en zo kwaad als dat ging. Offensief kwam er niets van de grond. Het waren alleen standaardsituaties in de vorm van nog een paar hoekschoppen en een enkele vrije trap die de staat van paraatheid van de thuisploeg testten. Een test die glansrijk werd doorstaan. En net toen de thuisploeg de teugels iets liet vieren en beide coaches al volop broedden op hun praatje in de kleedkamer bij nul tegen nul halverwege, vond Klijbroek een voor de Nijkerkers fataal gaatje. Bij de zoveelste Lisser aanvalsgolf, nauwelijks twintig seconden verwijderd van het rustsignaal, viel de bal in de mêlee van spelers precies goed voor de voet van de uitblinkende middenvelder. De thuisploeg kreeg hiermee een passende beloning voor het gedurfde en goede spel, terwijl de treffer vooral qua moment in de wedstrijd voor Sparta Nijkerk niet ongelukkiger had kunnen vallen.

 

Jeffrey Klijbroek zint op een actie. Leroy Oehlers wacht gespannen af.

 

Terug in de kleedkamer greep Speelziek stevig in. Adriaan Kruisheer en Mohammed Bendadi dienden hun plek in te leveren ten faveure van Justin van Groen en Mohammed al Haydar. Verdediger Janic Makizodilla schoof daardoor naar de aanvalslinie, een optie die in het verleden wel vaker gelicht werd als Sparta eventjes droog stond qua doelpunten. "De eerste helft was te tam van onze kant," lichtte Speelziek toe. "Er moest meer opportunisme in ons spel komen."

 

Meer diepte was ook hard nodig, iets wat met de dubbele wissel wel bereikt werd. Nu de lange Makizodilla voorin liep, waren lange ballen geboden en die kwamen er ook. Echt grote mogelijkheden werden er echter ook in de tweede helft niet gecreëerd. Daarvoor bleef FC Lisse namelijk toch net even te fel op de bal spelen. En meer nog dan dat was er het manco van de Spartanen om hun handelsmerk, te weten verzorgd combinatiespel, op de mat te leggen. Het zware natuurgras was daar zeker debet aan, want in Nijkerk is men immers gewend geraakt aan. puntgaaf kunstgras. Wat coach Speelziek aan de kant ook bedacht, de wedstrijd kantelde geen moment meer in het voordeel van de oranjehemden. Integendeel, de beste mogelijkheden bleven er voor de snelle voorwaartsen van FC Lisse.

 

Ook het inbrengen van Maurice de Ruiter, voorzichtig terug na zijn lange blessure-absentie, bracht geen verandering teweeg. De spits kon in het hem toebedeelde kwartier geen potten breken. FC Lisse speelde de slotminuten min of meer soeverein uit, al diende doelman Erik Cummins alsnog één keer zijn kwaliteiten te laten zien bij een actie van Donny van der Wal. In de slotfase had Thijs Janssen het in het andere doel echter veel drukker om een grotere achterstand te voorkomen.

 

Justin van Groen brengt Tom Noordhoff ten val.

 

"Dit hoort bij sport," zo begon Speelziek zijn betoog. "We hebben een slechte reeks, dat is duidelijk, maar dat wil niet zeggen dat er bij ons iets erg mis is nu. De oorzaken van puntenverlies zijn ook per week verschillend. Vandaag kwamen wij op dit veld tegen een goede tegenstander tekort. Wij moeten het nu eenmaal hebben van combinatievoetbal en dat kwam er vandaag niet uit. Natuurlijk ga ik de komende dagen rustig nadenken. Verwacht wat dat betreft echter geen heel gekke dingen. Er moet misschien wat toegevoegd worden aan ons spel. Meer opportunisme denk ik." Na het vernemen van de uitslagen van de naaste concurrentie wenste de ervaren Sparta-coach zich niet al te druk te maken. DVS '33 Ermelo verloor namelijk en ODIN '59 liet twee punten liggen. Gevolg is dat Sparta Nijkerk de eerstvolgende concurrent, nu ODIN '59, nog altijd acht verliespunten onder zich weet. "Dat moet genoeg zijn," stelde Speelziek kernachtig vast.

 

De Ruiter beloofde zijn toehoorders nog een paar mooie maanden voor FC Lisse. "Wie weet hoe ver we nog komen? Spelend zoals vandaag moet de derde plaats haalbaar zijn." De coach die na dit seizoen vertrekt bij FC Lisse weet ondertussen nog niet wat hij na de zomer gaat doen. "Het ligt nog open. Misschien ga ik wel een jaartje heel veel voetbal kijken en dat zal zeker ook in de Bollenstreek zijn. Want, inderdaad ik heb nog geen nieuwe club." Qua enthousiasme was van het aanstaande vertrek bij FC Lisse zowel tijdens als na de wedstrijd beslist niets merkbaar van het naderende afscheid. De Ruiter stak zijn opgetogenheid over de winst op de koploper in ieder geval niet onder stoelen of banken.

 

FC Lisse - Sparta Nijkerk 1-0 (1-0)

Doelpunten 45. Jeffrey Klijbroek 1-0
Scheidsrechter R.G.C.M. Schul
Toeschouwers 650
FC Lisse Cummins, Verweij Gele kaart, Rauws Gele kaart, Ait Afkir (76. Tarani), Noordhoff, Duindam (88. Saili), Stevens, Klijbroek, Adouch, Koylu (76. Zwetsloot Gele kaart), Perez Stoof
Sparta Nijkerk Janssen, Makizodila, De Laat Gele kaart, Burgerhout (77. De Ruiter), Buitenhuis, Van der Wal, Plet, Oehlers, Geurtsen, Kruisheer (46. Van Groen Gele kaart), Bendadi (46. Al Haydar)

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Orange Pictures