Nieuws

Puike voetballers van DHSC intimideren ook

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

9 februari 2020

UTRECHT - In de aanloop naar de eerste storm met naam in dit land was het ook bij het duel tussen DHSC en SC Feyenoord onstuimig en dat de volle speeltijd lang. Vanaf minuut één lieten de Utrechters zien de wedstrijd te willen winnen, maar hielden de bezoekers uit Rotterdam-Zuid toch nog net een plakje kaas op hun brood. De toeschouwers die de moeite hadden genomen het druilerige weer te trotseren kregen een boeiende strijd voorgeschoteld die onbeslist eindigde in 2-2.

 

Ook in de directe omgeving van het sportpark Wesley Sneijder was de stormvlag gehesen. In de dagen voor zaterdag waren er op social media berichten verschenen over harde kern supporters van FC Utrecht en Feyenoord, die een 'meeting' zouden organiseren. De bewoners en kleine middenstanders van de wijk Ondiep weten wat zo'n hooliganbijeenkomst inhoudt. In april vorig jaar maakten die een voetbal gerelateerde oorlog mee, waarbij de politie tientallen arrestaties verrichtte en later ook de rechter in actie moest komen om corrigerende maatregelen uit te spreken tegen de ergste raddraaiers.

 

Herhaling van die ellende moest kost wat kost worden voorkomen en dus waren politiemensen zichtbaar aanwezig. Wellicht was er ook sprake van een ijsberg, dat wil zeggen dat er ook een onzichtbare politiemacht op de been was. Hoe het ook zij, de maatregelen hebben hun preventieve werking gedaan. Voor zover bekend is het rustig gebleven in Ondiep.

 

Duel tussen Imad Najah (links) en Junior Obiku op kracht uitgevoerd.

 

Bij de voetbalwedstrijd tussen de koploper en de nummer vier van de ranglijst had scheidsrechter Marcel Roeleveld de taak om de rechte banen te bewaken. Zo goed en zo kwaad het ging, lukte dat wel, maar de arbiter maakte zich ondanks alle ongetwijfeld goede bedoelingen toch net iets te belangrijk. Het is ook lastig met een ploeg als DHSC die intimidatie in zijn spel verweeft in de vorm van fysiek erin kleunen maar ook ageren tegen scheidsrechterlijke beslissingen. Wat dat betreft had Roeleveld nog wel strenger kunnen optreden dan hij al deed. De grove overtreding die DHSC-aanvoerder Rodney Sneijder maakte op Khalid Rahli schreeuwde bijna om een kaart, maar die bleef vreemd genoeg achterwege.

 

Het aantal gele kaarten liep uiteindelijk op tot zeven voor meer soorten vergrijp, van grove charge tot commentaar op de leiding, zo goed mogelijk verdeeld over beide ploegen. Coach Raymond Frehe van SC Feyenoord werd in de slotfase zelfs het slachtoffer van een rode kaart. "Wegwerpgebaar", gaf Roeleveld ter plekke als uitleg aan de trainer, die zich eigenlijk van geen kwaad bewust was. Het was ook zeker geen wegwerpgebaar maar meer een zwaaiende arm uit frustratie dat een speler van SC Feyenoord een vrije trap tegen kreeg terwijl er echt geen sprake was geweest van een overtreding, maar de speler van DHSC maar al te graag op de grond was gaan liggen om juist een vrije trap mee te krijgen.

 

Het rood voor Frehe, die na afloop aankondigde in beroep te zullen gaan bij een schorsingsvoorstel, was mogelijk wel een optelsom. Vanaf de Feyenoord-bank kwam nogal wat commentaar op de strafschop die DHSC op zo'n twintig minuten van het einde kreeg toegekend. Roeleveld wilde voor de overtreding op Sercan Kurdal een vrije schop geven net buiten de zestien, maar zijn assistent Arjan Overwijk corrigeerde dat naar een elfmetertrap, door Genaro Snijders secuur omgezet in een 2-1 voorsprong voor DHSC. Het Rotterdamse commentaar hield nog wel een tijdje aan (vooral richting de assistent-scheidsrechter) maar mogelijk heeft dat meegespeeld in de beslissing Frehe achter de omheining te laten plaatsnemen. Maar voor hetzelfde had Roeleveld ook de gebroeders Jeffrey en Wesley Sneijder wat stringenter kunnen straffen dan alleen een vermanend woord zich rustig te houden. Onder het mom van intens meeleven leveren de assistent-trainer en teammanager permanent commentaar op de leiding. Maar ja, zet maar eens een oud-sterinternational als Wesley Sneijder achter het hek.

 

Genaro Snijders schiet de strafschop links van keeper Rick van der Burg in de bovenhoek en zet DHSC voor de tweede keer in de wedstrijd op voorsprong (2-1) .

 

DHSC heeft puike voetballers tot zijn beschikking, zoveel heeft de formatie tot nu toe als debutant in de hoofdklasse wel duidelijk gemaakt. Coach John Vink laat hen bovendien als team functioneren. Alle neuzen staan één kant op en dat is zoals voetbal bedoeld is richting het doel van de tegenstander die ook negentig minuten wordt afgejaagd alsof het allemaal geen energie kost. Gewoon interessant en leuk om dat te aanschouwen. DHSC biedt wat betreft waar voor de luttele euro's die voor een staanplaats (het sportpark heeft geen zittribune) moeten worden neergeteld. Het voetbaldeel van het elftal zit zoals het hoort in de middenlinie. Rodney Sneijder, Sercan Kurdal en Imad Najah hebben van nature talent meegekregen en schakelen altijd meteen diep. En met een voorhoede Emre Bal (centraal) en op de flanken Christian Gandu en Genaro Snijders is niet zoveel mis. Gandu ging voor het mooi wel iets te vaak liggen zonder aanwijsbare reden. De snelle Snijders was slimmer. Die hanteerde de stelregel dat een voetballer op zijn benen moet blijven staan.

 

DHSC kwam vlot aan zijn voorsprong. Met zijn lengte is Tim van de Berg een wapen bij spelhervattingen en bewees zijn waarde bij een doorkopbal van Kurdal. SC Feyenoord kwam er in de eerste helft feitelijk niet aan te pas. De Rotterdammers lieten geregeld veel ruimte vallen op het middenveld. Koren op de molen dus voor de thuisclub. SC Feyenoord mocht doelman Rick van der Burg danken voor zijn reddingswerk bij serieuze kansen op 2-0. Bal strandde zelfs op de al op de grond liggende keeper. SC Feyenoord beperkte zich tot een paar speldenprikken, maar die van net voor de pauze had toch zomaar de gelijkmaker kunnen opleveren. De kopbal van Jerry Tieleman strandde echter een paar decimeter voor de doellijn in de voeten van Jeffrey Winkelman en vervolgens in de handen van doelman Niels Willemse. DHSC speelde in die fase al zonder Rodney Sneijder die het veld had moeten ruimen met een hamstringblessure. Zijn vervanger Ryan de Jong sloot wel naadloos aan in het team.

 

Khalid Rahli (midden) heeft voor de tweede maal gescoord voor SC Feyenoord.

 

De 1-1 kwam er wel vijf minuten na rust. Voor het eerst in de wedstrijd was Junior Obiku zijn bewaker Tom de Klein te vlug af. Het zou tot die ene keer beperkt blijven. Maar Khalid Rahli wist waarschijnlijk perfect wat hij met de voorzet op maat moest doen en dan ziet zo'n afronding (binnentikker) er kinderlijk eenvoudig uit maar in de praktijk is dat natuurlijk niet zo. Het was gewoon een hogeschoolgoal op hoofdklasseniveau. SC Feyenoord gaf in de tweede helft op basis van voetballend vermogen (Rhali was een exponent daarin) meer tegengas, maar ook DHSC liet zich, onverstoorbaar bijna, gelden. De 2-1 viel allesbehalve uit de lucht, al had de leiding daar dan wel de hand in. Lang kon DHSC niet genieten van zijn nieuwe voorsprong. Een paar minuten later slalomde invaller Sanzio Dieterich richting achterlijn en de assist op Rahli was berekend, zoals ook de afwerking. "Die jongen kan twee man tegelijk uitkappen, omdat ze naast elkaar stonden en niet achter elkaar", keek Vink na afloop terug op de gelijkmakende 2-2.

 

Bijna nog had Mitch van der Vlist DHSC de volle winst bezorgd, maar de invaller zag zijn rollertje net naast het doel verdwijnen. Dat verleidde Frehe na afloop wellicht tot de uitspraak dat 2-2 het hoogst haalbare was voor zijn team. "Een terechte uitslag tussen de twee beste ploegen van de Hoofdklasse A", vond de coach. Verliezen had afhaken betekend. Nu kan SC Feyenoord, mits de inhaalwedstrijd bij Achilles '29 de volle winst oplevert, naar boven blijven kijken. DHSC is voorlopig de spekkoper en de Utrechters zullen met inzet van veel middelen de strijd aangaan om die verworven status vast te houden.

 

DHSC - SC Feyenoord

Doelpunten 16. Tim van de Berg 1-0
50. Khalid Rahli 1-1
70. Genaro Snijders (strafschop) 2-1
76. Khalid Rahli 2-2
Scheidsrechter M.A. Roeleveld
Toeschouwers 400
DHSC Willemse, De Klein, Van de Berg, Van 't Land, Winkelman Gele kaart, Najah Gele kaart, Sneijder (37. De Jong Gele kaart), Kurdal (88. Turksma), Snijders, Bal, Gandu Gele kaart (77. Van der Vlist)
SC Feyenoord Van der Burg, Jones, Dobber, Tieleman, Patijn, Rahli, Homan (73. Dieterich), Ulusoy Gele kaart, Akanioui (80. De Zwart), Duijnstee Gele kaart, Obiku Gele kaart
Frehe Rode kaart (coach)

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures