Nieuws

De hoge bomen van HHC Hardenberg

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

14 februari 2020

Nadat Gert Jan Karsten met zijn ploeg bij het ingaan van de winterstop de koppositie had veroverd, spiegelde de coach van HHC Hardenberg zijn gehoor gelijk voor welke hobbels er meteen in het nieuwe jaar lagen te wachten. IJsselmeervogels en Koninklijke HFC passeerden de revue als zwaarwichtige tegenstanders. Bekend is hoe die confrontaties zijn afgelopen. IJsselmeervogels (1-2) kreeg klop en ook Koninklijke HFC (3-0) moest eraan geloven.

 

De competitie in de Tweede divisie is inmiddels weer drie speeldagen verder en nog steeds staat HHC Hardenberg op kop. Met overwinningen op Scheveningen (0-3) en Spakenburg (1-3) accentueerde HHC Hardenberg zijn leidende positie. Tussen Scheveningen en Spakenburg door rolde wel een nederlaag tegen Kozakken Boys (0-1), nota bene in een thuiswedstrijd. Karsten liet in zijn commentaar zijn ergernis blijken over de tegenstander die met zijn defensieve speelwijze weg wist te sluipen met drie punten. Het was typisch een geval van hoge bomen die wind vangen. Maar zelf niet scoren was die middag wel het grootste euvel. Dat was HHC Hardenberg dit seizoen alleen tegen Noordwijk (2-0) overkomen. In de ploeg loopt er in elke linie wel een speler die regelmatig scoort. Voorin is dat spits Rob van der Leij (11x raak), maar ook middenvelder Jurjan Mannes (10) weet van wanten en zelfs centrale verdediger Serge Fatima (6) spreekt een woordje mee. Probleem voor de tegenpartij is derhalve op wie bij HHC extra te letten.

 

Gert Jan Karsten
Foto: Orange Pictures

 

AFC, te gast op de Boshoek, is niet zomaar een doorsnee tegenstander. Wie de ploeg van Ulrich Landvreugd aan het werk ziet, heeft al gauw iets van, oeps, die kunnen aardig ballen. In de eerste helft van de competitie ondervonden de Amsterdammers wat het is om regerend kampioen te zijn. Maar als AFC goede zin heeft, straalt de klasse er van af. Landvreugd heeft ook keuze te over uit een rijk bedeelde selectie. Voor wie even een puntje minder is, staat er altijd een gelijkwaardige vervanger klaar. Met uitzondering wellicht van Raily Ignacio. Er is maar één Ignacio, die tegen Rijnsburgse Boys zijn 'kunstje' weer eens toonde met een middagtotaal van vier treffers. De Rijnburgers speelden wel bijna de hele tweede helft met tien man, maar dan nog. Ignacio is ook tegen een voltallige ploeg een permanente dreiging. AFC loopt zes punten achter op HHC Hardenberg. Vanuit Amsterdams perspectief is de opdracht duidelijk.

 

IJsselmeervogels vult bij AFC een tweetje in op het gokformuliertje. Eigen belang gaat voor. Als AFC wint in Hardenberg en de 'rooien' uit Bunschoten-Spakenburg winnen zelf van Kozakken Boys en voeren ook de inhaalwedstrijd (zaterdag 22 februari) tegen GVVV tot winst, dan krijgt de Tweede divisie op dat moment een nieuwe nummer één, of beter geformuleerd, dan herovert IJsselmeervogels de koppositie. Maar dat is wel een overdosis van 'als dit, dan dat'.

 

Eerder dit seizoen won IJsselmeervogels met 1-3 van Kozakken Boys. Op de foto: Gwaeron Stout plaatst de bal langs Frenk Keukens. In 2019 maakte Stout de overstap van Kozakken Boys naar IJsselmeervogels. Na dit seizoen keert de middenvelder weer terug naar Kozakken Boys.
Foto: Orange Pictures

 

Na een mindere periode, die in januari uitmondde in het vertrek van coach Ted Verdonkschot, is IJsselmeervogels onder Gert Kruys weer opgebloeid. Het was voor Kruys tegen de mindere goden Jong Sparta (2-3), ASWH (4-1) en TEC (0-3) ook wel een lekkere binnenkomer. Daarmee vergeleken wordt Kozakken Boys voor Kruys c.s. de eerste serieuze test. De ploeg van Rick Adjei vat de goede voornemens bij de jaarwisseling blijkbaar zeer serieus op met een serie van vijf overwinningen op rij. En bij de Werkendammers speelt altijd de animositeit met het 'grote' IJsselmeervogels, alsof ze zelf een kleine club vormen, wat absoluut niet het geval is.

 

Wat is er toch aan de hand met Sparta Nijkerk? Na de tweede nederlaag in de laatste vier wedstrijden kwam die vraag weer automatisch bovendrijven. Was dit die ongenaakbare ploeg uit de eerste helft van de competitie? Maar wat is er aan de hand met de achtervolgers in de Derde divisie? DVS '33 Ermelo en Harkemase Boys zijn na de winterstop de vijftig procent score nog niet gepasseerd (beide ploegen op 7 uit 5). ODIN '59 heeft het in 2020 tot nu beter gedaan (10 uit 5), kegelde onder meer Ter Leede finaal omver (8-0) en is de huidige nummer twee, maar nog wel met vijf punten achterstand op Sparta Nijkerk dat ook een wedstrijd minder gespeeld heeft. Sparta-coach Eric Speelziek mag er niet vanuit gaan dat de concurrenten zo vriendelijk zullen blijven. De Nijkerkers zullen een keer de draad weer moeten oprapen.

 

Sparta Nijkerk won eerder dit seizoen met 1-3 van Hoek. Ruben de Jager opende voor Hoek nog wel de score (zie foto). 
Foto: Orange Pictures

 

Sparta Nijkerk ontvangt Hoek. De club uit Zeeuws-Vlaanderen draaide aanvankelijk mee bovenin, maar Lieven Gevaert is de voorbije weken met zijn ploeg vrijwel tot stilstand (2 uit 4) stilstand gekomen en heeft de top-vier uit het oog verloren. Een bezoek aan de koploper ziet er in zo'n situatie dan niet erg hoopvol uit, maar die koploper lijkt lang dat superteam niet meer uit de eerste helft van het seizoen.

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan:

 

HHC Hardenberg - AFC
IJsselmeervogels - Kozakken Boys
Sparta Nijkerk - Hoek