Nieuws

Het is goed mis met Sparta Nijkerk

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

16 februari 2020

NIJKERK - Het scorebord liet zaterdagmiddag tegen vijf uur voor slechts één conclusie ruimte. Het fikse pak slaag dat Hoek de koploper op eigen veld toediende maakte namelijk ook voor de meest positieve Nijkerkse volgers duidelijk dat het mis is met de tot voor kort ongenaakbare lijstaanvoerder. En goed mis ook. Want de 2-5 nederlaag beperkte de oogst in de laatste vier wedstrijden onveranderd tot één schamel puntje.

 

"We zitten absoluut in een mindere fase'" zo begon Eric Speelziek zijn nabeschouwing met een understatement van jawelste. Reëel als hij is, erkende de Sparta-coach dat niet langer ontkend kan worden dat zijn ploeg 'het' niet meer heeft. "Ons voetbal is niet goed genoeg meer," klonk nog als een inkoppertje, maar daarna benoemde Speelziek een paar elementen meer to the point. "Vandaag kregen we een paar bizarre goals tegen, veroorzaakt doordat verdedigers de bal tegen elkaar aan schoppen. We praten beslist te weinig in het veld. Gebrek aan communicatie en ik denk ook een gebrek aan persoonlijkheden in de ploeg."

 

Speelziek had zich negentig minuten lang bijna letterlijk in het zweet gecoacht om lijn in het spel aan te brengen. De wedstrijd ontbrandde namelijk al in de eerste minuut met een record-vroege gele kaart voor Steven Smulder van Hoek. De toon was gezet, want de Zeeuwen maakten duidelijk dat zij zich niet zoals een paar maanden terug in de heenwedstrijd in de beginfase zouden laten overlopen. "Niet met jullie laten sollen," luidde het devies van Hoek-trainer Lieven Gevaert. "Kort op elkaar spelen en de lopende mensen van Sparta aan banden leggen," nog een advies van Gevaert dat in zijn ploeg op vruchtbare boden bleek te zijn gevallen.

 

De thuisploeg breide er op los, maar het was Hoek dat de juiste dosis gif op de mat legde. Jonathan Constansia miste al na een paar minuten een dot van een kans. Nog voordat er tien minuten verstreken waren dwong Ruben de Jager doelman Thijs Janssen zijn eerste gang naar het net te maken. Het hieraan voorafgaande fatale gat in de Spartaanse verdediging was schrijnend groot. Een euvel dat zich gaandeweg de wedstrijd vaker voordeed, vooral op momenten dat Hoek de omschakeling zocht. Sparta Nijkerk had overigens maar weinig tijd nodig voor een passende reactie op de vroege achterstand. Aanvoerder Donny van der Wal bracht uit een hoekschop met een rake kopbal de ploegen weer op gelijke hoogte.

 

Bryan Burgerhout strandt op Reguillo Vandepitte.

 

Vijf minuten later had het nog mooier kunnen worden voor de Nijkerkers, ware het niet dat Daan Schaper op advies van zijn assistent terugkwam op zijn beslissing om de bal op de stip te leggen na het neergaan van Jesse Buitenhuis in een duel met doelman Jordi de Jonghe. De bal lag al op elf meter, toen in arbitraal overleg alsnog werd vastgesteld dat er geen sprake was geweest van een overtreding.

 

Zoals Speelziek na de nederlaag bij FC Lisse al aankondigde, was het een nagenoeg ongewijzigde basiself die het tegen Hoek opnam. Alleen Leroy Oehlers mocht vanaf de bank toezien hoe Leon Broekhof het op zijn positie deed. Zo op het eerste oog liep het qua combinatievoetbal een stukje soepeler dan in Lisse, maar echt dreigend werden de aanvalsopzetten nooit. De compacte verdedigingslinie van Hoek neutraliseerde simpelweg alles wat een beetje op een aanval leek. Het ondertussen loeren op de omschakeling leverde de Zeeuwen na bijna een half uur opnieuw succes op, dit keer via het hoofd van de alert bij de tweede paal opduikende verdediger Kim van den Bergh. De nieuwe achterstand kwam bij Sparta zichtbaar aan als een dreun. Combineren ging meestal wel redelijk, maar het lukte maar niet om in de buurt van de zestien een vuist te maken. Of het nu om Bryan Burgerhout of Jesse Buitenhuis ging, of om Mohammed Bendadi of Gilbrano Plet, niemand wist doelman De Jonghe zelfs nog maar enigszins te verontrusten.

 

De van een blessure herstellende Maurice de Ruiter kreeg al voor het rustsignaal de opdracht warm te gaan lopen. Direct na de hervatting bracht Speelziek zijn topschutter in het veld, aanmerkelijk eerder dan vorige week bij de rentree van De Ruiter. De voor rust niet effectieve Plet bleef in de kleedkamer achter. Verdediger Makizodila werd deze keer niet naar voren gedirigeerd. Mohammed Al Haydar bleef daardoor op de bank, al was dat slechts uitstel. Vrij vroeg in de tweede helft noopte een beenblessure Makizodila de strijd te staken, waarop Al Haydar alsnog binnen de lijnen kwam. Het spelbeeld was overigens, ondanks de inbreng van De Ruiter, een kopie van het grootste deel van de eerste helft. Sparta drong wel aan, maar overtuiging ontbrak. Effectiviteit ontbrak ook, als logisch gevolg van het eerste.

 

Hoek bleef onverminderd lastig in de omschakeling. Met name Kyle Doesburg, al vroeg ingevallen voor de geblesseerde Karim Bannani, bleek met zijn fysiek en zijn snelheid een handenbinder van formaat voor de oranje verdedigingslinie. Meerdere keren wisten de Spartanen slechts op chaotische wijze het eigen doelgebied te ontruimen. Met ruim een kwartier gespeeld ging dat tenslotte mis, toen de bal bij het wegwerken in de kluts tegen een ploeggenoot werd geknald en daardoor in het eigen doel rolde. Met 1-3 achter leek het einde verhaal voor Sparta, maar dat pakte dankzij Maurice de Ruiter toch nog bijna anders uit. Zijn directe aansluitingstreffer, uit een handige draai onzichtbaar en daardoor onhoudbaar voor De Jonghe, was het startschot voor een Spartaans offensief. Tot hoorbare verontwaardiging van het thuispubliek was het opnieuw scheidsrechter Schaper die vanuit Spartaans perspectief bezien zand in de motor strooide. Deze keer niet door het intrekken van een gegeven strafschop, maar door het voorschotelen van direct rood aan rechtsback Jerry Geurtsen. Diens harde ingreep met twee benen vooruit kon niet door de arbitrale beugel.

 

Hoek-doelman Jordi de Jonghe heerst in de lucht.

 

De 2-4 (opnieuw na een verdedigend misverstand) van Reguillo Vandepitte en de 2-5 van invaller Robin Nelis wreven de koplopers het verlies tenslotte nog maar eens erger in. "Er moet wat gebeuren ja," erkende Speelziek volmondig. "Ik moet de spelers handvatten geven. Het lijkt erop dat ze hun vastigheden kwijt zijn. Die moet we er weer stevig intrainen." Van der Wal nam als aanvoerder de taak op zich om vertrouwen uit te stralen: "Zo slecht ging het vandaag niet eens. Meerdere fases speelden wij best goed, vind ik." Daar verder op doorgaand kon de nummer tien niet om tekortkomingen heen. "Ik miste felheid in de duels. Eerder dit seizoen kwam het vaak in een wedstrijd toch wel weer goed voor ons. Daar mag je echter niet zomaar op vertrouwen. Wij weten dat we goed kunnen voetballen, en goed voetballen doen we ook nog steeds, maar soms is er meer nodig om resultaat te halen. De mouwen opstropen, er voor knokken."

 

Van der Wal wilde er overigens niet aan dat het elftal gebukt gaat onder de koppositie. "Nee, daar merk ik niets van, de groep heeft er alle geloof in dat het goed komt." Twee uur daarvoor vertelde Speelziek dat de sfeer in de kleedkamer door de slechte serie "minder lichtvoetig" was geworden. En toen moest de afstraffing van Hoek nog komen. Na afloop waren er genoeg feestelijke geluiden te horen, maar die kwamen allemaal uit de kleedkamer van de gasten.

 

De Nijkerkers kennen nog altijd het geluk dat de concurrentie maar niet ophoudt om ook punten te verspelen. DVS '33 Ermelo struikelde opnieuw. Zelf niet in actie gekomen is ODIN '59 nu de dichtstbijzijnde belager, op vijf punten achterstand. Speelziek en zijn aanvoerder Van der Wal weten dat geluk eindig is. Het wordt zo onderhand de hoogste tijd om zelf weer wat neer te zetten. Te beginnen met de onverzettelijkheid die bij een gedoodverfde titelkandidaat past.

 

Sparta Nijkerk - Hoek 2-5 (1-2)

Doelpunten 8. Ruben de Jager 0-1
12. Donny van der Wal 1-1
28. Kim van den Bergh 1-2
60. e.d. 1-3
62. Maurice de Ruiter 2-3
87. Reguillo Vandepitte 2-4
90+2. Robin Nelis 2-5
Scheidsrechter D. Schaper
Toeschouwers 600
Sparta Nijkerk Janssen, Makizodilla (57. Al Haydar), De Laat, Burgerhout Gele kaart, Buitenhuis, Van der Wal, Plet (46. De Ruiter), Geurtsen Rode kaart, Kruisheer, Bendadi, Broekhof (80. Heus)
Hoek De Jonghe, Embrechts, Van den Bergh, Vandepitte, Wilson, James, Smulder Gele kaart (63. Kabwe Manengela), Impens, Bannani (17. Doesburg Gele kaart), De Jager Gele kaart (82. Nelis), Constansia

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Orange Pictures