Nieuws

HHC Hardenberg totaal uit zijn doen

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

16 februari 2020

HARDENBERG - Aan de voorkant van het duel met AFC deed Gert Jan Karsten een ontboezeming over hoe hij de voorbije weken is doorgekomen. "De spanning neemt toe. Het is anders dan dat je voor plaats drie voetbalt en vierde wordt", gaf de coach van HHC Hardenberg een kijkje in zijn gevoelens. Was het, ongewild, ook een vooruitziende blik van Karsten? De spanning na de 0-2 nederlaag voor de koploper van de Tweede divisie is er één geworden om in plakjes uit te serveren.

 

HHC Hardenberg voert nog steeds de ranglijst aan maar kan de adem van de kapers op de kust niet alleen horen maar ook voelen. Katwijk volgt op twee punten van de Sallanders, AFC heeft zijn achterstand verkleind tot drie punten en als IJsselmeervogels zijn achterstallige wedstrijd tegen GVVV (zaterdag 22 februari) wint, klimmen de 'rooien' uit Bunschoten-Spakenburg naar plek twee op minimaal verschil. Om het beeld bovenin compleet te maken mogen ook Kozakken Boys en Rijnsburgse Boys aanspraak laten gelden op de hoofdprijs. En of het zo heeft moeten zijn, staan over twee weken de duels Katwijk - HHC Hardenberg en AFC - IJsselmeervogels geprogrammeerd.

 

"De vrijblijvendheid uit de eerste helft van het seizoen is er wel vanaf", sloeg Karsten de spijker op zijn kop. "Om een lang verhaal kort te maken. Het was een 0-0 wedstrijd vandaag, maar we verliezen door een persoonlijke fout." Karsten doelde daarmee op de misgreep van centrale verdediger Stephan Warmolts waardoor Raily Ignacio oog in oog verscheen met Sander Danes. Meestal weet de topschutter van AFC wel raad met dit soort situaties, maar Danes voorkwam door nauwgezet te blijven kijken een doelpunt. De aanval liep echter door. Met een fraaie sleepbeweging haalde Johan Kulhan - wederom was de tegenactie van Warmolts onvoldoende - de achterlijn en bood vandaar Milan Hoek een niet meer te missen kans. Hoek was in het uur vooraf nog vrijwel niet in de buurt van het doel van de tegenstander te vinden geweest, maar nu was de aanvoerder er als de kippen bij om zijn ploeg aan de leiding te brengen.

 

Robbert Schilder zet Stephan Warmolts onder druk.

 

AFC had zijn zin met de 0-1. De Amsterdammers hadden overduidelijk voor geduld oefenen gekozen. "We zijn vaak te gretig, maar hebben deze keer gedisciplineerd gespeeld", verklaarde Ulrich Landvreugd zich nader over de speelwijze die zijn ploeg had gehanteerd. "HHC heeft kwaliteiten, maar we hebben de opbouw vastgezet." HHC Hardenberg had het er maar moeilijk mee en dat is nog zwak uitgedrukt. De ploeg wist zich eerlijk gezegd geen raad en dat gaf zeker te denken. Jurjan Mannes is toch vaak de animator, maar de aanvallende middenvelder bleef grotendeels onzichtbaar. Rob van der Leij, Hardenbergs topscorer, was deze keer gesneden uit hetzelfde stuk laken. Anoniem bewoog de puntspeler zich over het veld.

 

Van der Leij had nog wel alles goed kunnen maken, maar de manier waarop hij de vrije kopkans (fijn aangesneden vrije schop van Mannes) halverwege de tweede helft onbenut liet was symptomatisch voor het slappe optreden van HHC Hardenberg. De harde kern supporters, meestal zeer luidruchtig aanwezig op de staantribune, vielen geregeld helemaal stil bij het aanschouwen van hun favorieten die maar bleven volharden in het lopen met de bal in plaats van af en toe ook eens te schieten op het Amsterdamse doel. AFC-doelman Patrick Zonneveld heeft niet één serieuze redding hoeven te verrichten.

 

AFC, zoals gezegd ook met de tactische handrem erop, heeft dan nog altijd wel Ignacio in de gelederen, een absoluut krachtmens die vrijwel nooit balverlies lijdt. Ignacio is een permanent vast aanspeelpunt van waaruit een ploeg verder kan voetballen. Kulhan was de andere uitblinker aan Amsterdamse zijde, een alleskunner. Zeg het maar trainer, rechtsback, controlerende middenvelder, maar deze keer ook de man van de beslissende assist voor de 0-1. AFC liet in ieder geval ook zien de wedstrijd te willen winnen. De gebroeders Yordi en Kenny Teijsse gingen zeker voorop in de strijd en lieten zich niet onbetuigd in de middelen die ze dachten te moeten inzetten. Dan lag de ene broer op de vloer, dan de ander weer, zwaar aangeslagen, maar dat was meestal flauwekul. Robin Gansner moet het op een gegeven ogenblik helemaal zat zijn geweest, toen hij Kenny Teijsse op de bon slingerde voor een overtreding die er helemaal niet zo ernstig uitzag. De gele kaart even daarna voor Kulhan sneed wat dat betreft meer hout.

 

Kevin Görtz krijgt Johan Kulhan niet van de bal.

 

In plaats van in de wedstrijd te groeien raakte HHC Hardenberg steeds verder uit zijn doen door AFC en niemand die de impasse wist te doorbreken. Ook Nick de Bondt, die een basisplaats had gekregen, deelde in de malaise, liep daarin zelfs voorop. Welgeteld één geslaagde voorzet (vlak langs het hoofd van Van der Leij) kwam er uit de voeten van De Bondt, die constant ruzie had met de bal en dus weinig tot geen versnelling in het spel bracht. De Bondt werd na de 0-1 gewisseld, maar dat had veel eerder gekund, eigenlijk wel gemoeten voor een ploeg die mee wil dingen naar de hoofdprijs.

 

Rick Hemmink kwam in plaats van De Bondt en de flankaanvaller beleefde wel een heel vreemde voetbalmiddag. In alle tactische omzettingen richting de slotfase verhuisde Hemmink eerst naar de rechtsbackplaats om te eindigen met een keeperstrui (rugnummer 1) aan. Met nog een goede minuut te spelen plus nog zeker drie minuten toegevoegde tijd (dat werden er uiteindelijk vijf) liet Karsten doelman Danes mee naar voren gaan bij een hoekschop. "Iets te vroeg misschien", gaf Karsten later toe. Rutger Etten, die met twee doelpogingen nog kon terugkijken op een moedige invalbeurt, gleed echter onderuit bij het nemen van de corner, waardoor de bal nooit de overvolle doelmond haalde. AFC hield opruiming waarop Ignacio er vandoor kon richting de 0-2. Knap hoe Danes zijn inhaalrace toch nog uitvoerde, maar dom om dan vervolgens aan de nek van de aanvaller te gaan hangen. Danes mist nu sowieso het duel met Katwijk.

 

Karsten had zijn wissels al verbruikt en Hemmink werd gelegenheidsdoelman. Ook Hemmink trok nog een keer mee naar voren bij een corner in een uiterste poging er toch nog een gelijk spel uit te slepen. Maar opnieuw kon AFC ruimen en deze keer kreeg Fouad Belarbi alle ruimte en hield het overzicht om Ignacio het karwei te laten voltooien. Het was een absoluut bizar einde van een wedstrijd die nauwelijks opwindende momenten had gekend. "Ze hadden ons al afgeschreven", keek Landvreugd na afloop zowel achter- als vooruit.

 

HHC Hardenberg - AFC 0-2 (0-0)

Doelpunten 57. Milan Hoek 0-1
90+5. Raily Ignacio 0-2
Scheidsrechter R.J.A. Gansner
Toeschouwers 1400
HHC Hardenberg Danes Rode kaart, Bouws (70. George), Fatima, Warmolts, Görtz, Kobussen (70. Etten), Amakodo, Mannes, Junte, Van der Leij, De Bondt (58. Hemmink)
AFC Zonneveld, Maatsen, Markiet, Schilder, Claver, Hoek, Kenny Teijsse Gele kaart (84. Richard), Kulhan Gele kaart (90+2. Belarbi), Yordi Teijsse, Grootfaam (76. Linthorst), Ignacio

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Puictures